De la bun început trebuie specificat că ne referim la bambus ca și la o plantă din categoria ierbii, cu aspect de pom/copac. Are creșterea cea mai rapidă din lume, înregistrându-se peste 90 de cm înalțime creștere pe zi, însă doar la anumite specii de bambus. Duritatea produsului finit, în funcție de specie poate varia de la cea asociată bradului până la lemn de bambus cu duritatea arțarului. Totul se schimbă în funcție de specia la care se face referire. Parcurgeți paginile listei de specii pe Wikipedia pentru edificare.
Ca să justific rațiunea de a scie acest articol trebuie mai întâi să vedeți filmulețul de mai jos.
https://youtu.be/EMTTJu9k1nE
Poate înțelegem așa de ce în Asia lemnul și manopera este privită într-un anumit fel, diferit față de ceea ce noi înțelegem ca fiind tâmplărie.
Din cauză că asiaticii sunt obișnuiți să lucreze lemn de esență moale, diferită de stejar sau nuc, cum lucrează europenii, și sculele lor sunt foarte diferite de cele utilizate în Europa. Dinții fierăstraielor metalice taie pe tras, nu pe împins. Ca exemplu puteți citi despre Oyakata. Mobila fabricată din bambus pe de altă parte are un anume specific, formă și utilitate. Aș compara-o cu cea produsă de un mare brand prezent și în România, ca fiind mobilă cu durată redusă de viață, dar e și justificat acest fapt având în vedere ușurința producției când materialul de bază abundă.
Am încercat să găsesc mobila fabricată din bambus, însă imaginile m-au convins că sunt 2 direcții aparte. Mobila tradițională din bambus are forme rustice, ca și cea fabricată din lemn rotund la noi, însă e mult mai ușoară, bambusul fiind gol pe interior.
Mobila așa cum o cunoaștem noi ca formă, provenită din Asia este fabricată din panouri laminate din bambus, cu o diferență de aspect majoră față de ceea ce europenii înțeleg că înseamnă mobila din lemn masiv.
Munca ieftină, abundența și puterea de regenerare a plantei de bambus au dus la apariția a tot felul de produse fabricate din acest material.
https://youtu.be/CaP-JeVibDI
Este și logic, câtă vreme dispui de plăci, la dimensiuni generale, pe care le poți debita, ansambla sau prelucra oricum vrei. Plăcile laminate din elemente cu grosimi de sub 1 cm au o duritate aparte, crescută față de rezistența nativă a bambusului. Ar trebui să facem la fel, să laminăm stejar și să-l comparăm ca și rezistență cu alte materiale. Vă garantez că laminatul de orice material este mult mai rezistent ca și materialul masiv.
Poate că aceste considerente vor duce la o mai bună înțelegere a diferențelor de principii cu care industriile din cele două continente lucrează. Asiaticii cumpără din România orice fel de lemn găsesc, la prețuri derizorii și în condiții greu de calificat ca fiind legale și-l transportă la ei, pentru a-l prelucra. Noi, în schimb ne zbatem să plantăm paulownia și cumpărăm din magazine atât de multe nimicuri fabricate din bambus, lăsând produsele noastre tradiționale deoparte, poate din comoditate și platitudine în apreciere, fiind prea obișnuiți cu ele. Astfel ajung să dispară din ofertă și să considerăm produsele asiatice, din bambus, cumva normale, firești, suficient de ieftine pentru a le achiziționa.
Bambusul este folosit la placări de pereți, la pardoseli stratificate și are avantajele lui, despre care trebuie citit și înțelese o sumă de particularități. Elasticitatea este o calitate, rezistența la apă, fiind iarbă, este un atribut diferit.
Am toată aprecierea pentru designerii asiatici, cum este Jeff Dayu Shi.
Am călătorit în Asia, am vorbit cu oameni de acolo și vă asigur că stau cu gura căscată la produsele europene, le doresc, le caută și le cumpără. Ca și noi blugii și adidașii pe vremea lui Ceaușescu.
M-aș bucura să aflu că aprecierile sunt justificate de cunoaștere, că informația atât de disponibilă online este bine înțeleasă și cântărită.
Cu drag, de minți destupate!