Mobila din lemn masiv – manufactura și design Shaker

mobila din lemn masiv stil Shaker Mobila de bucatarie in stil Shaker din lemn de cires

Deși Societatea Unita a Celor ce Cred in A Doua Sosire a lui Christos – asa numitii Shaker -i – sunt vestiti pentru modelele simple si elegante de mobila din lemn masiv pe care le-au creat, ei au excelat și în alte activități. Printre acestea se numără cultivarea și vindecarea cu ajutorul ierburilor și mirodeniilor. Cei din comunitatea Sabbathday Lake, Maine (ultima comunitate funcțională cunoscută) încă mai vând ierburile și plantele aromatice în toată lumea.

mobila din lemn masiv Shaker
Cabinet cu sertare stil Shaker

„Shaker cabinet” by Doug ColdwellOwn work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

 Aceste comunități, similare celor de tip Amish, au adoptat un stil de viată sobru și reticent față de tehnologie, cu reguli și limitări impuse pe toate domeniile de activitate și viață. Sunt recunoscuți ca fiind oameni simpli, onești și muncitori, construindu-și o societate relativ închisă bazată pe religie. Totul este supus reglementărilor interne și este delimitat clar în ceea ce este permis sau nu. Referitor la designul de mobilă, partea estetică a fost resticționată de evitarea oricărei decorațiuni, iar imaginația jocului de linii și forme a fost singura permisă pentru înfrumusețare. Rezultatul se mai poate vedea și astăzi în multe muzee din SUA unde aprecierea publicului pentru munca meșterilor tâmplari aparținând comunității Shakeri-lor face ca piesele rămase de pe vremuri să fie foarte apreciate. Valoarea acestora este una destul de ridicată, iar colecționarii se înghesuie să-și adauge orice piesă veritabilă disponibilă la suita pe care o dețin deja.

mobila din lemn masiv stil Shaker
Scaun balansoar – piesă iconică pentru stilul Shaker

„Rocker in the Shaker Village at Pleasant Hill” by Carl Wycoff from Nevada, USA – The Shaker Village at Pleasant Hill. Licensed under CC BY 2.0 via Wikimedia Commons.

Principiile care guvernează comunitățile Shakeri-lor au fost scrise în 1821 sub denumirea de Millennial Laws și definesc standarde arhitecturale care impun standardizarea comunităților. Panoplia valoroasă a tâmplarilor Shakeri conține mobilier foarte elegant, manufacturat, util și de o simplitate dezarmantă. S-a stabilit că ornamentările nu vor fi folosite de credincioși, astfel încât sub aceste restricții s-a născut acest stil simplu și util cunoscut în lumea întreagă. S-a considerat că totul se face în spiritul religiei, astfel încât perfecțiunea a fost urmărită cu scrupulozitate, fără compromisuri. Astăzi, casele de licitații se dau în vânt pentru a oferi piese autentice de mobilier fabricate de Shakeri, pentru că marchează un moment important în istoria Americii. Orice american se declară fericit să aibă în posesie o astfel de piesă de mobilier, fiind o dovadă a respectului față de istorie și de toleranța religioasă.

mobila din lemn masiv Shaker
Dormitor apartinând stilului Shaker

„Shaker bedroom” by Doug ColdwellOwn work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Apreciez că simplitatea este o caracteristică greu de respectat și că majoritatea designerilor neîngrădiți au tendința de a exagera cu ornamentarea pieselor pe care le imaginează. Se pare că în acest domeniu, se respectă cu sfințenie ( ad-literam sau metaforic) principiul de ”Mai puțin înseamnă mai mult”

mobila din lemn masiv stil Shaker
birou din stejar cu corpuri de biblioteca
mobila din lemn masiv stil Shaker
detaliu picior de masa construit in stil shaker
mobila din lemn masiv stil Shaker
Vanity table
mobila din lemn masiv stil Shaker
scaune si banci stil Shaker
mobila din lemn masiv stil Shaker
preturi pentru antichitati Shaker
mobila din lemn masiv
Mobila de bucatarie in stil Shaker din lemn de cires
mobila din lemn masiv
mobila si piese din lemn la vanzare
mobila din lemn masiv
masa extensibila
mobila din lemn masiv
living amenajat elegant
mobila din lemn masiv
diverse tipuri de mobilier

Cu drag, de modă veche.

mobila din lemn masiv stil Shaker
12 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.