Pare greu de imaginat să combini arta cu ingineria, dar răspunsul oferit de Ian Stell, este mobila morfologica funcțională. Designerul newyorkez, cu studii de master în artă și design la prestigioase universități americane se ocupă cu imaginarea și realizarea de piese de mobilier, din lemn sau materiale prefabricate, care oferă nenumărate variante de combinații și forme sub care pot fi utilizate.
Ideea de bază de la care pornește designerul Ian Stell este că devreme ce poți imagina o mobilă cu capacitatea de transformare, aceasta trebuie să servească unui scop, iar frumusețea să fie adăugată prin dansul efectiv al transformării. Unele piese modulare pe care le-am văzut anterior construite de alți designeri au modificări bruște, prin care se închid sau se extind, însă mobila imaginata de Ian Stell are o componetă fluidă, de elongație a gabaritului final. Acest deziderat poate fi atins prin utilizarea unor piese mici, în numar mare. Pagina lui oficială poate fi vazută la adresa http://ianstell.com/
Big Pivot este o masă de dimensiuni mari, aparținând serie Pantograf, care se transformă din birou în masă de living. Este fabricata din 1800 de piese din stejar mahonizat. Bănuiesc că se referă la culoare. Mama Natură este îngăduitoare și lemnul iertător cu cel care îl prelucrează, permițând toleranțe de 5 ori mai mari la îmbinări decât metalul. Conexiunile între piesele de lemn sunt facute pe alama, un alt material ușor de prelucrat.
Sinan este o măsuță care se extinde la dimensiuni apreciabile și poate servi pentru depozitarea și utilizare în spațiile reduse.
Chorus este în același timp și măsuță servantă și scaun configurabil în mai multe variante plus că este suprapozabil.
Diagint este o scară cu dublu sens, un Haut-Couture al unui designer care vrea să impresioneze prin ingeniozitate, fără a pretinde utilitate directa.
Austrian Loop oferă modificarea unei banci în două fotolii opozabile pentru cei doi ocupanți.
Nu îmi dau seama cât de mult din munca acestui designer este apreciată ca soluție certă de mobilare, însă exercițiul de design este remarcabil, iar mecanica simplă de pârghii și scripeți utilizată și derivată din pantograful antic este foarte ingenioasă. Am scris anterior și articolul –Mecanica magică a lui Theo Jansen– în care principiile de bază ale mecanicii și utilizarea energiei vântului fac artă la superlativ din munca unui olandez.
Poți citit și despre Scaunul distrus – sculptura din lemn a artistului Daniel Berset
Cu drag, de ingeniozitate.