Atunci când am găsit această denumire, de mobila organica, mi s-a părut destul de ușor de înțeles și de prezentat în imagini. Apoi, am descoperit cu surprindere că nici măcar Wikipedia nu îi atribuie o definiție clară, aplicabilă mobilierului. Doar cuvântul organic atașat oricărui substantiv ca atribut explicativ denotă o afinitate spre natură, spre natural. Dacă ceva este organic sau se dorește să înglobeze acest deziderat, atunci trebuie să aducă formele nemodificate ale naturii, texturi și senzații de atingere și localizare similare cu cele pe care le-ai întâlni în sălbăticie.
Nu e bine nici așa, nu vei găsi mobilă în sălbăticie, și dacă vei utiliza un buștean de lemn ca să te așezi pe el, o stâncă ca și masă sau suport pentru a te rezema, atunci acest sentiment trebuie să-l reproduci și la interior. Nu-mi prea vine să cred că cineva și-ar dori să se reîntoarcă la viața de peșteră, deci designul organic poate că e suficient să aducă în locuințe tușe de organic/natural.
Imaginile disponibile online pentru acest subiect sunt foarte alambicate, orice creangă sau bucată de lemn, poate deveni piesă de mobilier însă tind să cred că organic ar trebui să nu fie similar cu excentricismul. Nu se poate face producție de serie din elemente pur organice, ar însemna să avem un pădurar dispus să caute în codrii trunchiuri de copaci cu miile care să corespundă curburii unui șezlong, dacă acest obiect este dorit. Cuiere unicate cred că ar fi mai ușor de găsit sau trunchiuri de copaci cu forme neregulate potriviți ca decor într-o cabană rustică.
Am căutat design organic și am văzut că fiecare decorator de interioare înțelege organicul prin propria viziune. Nu e vorba de mobila organica ci de utilizarea materialelor naturale cu preponderență, sub forme și în locuri care nu au altceva decât particularizări. Bunul gust e discutabil si apreciabil în mod diferit.
Cele două imagini de mai sus sunt foarte diferite și poartă denumirea de organic cuprinsă în descriere. Prima este o interpretare minimalistă a unui spațiu intim, decorat cu lemn vechi, brut prelucrat. Se marjează pe efectul natural al lemnului, comuniunea cu natura prin simplificare și utilitate prin minimalism. A doua imagine, Organic Chic este diametral opusă, integrând într-un decor clasic, grinzi de lemn, semineu de piatră și o masă cu proporții robuste, inspirând soliditatea naturală, dar pemițând mersul pe tocuri și orice inconvenient de trai în stil modern.
Am ajuns pe site-u unui designer olandez, nație pentru care am un respect aparte privitor la versatilitatea lor, ca popor. Au artiști, comercianți, sportivi, oameni de afaceri și un spirit național dezvoltat în sensul patriotismului autentic. Werner Neumann – omul nou în traducere liberă e cel care inspirat de coaja de mesteacăn a decis să prezinte spre aprecierea publicului colecția de mobila organica – Ostentatious organic birchwood furniture collection. Include piese cu toate utilizările, dulapuri, mese, scaune și sofa, toate inspirate din coaja mesteacănului, care le acoperă în formă autentică pe fețele vizibile. Uneori coaja este acoperită cu rășină epoxidică, alteori este lăsată curat naturală la vedere, disponibilă la atingere.
Am ajuns să cred că este un exemplu bun de mobilă organică, poate explica denumirea și apartenența ca stil. Oare o casă țărănească, cu lut pe jos, bătătorit, pe structură de lemn, cu pereți de vaiog, cu acoperiș de stuf nu e tot organică? Poate avem valori inestimabile în cele mai neașteptate locuri, iar cei care le utilizează nici nu știu cât de norocoși sunt. Aprecierea vine dintr-o zonă a confortului pe care o pot exprima doar cei care au asigurate celelalte nevoi primare, dar punctele de vedere diferă radical când privești din posturi cu burta plină sau goală, ori cu buzunarele așijderea.
Mobila organica – Werner Neumann
Cu drag, de originalitate.
Se cresc piese de mobilă din lemn cultivat direct în forme de scaune – Scaune organice, din lemn crescut și condus ani de zile pe șabloane