ANUNȚ IMPORTANT – nu producem picioare metalice pentru mese – la comandă sau pentru a echipa blaturi produse de altcineva. Imaginile din acest articol sunt preluate de pe ETSY, sunt produse de altcineva și nu intermediem contactul sau comanda acestora.
Acest articol este un răspuns la un mail primit de la Romeo Brandas din Oradea.
Am zâmbit când am citit fraza lui referitoare la cum percep românii prețul mobilei din lemn masiv, mai ales cea făcută la comandă. Romeo a spus că ”parcă le iei oxigenul din plămâni” când le faci calculul de preț. Așa este Romeo, oamenii și-ar dori la preț de chilipir, dacă se poate, opere de artă, dar asta este valabil și pentru mine și pentru tine.
Pentru că suntem români și ne lipsesc ani mulți de educație a simțului echității și a valorii calității. Plătim tribut anilor de comunism și mai ales celor 25 de după când sistemul de valori ne-a fost zdruncinat, un sistem construit din păcate pe fundamente greșite. Nu mai poți astăzi să transferi către copii, eu mă gândesc la Victor al meu că niciodată nu va putea privi ca mine la banane, ciocolată, gumă sau jucării ca la niște obiecte greu de obținut. Și e bine că e așa.

Cei care încă caută soluții pentru a-și reduce cheltuiala, dar preferă calitatea pentru că simțul lor de evaluare încă nu este dezvoltat corect, roagă-i așa cum fac și eu să se raporteze la sursa inspirației lor. Oamenii văd modele frumoase, prin țările calde sau vestice pe unde mai circulă și și le-ar dori acasă la preț est-european, de producător, chiar se hazardează să calculeze prețul materialelor, omițând manopera plus amortizarea investiției în utilaje. De profit nici nu mai poate fi vorba, decât atunci când e vorba de socoteala privind propria lor muncă.

Încet, încet, Victor va crește, și cei din generația lui la fel și ei vor porni în viață cu alt set de cunoștințe, percepții și cu o evaluare ne-alterată.
Uite, pe ETSY.com, găsești exemple atât de elocvente în ceea ce privește nivelul de preț. Mie mi-a stat gândul la un magazin de fierăraie, picioare metalice pentru mese, care fac casă bună cu blaturile de lemn masiv, rezultând mese aparținând stilului rustic industrial, dar fii atent la prețuri.
Modele picioare metalice






Partea optimista este că tot mai mulți oameni de pe la noi se raliază impotrivirii asupra conceptului vechi și forțează psihicul să se deștepte, să rupă constrângerile și să evalueze echitabil. Suntem pe drumul cel bun, dar a trebuit să simțim că suntem mai mult decât în genunchi, așa cum eram după 89.
Cu drag, de corectitudine.
4 thoughts on “Modele unicat de picioare metalice pentru mese”
Buna,
Vreau si eu niste exemple de mobilier si pretul aferent cu justificarea: materiale / manopera. Sincer,ma uit de ceva vreme pentru a imi cumpara mobila, si daca la piesele facute la comanda inteleg pretul putin mai crescut rezultat din customizare, la cele de serie preturile mi se par de multe ori absurde la produsele din lemn.
Mana de lucru la noi nu este atat de scumpa, iar lemn avem in tara asta din plin, la fel cum avem si o istorie de prelucrare a lemnului destul de lunga.
Nu vorbim de obiecte de arta, ci obiecte de mobilier. Ca o simpla masa de bucatarie sa coste 2000de lei, care este aproximativ salariul mediu la noi.. deci salariul pe o luna dat pe o masa, mi se pare ca ceva este clar in dezechilibru.
In acest context, da, ramane omul fara oxigen cand tot ce a tras 10 ore pe zi, 20 de zile pe luna, merge pe o bucata de mobilier…nu foarte mare.
Astept un raspuns.
Multumesc,
Ioana
Imi permit eu sa va raspund, din punctul de vedere a fabricantului unei piese de mobila, o masa sa zicem.
Daca desfaceti pretul unei mese doar in manopera si lemn atunci vorbim de un meserias care lucreaza la negru.
Daca din 2000 de lei scadem TVA – ramenm cu 1680 de lei, apoi scadeti adaosul comercial al uni producator care ar trebui sa fie pe la 30-40%, adica vreo 600 de lei ( adaos care nu e profit ci e compus din profit plus cheltuieli cu resurse, salarii, logistica, ambalare, taxe la stat). Raman aproximativ 1000 de lei, din care se scad materialele ( energia, utilaje, materie prima … )
Asa e, costul lemnului este doar 25 % din valoarea finala, insa pentru a aduce o scandura bruta la forma de masa e mai mult decat munca la negru a unui tamplar individual, in spatele casei.
Va asigur ca efortul plus materialul irosit, daca rezultatul nu e corespunzator, se compenseaza repede cu valoarea de 2000 de lei pe care ati mentionat-o.
Sprijin din tot sufletul proiectele DIY, mestereala in regie proprie si atelierele mici de tamplari.
Dupa ce parcurgeti singura un proiect, veti castiga fantastic de multa experienta, intelegere si apreciere pentru munca dvs sau a altora similari.
Eu va incurajez sa o faceti este extrem de benefic, dvs sunteti prima castigata.
Foarte la subiect raspunsul si deosebit de fin…aplauze…toata lauda.
Ioana nu stie ca datorita politicii Romsilva pentru 1 m3 de copac in romania licitatia porneste in 2015 de la 60 euro si se adjudeca cu 64 , in 2016 nu porneste de la 60 ci de la 64, se adjudeca cu 68 , si tot asa a.i. in Romania 2017 copacul romanesc e mai scump decat cel bulgaresc , hunguresc, polonez , croat sau sloven, nu mai vorbesc de copacul ukrainian , belarusian sau rusesc , unde motorina si kwh sunt la jumate din pret cam cu 10-15 %
pare un dezechilibru nu ?
un reparator de masini de spalat cere si primeste 50-80 ron pentru sub 1 ora de lucru , 2 instalatori monteaza un calorifer in mai putin de 1 ora si primesc 250 ron ; nu platesc tva , cas , impozit sau alte taxe
ora de service la renault e 20-25 euro
tot din romania sunt si ei nu ?
si eu si tu si altii platim linistiti toate aceste preturi
rosie vara in romania 10 ron/kg , cel mai bun cernoziom din lume , mana de lucru nu prea scumpa , soare gratis , apa
aproape gratis
nici o revolutie in piata , nimeni nu pleaca cu plasa goala
nici un dezechilibru
eu ca designer in lemn(cu facultate) pot sa montea si robineti si chiuvete si calorifere
electricianul/instalatorul cu 10 clase nu stie sa faca ce stiu eu , si nici nu o sa stie vreodata.
dar eu trebuie sa lucrez 30 de ore la o masa antichizata si sa primesc 300 nu 1000 ron , adica de 5 ori mai putin