Înainte să ajung să citesc despre Mogens Koch am găsit imaginea de mai jos cu o masă rotundă ce pare extensibilă echipată cu scaune pliante. M-a intrigat masa și modul în care se extinde. Simplitatea elementelor din care este construită îmi place foarte mult, dar am trecut cu vederea scaunele în prima fază.
Mogens Koch se pare că este baza companiei Rud Rasmussen în materie de design și toată gama de produse ale acestei companii se bazează pe imaginația arhitectului/designerului Mogens Koch. Carl Hansen And Son este compania în care s-a transformat Rud Rasmussen, sub care se produc mai multe piese semnate de mai mulți designeri.
În cei aproape 100 de ani de viață designerul danez a fost elevul cel mai strălucit al școlii lui Kaare Klint implementând foarte inspirat ideea de funcționalitate și simplitate caracteristică stilului Danish Design cu o eleganță aparte. Mogens Koch a fost preocupat de matematică și proporțiile umane, sau mai simplu ergonomie, studiind la rândul lui piese de mobilier antice pentru a se inspira în materie de design pentru propriile creații.
3 piese au rămas definitorii pentru cariera de designer de mobilier, deși de-a lungul vieții s-a dedicat unor spații mai vaste de design, inclusiv în domeniul religios, arhitectura clădirilor sau renovări.
Cea mai celebră formă de design imaginată este biblioteca concepută chiar pentru locuința sa, care a fost apoi produsă la scară mare. Pentru mine este cel puțin bulversant, azi, în 2019, cum corpul de mai jos a suscitat atât de mult interes și apreciere. Vorbim de modularitate, o piesă ce se poate fixa pe perete sau direct pe podea, multiplica, divide și suprapune.
Drept dovadă găsiți la link-ul următor, de pe 1stdibs.com o suită de piese originale, produse de Rud Rasmussen unde un modul se vinde cu 1200 de EURO. 10 module, plus baza cu uși și sertare duce lejer la 20.000 de EURO. Descrierea pieselor de mobilier imaginate de Mogens Koch le încadrează în categoria indestructibile, fără întreținere din cauza materialelor folosite, practice și cu forme naturale.
A lucrat cu stejar și fag, finisat cu săpun sau cu ulei. Promit să scriu despre finisaj cu săpun, este un detaliu bizar de finisaj, greu de trecut cu vederea, deși încă se mai practică, dar doar de companii daneze sau de artizani.
Trebuie neapărat să menționăm scaunele pliante, gândite în principal pentru a oferi soluții bisericilor, unde credincioșii să poată dispune de locuri așezați, dar și să permită stocarea când nu sunt folosite într-un spațiu restrâns. Scaunul devine stabil în momentul în care un ocupant se așează pe el. Mie mi-a plăcut cel mai mult rastelul de păstrare. cred că în multe locuințe de la noi s-ar dovedi extrem de util.
Prețul de 665 GBP nu pot să-l comentez, per bucată. Pur și simplu cred că trebuie să cobori cel puțin din avion că să poți intra într-un magazin Carl Hansen & Son.
Al treilea produs iconic al lui Mogens Koch este Wing Chair No. 50. Se pare că denumirile acestea au fost foarte utilizate, m-a dus cu gândul la Thonet No. 14. Realizez că semi-brațele de la scaunele Tabak sau Roxy sunt ispirate din aceste forme, de peste 50 de ani. Aș putea spune că scaunul Genesis de fapt este mai apropiat ca evazare a spătarului.
Ideea unui cadru din lemn în care se așează scoica tapițată cu piele sau stofă mi se pare genială, s-a mai folosit și la modelul de scaun cu brațe ArmChair No.51.
Nu poți ghici unde te duce studiul, cititul activ, în care cauți răspunsuri despre denumiri, persoane sau cuvinte ce suscită interes. Salt după salt, în mediul online, cazi în uitare și admirație, dacă cauți să lărgești cultura generală cât mai mult.
Pe zi ce trece sunt tot mai convins că suntem datori să ne reamintim ceea ce deja s-a inventat.
Mogens Koch este un monument pentru Danish Design, însă eu doar azi am aflat.
Poți citi și despre Ermeneutica din artă în viziunea designerului Tatiane Freitas ori Morten Stenbæk – tâmplar danez în stil modern