Povestea (ok, realitatea e pentru cei avizati de către părinți) spune că Mr. Crăciun vine în caleașca lui purtată de reni din îndepărtatul NORD. De unde? De unde? Care Nord o fi acela, caci exista atatea! Focus on: LAPONIA / Finlanda/ Scandinavia.
Acum, incercati să vă imaginati acel loc! hmm, da stiu, multă, multă zăpadă, o căsuță a lui Mosu’ din lemn acoperită iarași de multă multă zăpadă … Dar, v-ați întrebat oare, cum arată acel loc în acele cateva zile de „vara” ale anului?!
Un detaliu care le scapă tuturor „căutătorilor de Moși Crăciuni” e faptul ca în mod sigur cabana lui din lemn are acoperiș din iarba!!! Ceva in gen:
Pentru arhitectii/ inginerii care se indoiesc ferm de posibilitatea existentei unei asemenea casute, voi revela doar faptul ca scandinavicii cunosc aceasta tehnica inca din preistorie!!! DA, e cu putinta! Și e mult mai ieftin (ca să vezi!) decât varianta comuna cu tigle.
Deci, cum si-a construit Mr. Crăciun TORVTAK-ul? Și-a pus spiridusii la bătaie și au asezat un strat de scoarță de mesteacan ( fooaartee waterproof) deasupra structurii din lemn al acoperișului, deasupra caruia a crescut iarba, un izolator termic perfect si voilaaa!!!
Si acuma vine BOMBA pentru constructorii avizati! Greutatea unui astfel de acoperis, adica in jur de 250 kg/ m2, iar iarna 400, 500 kg/m2, este un mare avantaj, deoarece prin compresia peretilor din lemn asigura stabilitate in fata puternicelor rafale de vant!!!
Deci NICI UN VANT NU-I POATE SUFLA CASA DIN LOC lui Mr. CRĂCIUN!!! Yeayyyy!!!!
Și daca v-ati gandit sa il imitati pe Mr. Crăciun, n-aveti decât!!! Nu veți suferi prea mult (doar mai putine cadouri, sau nimic) !!!
Takk, Takk!!! 😉
4 comentarii Adaugă comentariu
Buna ziua,
Inca o data felicitari pentru site si in acelasi timp imi place abordarea subiectelor,descrierea imi aminteste de compunerile de la scoala.Foarte interesant articolul intrebarea cheie ar fi unde gasesc scoarta de mesteacan necesar aceste acoperisuri in Romania.Am vazut ca ar fi in Finlanda dar as fi interesat unde gasesc asa ceva la noi in tara deoarece as vrea sa construiesc un astfel de acoperis verde.Multumesc anticipat.
Cred ca in Norvegia se găseste din plin. In zona Maramuresului de asemenea, mesteacănul este usor de găsit.
La ce se referea Edina cand a scris asta cred ca ar fi coaja de mesteacan de pe buștenii exploatati din pădure. Altfel se iau jos doar fășiile subțiri albe.
Este vorba de coaja „intraga”, nu doar de fasia subtire alba, coaja pana la invelisul de lemn dur. De obicei, in utilizarea lemnului forestier coaja nu prea are importanta. Probabil se poate achizitiona destul de usor de la padurarii care lucreaza mesteacanul. Coaja se imparte apoi in fasii, si se acopera structura din lemn exact ca si in cazul tiglei, dupa acelasi principiu. Stratul de iarba este esential pentru a mentine in loc acele fasii. Puteti gasi mai multe informatii pe:
|Bravo fata mea, frumos articolul, frumoase pozele, ai talent
„da-i drumul”!