Pot cumpăra mulci sau pot să-l fac singur. Cel cumpărat e la sac, costă în jur de 30 de lei sacul de 60 de litri și e format din scoarță de copac uscată. Cel făcut de mine cu tocătorul de crengi e verde, se descompune și mă ajută să gestionez resturile vegetale rezultate din toaletările de pe teren. Dacă ar fi de ars toate crengile tăiate din copaci sau garduri verzi aș încălca legea și ar fi o risipă.
Am arătat modelul cumpărat de mine acum 2-3 ani, varianta cu motor pe benzină de la Agrieuro, care poate toca cu sită la 2-3 cm orice până la diametru de 6 cm. L-am cumpărat cu 990 de euro și transport gratuit din Italia, are toate părțile de la Ceccato, mai puțin motorul și a fost re-branduit Agrieuro. Cumva asemănător cu ceea ce face AGT în România.
Acum prețul e mai mare cu 50% dar merită vânată o ofertă. Prețurile se schimbă, sunt campanii care pot salva mulți bani, eu am așteptat 2 ani să-l prind la un preț așa bun. Voiam să fac mulci și chiar intenționez să-l folosesc la compost, însă mai durează un pic până am timp de tot procesul. Deocamdată tot toată vegetația crescută în plus și folosesc tot acest mulci la acoperirea căilor de acces la straturi.
Eficiența este peste așteptări, ieri am curățat un nuc, i-am ridicat coroana și am îndepărtat crengile care atârnau spre pământ sau treceau la vecini, apoi un soc și cca 5 m de gard cu aluni. Grămada rezultată era cât o încărcătură de o căruță, multă frunză verde, nu era deloc bun de ars. Nici nu îmi place ideea. Cei care colectează la noi în oraș resturile vegetale vin din an în Paște, plus efortul de a le căra. Așa, cu tocătorul de crengi am terminat treaba în 23 de minute. În filmare am setat timelapse la 0,5 secunde și 30 de imagini pentru o secundă de film.
Ce se vede mai jos este echivalentul a 4 roabe de mulci. Mi-ar mai fi trebuit una sa completez peste tot cu un strat de 15 cm. O să aduc de la livadă.
Are multă treabă tocătorul meu, mai ales primăvara. Întreținerea presupune puțină muncă – grija față de motor, ulei, filtre, benzină și ascuțirea cuțitelor. Însă eficiența este greu de depășit, după 2 ore curtea mea arată mult mai bine. Parcă aș fi vrut să am mai mult de tocat, ca să pot distribui peste tot prin curte. Acum 2 ani, când pregăteam terenul pentru construcția casei, am mărunțit munți de crengi de la diverși pomi crescuți necontrolat și tot acest mulci l-am distribuit pe pământ direct, mai ales peste locul unei vechi vetre de foc unde anterior am ars ceva resturi de lemn. Acum s-a dezintegrat, e doar pământ, a afânat zona și a dispărut locul vetrei, sub iarbă.
Îmi doresc să utilizez aceste scule la comun cu prietenii mei, cei care au preocupări similare. I-am încurajat să achiziționăm scule diferite și complementare. Să nu dăm banii aiurea și să aibă fiecare câte o unealtă, mai ales din acestea specializate. Urmează să luăm o remorcă, la comun, să o folosească fiecare când are nevoie. Niciunul dintre noi nu lucrează zilnic cu sculele astea.
Luna trecută am făcut 20 de saci din lăstăriș crescut sub castanul de la livadă.
În 13 aprilie 2021 lucram pentru prima dată cu el. AM făcut atunci munți de mulci din salcâm și carpen. Cred că nu greșesc să spun că am tocat în 2 zile material dintr-o defrișare și am acoperit 20 de mp de sol cu 50 de cm grosime de tocătură.
Partea faină e că are acolo, în tulumba verde si 8 cuțite cu zimți care după tăiere se apucă de mărunțit. Dacă vreau mulci fin închid iesirea cu o sită și nu iese decât ce e foarte mărunt.