Mutarea la țară este un curent, este de netăgăduit asta, dar motivațiile care duc la această mișcare sunt atât de diverse și nu întotdeauna justifică alegerea.
Dacă decizia îți apare rumegând gânduri în timp ce mănânci la Food Corner-ul din Mall nu e ok, ar trebui să vrei să faci pasul cu mutarea la țară când garajul îți dă pe dinafară de scule, când nevasta nu mai are loc pe pervaz de jardiniere cu legume și plante, când plătești chirie dar stai mai mult pe la bunici în weekend, când descoperi terenul părinților sau moștenit de la alte rude în paragină și te gândești câte ai face pe el.
Primesc multe apeluri pe care le pot încadra în categoria celor provenite de la oameni interesați să cumpere diverse lucruri sau vor informații despre subiecte din articole anterioare.
Mutarea la țară nu e pentru tine dacă mă suni să cumperi un Chicken Coop:
Am scris articolul – Cotet de gaini pe structura din lemn – Proiect ușor de tâmplărie tocmai pentru a le oferi celor doritori de meșterit o alternativă la cotețele oribile care adăpostesc găinile din curțile locuințelor rurale. Este un îndemn la făcut, nu la achiziționat de-a gata. Majoritatea sună, văzând imaginile, și căutând un produs Out of the Box. Nu avem, nu facem. Oricum cine și-l cumpără mă îndoiesc că va ști cum să îngrijească găinile, ce rasă să-și cumpere și dacă-l populează cu orătănii sunt șanse mari ca acestea să dea ortu’ popii curând.
Mutarea la țară este pentru tine dacă ai citit cum să păstrezi/folosești apa de ploaie.
E nefiresc să consider internetul un mare magazin online, pentru asta sunt adrese specifice pe care le accesezi. Imaginea de mai sus, din articolul Colectarea apei pluviale – depozitare – pentru irigatii si uz menajer nu reprezintă produse de vândut, ca un tot, un kit, ci varianta de construit în regie proprie a unor șarpante pentru colectarea apei de ploaie. Nu e nevoie să suni pentru a afla informații, imaginea e suficient de sugestivă.
Mutarea la țară presupune să-ți faci budă în curte
E cea mai veche imagine care m-a inspirat în acest sens. A meritat să sap pe net să o găsesc. Am realizat că buda în curte nu e neapărat un loc infect, dezgustător, unde mergi doar de musai, când te cuprinde necesitatea. Poate fi integrată în spațiul pe care îl ai, poate funcționa fără să polueze împrejur și poate colecta apă de pe micul acoperiș suficient cât să te speli pe mâini 10 luni pe an.
Am construit la cabana mea varianta de mai jos, și am descris anterior cum s-a făcut, în câteva ore printr-o colaborare internațională. Adică eram de față oameni de mai multe naționalități. A fost haios, am râs, ne-am petrecut cele câteva ore cât am meșterit la ea, doar cu gura la urechi.
Te poți gândi la mutarea la țară dacă vrei straturi și ai căutat pe tot netul despre raised beds – fie că vrei legume fie că vrei flori.
Mutarea la țară este pentru tine dacă ești interesat cum să stivuiești lemnele de foc. Nu te-ai fi gândit că poate avea estetică? Fă click pe imaginea de mai jos. Și nu, nu oferim servicii de spart lemne și băgat pe foc!
Aș îndrăzni să formulez câteva criterii pe care trebuie să le bifezi ca să crezi că viața la curte, în spațiul rural ți se potrivește. Chiar dacă ai bani să plătești orice serviciu va trebui să pui mâna și să-ți faci. Vecinii te vor aprecia cel mai mult dacă ești harnic, nu dacă poți recita poezii sau ești doxă de cultură muzicală. Ai nevoie de skill-uri … să fii capabil să folosești unelte, chiar și motorizate, dar mai ales din acelea care nu folosesc altceva ca să funcționeze decât forța mușchilor tăi.
E păcat să mergem spre viața la curte, cu casă și agricultură și o mică zootehnice dacă nu ducem de la oraș cu noi avantajele tehnologiei din secolul XXI. Un motocultor sau o cositoare de umăr, o pompă de apă pe panou solar sau automatizări de irigații nu trebuie trecute cu vederea. Un tocător de crengi pentru mulci este visul oricărui fermier.
PONT !!! – Folosește actuatoare de antene de satelit ca să acționezi aerisirea solarului, e simplu de împerecheat cu un Arduino și un senzor de temperatură.
Dacă ești capabil să meșterești puțină electronică, sunt disponibile atât de multe automatizări cu care îți poți simplifica viața, încât ai șanse să candidezi la primărie la următoarele alegeri, atât vei ajunge de popular printre consăteni.
Mutarea la țară pentru familiile cu copii
Avantajele aduse pentru copii, condiția lor fizică și mentală, imunitatea crescută prin mișcare și alimentație sănătoasă, contactul cu plantele și animalele ( aici sunt incluse și urzicile și bălegarul și copitele de capre pe sandale) sunt de neprețuit. Copiii vor face ce văd la părinți că fac, nu ce le spunem. Sunt capabili să ajute, pot fi recompensați pentru contribuția lor la sarcini mărunte, nu pentru capacitatea de a nu deranja adulții când stau la televizor sau sunt preocupați de tablete.
Imaginile de mai jos nu sunt cu persoane cunoscute mie, le folosesc doar pentru exemplificare.
Ecologia și protecția mediului
O ultimă apreciere referitoare la mutarea la țară – nu e neapărat off the grid, mai degrabă consum responsabil, utilizarea unor resurse disponibile, dar pentru care trebuie muncit pentru a le cultiva și culege. Doar culesul este o muncă, să știți.
Putem consuma mai puține resurse pentru confort, putem să ni le producem local, solar, eolian sau să eficientizăm spațiul pe care îl locuim ca să nu aibă pierderi, implicit costuri reduse și consum scăzut. Sobele pe lemne sunt de departe cel mai bun mod de a ne încălzi, dacă casa noastră are caracteristici nZEB sau de casă pasivă.
Cu investiții mai mari sau mai mici se pot obține utilități de neconceput la bloc. Apa pluvială stocată poate deservi la irigat dar și la toaletă sau la mașina de spălat vase sau haine, cu puțină filtrare. Apă caldă poți obține timp de 12 luni dintr-o stivă de compost sau de la soare, ca în imaginea de mai jos. Ieri a fost făcută poza, este un gard tapetat cu țevi negre, orientat spre sud.
Deținem prea multe obiecte, ne vindem timpul pentru bani cu care cumpărăm cele necesare, dar de multe ori și multe ce nu ne trebuiesc de fapt. Putem sări ciclul monetar și să ne producem singuri mai bine de 50 % din necesarul de alimentație, valorificând prisosul.
Aș putea vorbi la nesfârșit despre toate acestea, noi încă n-am ales mutarea la țară, ci considerăm că avem două locații permanente. Când vom termina construcția cabanei aș vrea să mergem spre Baia Sprie doar ca să pedalăm, să savurăm un vin sau un sirop din pivniță, să ne dăm uța sau să avem de unde să venim.
Spor la treabă va doresc, tuturor ce vă încumetați să nu fiți doar locuitori urbani!
Citește și – Straturi înălțate – din lemn, pentru grădini urbane