Da, am lucrat la cabană după montajul ferestrelor și a ușii încercând să închid coaja exterioară. N-am mai scris așa rar în toți anii de când StejarMasiv.ro este ”sus” pe net, dar am avut nevoie de o pauză din fața calculatorului. După ce plouă sau ninge, ajung iar captiv în casă.
Proiectul meu îl știți, am publicat nu demult un articol cu fazele de până acum, cele încheiate. Cabana de la Baia Sprie – Maramureș – proiectul meu de suflet
N-am apucat să documentez bine producerea ferestrelor dar despre uși am scris puțin – Ușa de intrare în cabana de la Baia Sprie. Faza haioasă a montajului de ferestre a fost că ultima montată, cea de pe fațadă ne-a pus în imposibilitatea de a monta ferestrele de exterior, din cauză că n-am prevăzut că rama superioară depășește și intră sub streașină. Am lucrat la cabană mult dar așa eroare n-am făcut niciodată. Eram deja resemnat că voi avea geamuri fixe pe exterior, dar prietenul meu a venit cu ideea să mutăm totul mai jos, suficient cât să se deschidă. Numai eu și Stan Pățitul mai știm cu ce se mânâncă astfel de situație.
Oricum, demersul a dus la demontarea părții de fațadă ventilată deja montată și a trebuit totul refăcut. Am lucrat 3 zile, ba asistat de Adriana și Irina, ba cu ajutor de la Cipri și i-am dat de capăt. Mi se pare că rezultatul final arată bine, deja trebuie să mă gândesc la interioare.
Am mai scris despre arderea scândurii, însă în lumina unui post publicat de Adrian Cramăr, pe care vă invit pe toți să-l citiți, am redeschis subiectul. M-am gândit că dacă explicațiile tehnice care țin de confort termic, de practici corecte și funcționale pentru izolarea unei case din lemn, dar nu numai, nu sunt suficiente, atunci poate estetica lemnului ars, vizibilă în minutele filmate de Cipri când eu am lucrat poate va reuși să convingă cititorii să afle mai multe și să renunțe la polistiren.
Nu mai demult decât ieri am încercat să conving un om de bine să nu-și lipească scârț pe casă, arătându-i filmele de mai jos. Nu cred că am reușit, când îi spui de folii și vată minerală și fațadă ventilată din scândură arsă, fiecare are fantezii neconforme cu realitatea.
La arderea efectivă a lemnului, circa 25 de bucăți de 5 m lungime și 15 cm lățime am lucrat o după-masă, cam 4-5 ore. Acoperă cam 17 mp de fațadă, într-o zi de lucru cu funingine și murdărit ca hornarii se face lemnul pentru întreaga casă. Dacă aș mai fi avut o butelie ar fi mers mai repede, le-aș fi schimbat între ele, se răcesc foarte repede și scade flacăra.
La periat merge de mână ușor, nu trebuie școlarizare, după două scânduri orice novice devine expert. Uleierea am făcut-o cu bidineaua, pe scândura încă caldă, s-a tras foarte bine în fibra lemnului. Intenționez în primăvară să dau toată cabana pe exterior, când am terminat de închis fiecare colț, cu ulei din plin, suflat cu pistolul. Dacă n-ar trebui șters excesul cu cârpa aș declara că într-o zi de lucru fac cabana, dar așa, o să trebuiască 2 zile.
Mi-e ciudă că zilele de lucru nu-s toate pline și nici una după alta. Mai o sărbătoare, mai o ploaie … Mă tem că vine iarna și nu duc la bun sfârșit planul, dar nici nu dezarmez. Mai am de lucrat pe la colțuri, montajul foliei sub învelitoare, închiderile sub streșini … și-s gata.
Vă doresc să reușiți și voi, tot ceea ce v-ați propus.
Construiți case de lemn sau servicii conexe?
Nu ne ocupăm de acest segment, al dulgheriei. Imaginile și filmul de mai sus fac parte din timpul meu personal în care am lucrat și meșteresc cu forțe proprii pe cât mă pricep în lemn.
Voi oferi oricui interesat informații în măsura a cât am experimentat și învățat de la alții.
Aveți datele mele la pagina de contact.
Citește și Încălzire la cabana din lemn – cazul meu real și află ce am mai lucrat în vara lui 2022 – Meșteritul – de plăcere dar și de nevoie
6 comentarii Adaugă comentariu
Spor la lucru. Imi place ce vad. Cand creștem mari asa ceva ne facem si noi. Pana atunci ne documentam.
Am publicat cam tot ce fac la cabana. Daca ai intrebări răspund cu drag, în limita priceperii.
Bravo Calin si spor la lucru in continuare!
Cred ca la anu’ te vizitez. Eu mai lucrez 2 sapt. si apoi ma reapuc de scris si continui cu calatoriile.
Sa auzim de bine!
Aștept scrisul, de la tine toate articolele au fost exceptionale. Maramureșul te așteaptă, și noi cu mare drag!
Buna ziua, felicitari! Cam cat a durat constructia casei, de la saparea fundatiei si pana la inceperea executarii finisajelor? Fara pauza de cules si gem 🙂 … Am si eu in vedere construirea unei case in stil traditional in Muntii Maramuresului, m-ar ajuta aceasta informatie. Multumesc si succes in continuare!
Am să răspund succint : Fundația 1 luna, zidaria de caramida 1 zi, structura de lemn 2 zile, invelitoarea 7 zile, pereții cca 10 zile, ferestrele + usa – montaj 1 zi.