Fără nici un cui, doar stejar și aracet

fixare cu aracet si dibluri de lemn

Am îmbinat stejar doar cu dibluri de lemn, cu aracet, fără nici un cui sau holzșurub.

masa de bar structura din lemn stejar si aracet
Fără nici un cui, doar stejar și aracet 29

Tema din acest proiect primită de la un beneficiar impune, printre alte piese și realizarea unui suport/stativ pentru un blat, care să ducă suprafața superioară a blatului de stejar la 110 cm înălțime. Am primit proiectul, cu cote și l-am realizat, adaptând în sens pozitiv cotele elementelor de stejar.

elemente de stejar cepuite aracet
Fără nici un cui, doar stejar și aracet 30
stejar calibrat si cepuit
Fără nici un cui, doar stejar și aracet 31

Toate piesele au secțiunea de 6×4,5 cm, pentru robustețe, am considerat că pe secțiune de 5×5 cm, ca-n desen s-ar putea să stea prea firav structura încleiată cu aracet și să vibreze.

Nici acum nu-s resemnat dacă să o las ca-n proiect sau să o întăresc cu 2 diagonale ca la o masă farmhouse , trestle table sau truss table. Parcă o soluție de rigidizare mai bună, în cazul meu, unde la bază am două elemente, ar fi cea din ultima imagine, cu un element central de legătură între ele și două diagonale spre marginile înguste ale blatului.

Poate citește beneficiarul până mâine și am un răspuns 🙂

Blatul așteaptă în fabrică, cuminte, să-i duc structura de susținere construită la Kraft Mobel, cu Tibi. M-aș rupe de cotidian și aș fugi la atelier 4 zile din 5 pe săptămână, prefer să am aracet pe mână în loc de cerneală.

suport blat din stejar îmbinat cu dibluri de lemn si aracet
Fără nici un cui, doar stejar și aracet 32

Avem 12 elemente îmbinate prin cepuire, și fixate cu dibluri de lemn. Aracet se află peste tot unde lemnul calcă pe lemn. Rezultatul final arată într-un fel mare, parcă l-aș tot atinge, mai ales după ce piesele au trecut prin calibrator, ultima dată la 240. Fibra stejarului este atât de frumoasă, e greu să nu îți placă și nu are înlocuitor în ochii mei.

unicitate - lemn de stejar masiv si aracet
Fără nici un cui, doar stejar și aracet 33

Nu știu dacă să chituiesc sau nu această crăpătură, mie mi se pare atât de frumoasă, tocmai pentru că certifică masivitatea materialului. Mai am o particularitate pregătită pentru beneficiar, nu am idee dacă o să observe că cele două legături, pentru sprijinit tălpile, sunt elemente în oglindă, cu fibra simetrică. Crăpătura este acolo, pe elementul de sus, la interior.

fibra de stejar în oglindă
Fără nici un cui, doar stejar și aracet 34

Am rotunjit toate canturile unde s-ar putea să atingă un ocupant când se așază la masă.

stejar si aracet
Fără nici un cui, doar stejar și aracet 35

Știu că sunt mulți producători de aracet, voi de care folosiți? Întreb ca să afle cei care cochetează cu ideea de a meșteri în regie proprie și citesc p-aici. Anul acesta am avut parte de multe emailuri de la cititori ce nu și-au arătat prezența până acum, dar mi-au confirmat că urmăresc materialele prezentate.

Doar azi, duminică, am ajuns la taste, însă sunt vesel și încântat după o săptămână plină.

S-aveți spor, în tot ce faceți … de mâine încolo!

diblu cu aracet
18 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.