Numarul de aur | Phi

phi - numarul de aur Numarul de aur

Denumirea pentru numarul de aur provine de la sculptorul grec Phidas. Mai este cunoascut ca fiind proportia divina, sectiunea de aur,  raportul de aur – raportul divin. Sectio aurea in latina.

Sau matematic, cel mai simplu PHI = 1,618033.

Este numarul care guverneaza totul in natura, tangenta unghiului de rasucire a frunzelor in jurul tulpinii oricarei plante, dispunerea petalelor de trandafir, spirala cochiliei de melc, miscarea curentilor de aer, raportul de inmultire a animalelor, Si arta si tehnica graviteaza in jurul aceleiasi valori ce guverneaza simtul estetic, proportional. Ecranul unui televizor are cele mai placute dimensiuni atunci cind laturile dreptunghiului respecta acest raport. Mobila cu dimensiuni armonioase respecta raportul de dimensiuni conform numarului de aur. Dimensiunile arhitecturale, Templul lui Solomon, Coloana Infinitului, Mona Lisa, efectul de piramida, simfoniile lui Bach sau Beethoven.

Cred că armonia și proporționalitatea sunt deziderate ce ar trebui urmărite mai puternic decât decorațiuni sau forme neînțelese. Simplitatea este o artă, iar formele ce respectă numarul de aur au asigurată aprecierea, prin însăși natura umană. Echilibrul intern al nostru, ca ființe racordate la natură îndeamnă la proporționalitate, dar noi, într-o nemernicie neinteligibilă, de multe ori ne-mpotrivim.

Ochii mi i-a deschis profesorul de matematica Fornvald, un om exceptional, a carui amintire o voi pastra mereu in suflet. Piramidele au fost exemplu lui preferat, unde triunghiul format de înălțime, jumatatea bazei și înălțimea unei laturi are raportul perfect între cele 3 laturi.

Ovalul sau dreptunghiul perfect isi au proportiile corespunzatoare acestui cu raportul proporțional cu numarul de aur.

spirala geometrica
Numarul de aur
masa normala 21
Masa extensibila 160x100x78

Cu drag de stiintele exacte, înțelese mult prea târziu de noi, față de momentul când ne-au fost predate.

Sunt multe aplicații în care putem găsi numarul de aur, dar estetica proporțiilor este universal valabilă indiferent de domeniu tehnic sau artistic la care facem referire.

Citește și –  Piramida – forma antică cu proprietăți energetice

1 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Mii de multumiri pentru premiul oferit! Sincer, chiar nu ma asteptam sa il castig! Mi-ati facut o mare bucurie, chiar inainte de Sfintele Sarbatori Pascale!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.