Oglinda cu rama din lemn de trandafir cu decoruri florale – piesa restaurata

lemn de trandafir

De la bun început este necesar să facem unele precizări referitor la termenul lemn de trandafir. Se folosește denumirea de lemn de trandafir ca traducere a englezului rosewood, însă nici pe departe nu vorbim de trandafir ca plantă cu inflorescențe frumos mirositoare. Nu s-ar putea nici dupa 100 de ani să se exploateze o tulpină de trandafir, așa cum îl cunoaștem ca floare deosebită, pentru a produce lemn de mobilă. Wikipedia oferă informații clare despre rosewood – lemn de trandafir – și vă invit să le citiți pentru cultura generală.

Ca sinteză, denumirea Rosewood este asociată unei specii de lemn braziliene, care are proprietatea de a mirosi frumos, dulce, timp de mai mulți ani chiar, astfel fiind deosebit de apreciat. Aceeași specie de arbori, cu derivațiile aferente se găsesc în nordul Indiei ( Sheesham ) și în Indonezia. Piața de lemn vinde ușor beneficiind de renumele vechi al lemnului de trandafir înlocuitori care sunt diferiți de calitățile speciei originale, tocmai pentru că cererea este extrem de mare. Astăzi, sunt peste 300 de specii de arbori din specia Rosewood protejați de lege, aproape de dispariție, ceea ce face ca piesele existente, certificate, să fie cu atât mai valoroase.

rama neobaroc din lemn de trandafir

 

Am scris în trecut un articol despre palisandru, lemnul de trandafir cel mai întâlnit la noi ca lemn exotic, pentru a explica asocierea acestuia cu denumirea inițială. Snobismul și lipsa curiozității pentru informare face ca unor piese din lemn banal să li se atribuie calități și valori incredibile și nejustificate. Ca să nu aibă nimeni dubii, o masa de living de 180×90 cm, fabricata din palisandru, provenită de la producători indieni actuali, costa sub 200 de dolari, în container, la cantitati mari. NU E LEMN EXOTIC ! Pentru indieni, stejarul nu e nici el lemn exotic.

Colegii de la Atelierul Stiluri și Mesteșuguri Irinel Gheorghe, ne-au trimis imagini cu procesul de restaurare a unei oglinzi din lemn de trandafir autentic, sculptată, cu decoruri florale. Rama apartine mostenitorului unei importante familii boieresti ( GHEORGHE DUCA ), piesa este secol XVIII si reprezinta creatia unor tâmplari din atelierele din nordul Moldovei.

lemn de trandafir

Descrierea care însoțește oglinda, cu rama în stil neobaroc, provenita de la ebenistul Irinel Gheorghe :

Restaurare lemn logo

Lemnul de trandafir este autentificat de laboratoare din Franta ca datând în jurul anului 1895 la solicitarea mostenitorului ramei. S-a facut un studiu istoric al piesei si din descrierile posesorilor am aflat ca au mai fost facute 2 restaurari destul de grosolane fără respectarea tehnicilor si materialelor originale.

Au fost facute teste de curatare precum si pentru alegerea completarilor structurale cu BALSITE (in defavoarea ipsosului). Au fost facute si integrari structurale cu lemn de trandafir autentic din secol 20. Au fost efectuate consolidari pe suport precum si aplicari de foita si patina.

S-a făcut si vernisarea pentru protecție.

lemn de trandafir

Proveniența, documentele ce însoțesc o operă de asemenea anvergură, istoricul cunoscut, certificările și parcurgerea unui proces de restaurare cu înscrierea pașilor aplicați duc la obținerea unor piese autentic valoroase, pentru descendenții unor familii istorice, fapt care consolidează genealogia și perpetuarea peste timp a rădăcinilor de viță nobilă.

Mulțumim pentru materiale, pentru tot ceea ce ține de restaurări apelăm sau recomandăm Atelierul Stiluri și Mesteșuguri Irinel Gheorghe, unde exista competențele necesare abordării profesionale a acestui segment aparte. Setul Chippendale prezentat anterior merită de asemenea atenția dvs.

Poți citi și despre Scaunul de nuntă chinez, tradițional.

lemn de trandafir
9 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.