După ziua de ieri în care n-am fost acceptați în Zona Schengen mi-a venit un dor de a le zice europenilor să ne lase cu amarul nostru. Apoi am văzut că multe voci pe care le respect s-au poziționat în lumina favorabilă a evenimentelor, au apreciat eforturile și spun că urmează să reușim, doar că nu încă …
Am niște statistici oficiale despre cum crește pădurea la noi și în Europa și mi-am amintit de comparația cu paharul, care poate fi și pe jumătate plin și pe jumătate gol, depinde cum vrei să-l vezi.
Pe scurt, pădurea europeană crește cu 10 % din anii ’90 până în 2020, cu procentul cel mai mare în Irlanda – 69 % și cu suprafața absolută cea mai mare de 4,7 milioane de hectare în Spania.
Ia luați aminte aici :

Acolo mic, în centru, un teritoriu sub formă de pește cu capul ațintit spre vest apare ca una din cele 36 de țâri a cărei suprafață împădurită crește, la nivelul detectabil din satelit și aici e nevoie de o precizare: E nevoie de 10-15 ani ca un copac să depășească înălțimea de 5 m pentru a reprezenta ceva ce satelitul poate măsura. Adică ce s-a plantat prin 2005-2010 comparat cu ce s-a tăiat de atunci ne dă cu +.
Fiecare imagine are link, puteți face click să verificați resursele.

Eurostat arată distribuția creșterii în Europa. România are o acoperire de sub 30 % cu pădure și o creștere de cca 8 % a masei forestiere. Finlanda are acoperire de 67% comparativ cu o creștere de 3-4 % sau Irlanda cu o suprafață de 12% și o creștere de 69%. Sunt date europene, nu românești și parcă am mai mare încredere decât în INS.
Partea haioasă vine acum, cât se taie comparativ cu cât crește.

Media este că se recoltează cca 60 % din pădurea care crește anual în Europa, de aceea e media de creștere pe 30 de ani de 10 %, medie, nu valoric. Cehia taie mai mult decât crește, pe când Germania și Olanda recoltează peste 90 % din totalul care li se adaugă anual. România e la coada clasamentului, depășită doar de Cipru … hilar, nu? La noi se recoltează maxim 35-36% din cât crește anual. Asta văd sateliții nu a umblat nici un pădurar de la Bruxelles să numere copacii prin codrii românești.
Austria taie 50 % din volumul de incrementare anual.

Așadar la noi păzesc 1000 de hectare circa 8 oameni, tendință în creștere, pe când la suedezi pădurea de 1000 de hectare are nevoie doar de 1 om. Croații sunt tari, acolo 10 copii dintr-o clasă au părinți silvicultori, sunt 19 oameni la 1000 de hectare, 14 la cehi și 13 la slovaci. La noi e la fel ca-n Luxemburg, cine ar fi crezut că avem oarece similitudini. Pădurar în Luxemburg, no joke?
Ca să fie treaba oablă imaginea de mai jos are și link, e interactivă și arată unde se concentrează cântecul de drujbă:

Prin Apuseni, la granița dintre Maramureș și Suceava, un pic în Deltă și cam prin toată Secuimea, aviz amatorilor.
Nu de mult încercam să structurez niște date ca să înțelegem cu ce se mănâncă folosirea lemnului în industria lemnului – Pădurea și lemnul din România în cifre
Nu se prea găsește undeva cifra ușor de citit, pădurea din România însumează circa 2 miliarde de mc de lemn, cu o creștere de cca 8 %, adică 160 de milioane de mc? Parcă nu seamănă cu ce am citit pe INS.
Și asta doar pe 30 % din suprafață? La cât câmp pustiu e în țara asta, necultivat, bun de împădurit, ajungem rapid la 50 % dacă lucrăm cu pionierii. Ah … nu mai sunt, acum se joacă pe calculator și scade natalitatea. De bine ce ne este, nu?
Merită să căutați pe Google – Crești pădure și te-ndeasă
”Crești pădure și te-ndeasă
Și mai lasă loc de-o casă”