Pentru că am scris despre parchet de mai multe ori am primit și cereri pe care am căutat să le redirecționez către parteneri sau firme producătoare de pardoseli care să ofere soluții concrete solicitanților. Partea haioasă a acelui demers a fost că am contactat cel puțin 10 firme online pe care le-am considerat reprezentative, dar doar una mi-a răspuns și am stabilit un contact și o colaborare în timp. Eu zic că i-a prins bine acelei firme să primească de-a lungul timpului 30-40 de solicitări diverse. Sigur că nu s-au concretizat toate, dar chiar și la o rată de 10 %, tot se numără minim 4 clienți cu care au bătut palma.
Online-ul românesc rămâne o necunoscută pentru mine din punctul de vedere a seriozității celor prezenți, am convingerea că site-urile cele mai arătoase nu sunt ale celor care produc ci a intermediarilor sau retailerilor axați pe comercial, care înțeleg cât de important este să te prezinți corect în acest spațiu cu posibilități nelimitate.
Nu intenționăm să intrăm pe piața pardoselilor, avem în schim în acest moment un model de parchet, tip parchet Versailles, produs din stejar stratificat, rezultat ca urmare a eficientizării producției și destinat să utilizeze lemnul la maxim, cu cât mai puține deșeuri și cât mai multe produse rezultate în urma prelucrării materiei prime, adică scândura de lemn de stejar. Din lamele de 4 mm, prin presare în presa CIF (curenti de înaltă frecvență) rezultă panou de lemn de stejar stratificat cu catități mecanice net superioare lemnului masiv ”plin”. În domeniul pardoselilor unde apa și căldura sunt ”accidente” frecvente, rezistența mecanică și inerția la factorii defavorabili sunt calități primare, acest tip de parchet este o soluție foarte apreciată.
Așa arată prototipul de parchet Versailles fabricat de noi, cu grosime de 20 mm, panou interior stejar stratificat și rama exterioară din lemn masiv de stejar. Finisajul vine direct din fabrică, meșterul parchetar trebuie doar să-l monteze.
Nu contest nici acum parchetul brăduleț din stejar masiv, pe care mulți dintre noi suntem norocoși să îl ave în locuințle de dinainte de ’89. Cei mai neinspirați au ales să-l scoată și să-l înlocuiască cu parchet stratificat din comerț, la prețuri derizorii de 20-30 de lei/mp. Baza acelui tip de parchet stratificat sunt fâșii de carton sau în cel mai bun caz lamele de brad, pe care este lipit un furnir subțire de lemn masiv autentic. Uneori nici lemnul de sub lac nu e lemn ci folie de PVC imprimată, vărul linoleumului comunist.
Parchet Versailles este denumirea cu origine de prin secolul 17, cel puțin atunci a fost menționat prima dată de către architectul suedez Daniel Cronström la Palatul Versailles și la Grand Trianon. Parcquet este diminutivul cuvântului parc ce denumește o inrămare a unui pătrat. Tipul de parchet Versailles este ușor de recunoscut prin forma de pătrate orientate ca un romb. Efectul montajului este cheia unui parchet Versailles, iar meșterii care se ocupă de montajul lui sunt cei direct răspunzători de calitatea estetică a pardoselii, una ușor de montat de altfel, datorită dimensiunilor mari. Se lucrează cu panouri de dimensiuni relativ mari – 50×50 cm sau 95×95 cm – iar poziționarea lor este ușor de făcut de o mână pricepută, după ce începutul a fost pornit corect.
Am văzut că sunt două tipuri de montare, în lambă și uluc. În prima variantă, cepul de îmbinare este ascuns și panourile sunt alipite unul de celălalt, iar cea de-a doua folosește o piesă de lemn intermediară, care încadrează panourile de parchet. Jonglând cu fibre de lemn de culori sau esențe diferite, se poate obține un impact vizual absolut spectaculos.
Mai jos găsiți câteva imagini despre etapele de montare a unor panouri de parchet Versailles, preluate de pe un site francez – Parquets de Tradition
Cu drag de frumos și bun gust.