Poate cu ocazia sărbătorilor de Paște 2020, cel mai atipic Paște sărbătorit de români în acest mileniu s-a schimbat ceva. Suntem nevoiți să stăm în case, cu interdicție de practicare a religiozității. Indiferent de nivelul de afinitate pentru lăcașurile de cult, de orice confesiune, fiecare dintre noi a primit un răgaz, exersat cu mai bine de o lună dinaintea acestui termen. L-am respectat fiecare în felul lui, și sunt convins că dacă n-a fost în litera ordonanțelor militare în vigoare, cel puțin s-au redus multe din drumurile și interacțiunile umane obișnuite.
Aș nota câteva aspecte ce mie mi se par importante:
- răgazul – perioada de timp pe care înainte nu-l aveam, mânați de alergătura cotidiană trebuie să fi produs schimbări de percepție în fiecare dintre noi
- am justificat fiecare dintre noi cu lipsa timpului diferite fapte sau cugetări asupra cărora n-am avut când să ne aplecăm
- ar fi trebuit să se îmbunătățească relațiile dintre membrii unei familii
- avem mai mult timp să ne ocupăm de copii
- avem mai mult timp să ne ocupăm de treburile casnice restante
- avem vreme să planificăm bine ceea ce ne dorim să facem, să analizăm ce n-am făcut și să pornim demersuri după ridicarea stării de urgență
- am putut să citim
- am căutat soluții la probleme uitate
- n-am suferit de foame sau de lipsuri, cred că doar cine n-a avut nici de unele înainte a fost la fel acum.
Sper și cred că pentru noi, românii, acest Paște 2020 va fi un moment de restart. Cei ce sunt în șomaj tehnic acum vor relua lucrul, sunt angrenați în entități ce nu pot să dispară. Turismul și restaurantele plus fabricile mari nu s-au topit, iar oamenii ce le foloseau serviciile sau produsele n-au dispărut. S-ar putea să se recalibreze nevoile consumatorilor, ne vom opri din cheltuit pe produse derizorii sau vom alege după calitate și nevoie reală viitoarele achiziții, fie că e vorba de mâncare sau de automobile.
Mi-aș dori să redescoperim după acest Paște 2020 resurse nefolosite, terenuri abandonate, case vechi uitate, îndeletniciri de bază. Dacă tot s-a vorbit despre ceva genă a poporului nostru care împiedică agravarea situației de sănătate la nivelul locuitorilor din țările vestice poate că se datorează asta alimentației ce conține ÎNCĂ produse neprocesate. În familia mea s-a gătit masa de Paște 2020 cu cel puțin 75% ingrediente provenite din surse ”de la țară”. Ouă, carne, lactate, o parte din legume provin din curtea cuiva cunoscut sau din grădina bunicilor. N-avem la nivel național obezități cauzate de alimentație în aceeași măsură ca și în Vest.
Nu știu ce să cred despre calitatea celor ce s-au întors în țară, sper doar să se îndrepte spre locurile abandonate și prin munca lor să aducă plus valoare. Nu s-au întors cei cu situație stabilă în străinătate, au preferat să-și pună sănătatea în mâinile sistemelor medicale mai evoluate din țările de rezidență.
Regret decesele din rândul vârstnicilor, aș fi vrut să nu fie selectiv acest virus, din perspectiva statisticii, deși mi se pare prea evident că pensiile ce nu se vor mai plăti acoperă oarecum efortul financiar cu spitalele. Administratorii credinței oamenilor au ajuns să se apropie mai mult de sufletele enoriașilor și rolul reprezentanților acestora s-a văzut pus în pericol, ceea ce s-ar putea să le schimbe abordarea. Acțiunile sociale vor fi mai bine orientate.
S-aveți liniște-n suflete, răbdare și încredere că vom trece cu bine, cu cât mai puține pierderi. Sper să fi avut timp, răgaz mai bine zis, să ne orânduim viețile în vremea ce va veni.