Peisagistică cu traverse de lemn de cale ferată

peisagistica grinzi de lemn Grinzi vechi de cale ferata refolosite la peisagistica

Primesc în dimineața asta un mail în engleză de la o firmă care se prezintă complet, cu date de identificare și care-și manifestă intenția de a cumpăra cantități mari, constant, de ” New Oak Sleepers ”. Admit, îmi pică fața, nu am răspunsul cu mine și mă pun să mă documentez ce vrea omul. În capul meu vorbitor de limbă engleză învățată și nu maternă, sleepers ar fi dus către direcția dormitor, nici prin gând nu mi-a trecut că s-ar referi la traverse de lemn.

grinzi de lemn
Sleepers – adică grinzi de lemn mari si groase pentru peisagistica englezeasca

Primesc și dimensiunile solicitate, 2300 x 200 x 100mm , brand new oak. Nu mă pot abține și scap o mirare ce seamănă a sudalmă, dar să nu alunec în limbaj colocvial mă pun pe documentat. Care-va-să-zică, la ei englezii, sau scoțieni, sau irlandezi, le place peisagistica cu drugi de lemn masiv, îngropați în pământ, pentru delimitarea sau terasarea spațiilor outdoor, adică din curte sau grădină. Nu zic nu, e frumos, place și la ochiul meu critic ce văd, dar nu mă pot abține sau reține să nu gândesc: Cum Doamne ferește să-ți bați joc de bunătate de lemn de stejar, dulap nu alta, ditamai grinda, să o bagi tu în pământ.

Mă uit la ei pe site și scrie, negru pe alb 15 £ bucata sau 700 de £ pile-ul, adică stiva, de 50 de bucăți. Calculez eu așa, pe degete și-mi iese cam circa aproximativ 2,3 mc de lemn bun bunuc. La banii ăștia vine 1000 de € pe stivă adică puțin peste 400 €/mc. Serios? Îl vinzi cu atâta? Și cât mirarea cerului ar da pe el, că m-aș îndoi să îl vândă cu adaos comercial sub 100%, către utilizatorul final, ceea ce înseamnă că-l cumpără sub 200 de €/mc. Iară zic în barba mea … Serios???? Am senzația că s-o întâlnit hoțul cu prostul, și-mi aduc aminte de Moise Guran care spunea din statistică ca vindem cherestea brută de aceeași bani ca și valoarea mobilei. Îmi vine să mor de ciudă, că în mobilă nu cred că intră cherestea 10 % din cantitatea vândută neprelucrată.

traverse de lemn vechi si noi pentru peisagistica
traverse de lemn vechi de cale ferata

Nu trebuie să fii meșter să dobori copacii în pădure, să-i cureți de crengi, să faci traverse de lemn din ei, să-i vinzi la englezi pe bani de nimic, calitate clasa I, nu cu noduri și crăpături și să te îmbogățești. Acolo nu e nici o știința, trebuie drujbă, muncitori cu două clase mai mult ca trenul, TAF, gater și TIR … asta e afacerea, așa ne vindem noi pădurea, s-o îngroape în pământ străinii. Și mai trebuie pile și șpagă pentru astupat ochi și umplut buzunare la cei ce semnează și ștampilează. Carne de tun pentru DNA !

Rezultatul e frumos, sunt de acord, peisagistica din care vă prezint imagini mai jos e minunată, estetică, practic tot ce vrei, dar fă-o nene din ceea ce ai început s-o faci, din traverse de tren vechi, recuperate, uleiate, mâncate de vreme și timp de stat în soare. Lemnul ăla e bun de îngropat, să putrezească în pământ în vreo 10 ani până te plictisești tu de cum arată și vrei altul. Dar NU LEMN NOU tată, că e bătaie de joc. Lemnul nou, trebuie preschimbat in mobila sau lucruri cu + valoare.

Ș-apoi fă tu băscălie de proștii care-ți vând așa ceva, pe la televiziune în seriale picante, că ai tu englezule mare dreptate, de râsul curcilor suntem să vindem așa bunătate de lemn pentru așa utilizare. Taie-ți tu englezule mai bine pădurea ta și fă din ea traverse de îngropat în pământ, să văd, te lasă statul tău?

Update 2016 – Am primit email de la mai mulți cititori cum ca pe la stațiile de cale ferata, dacă mergi și întrebi, se vând oficial, pe cca 20 de lei/buc, traverse de lemn vechi, de cale ferată, impregnate cu ceva petrolier, care miros a gară, dar care pot servi minunat la amenajări de acest gen. Mirosul dispare cu timpul mai ales dacă mai dați pe el o mână de ulei de in sau smoala diluata in ulei ars. Vă rog nu săriți, e la alegere, după preferințe și buget.

Idei de peisagistica cu traverse de lemn

traverse de lemn vechi si noi pentru peisagistica
Amenajare gradina
traverse de lemn vechi si noi pentru peisagistica
traverse de lemn vechi de cale ferata
traverse de lemn vechi si noi pentru peisagistica
reutilizarea unor traverse de lemn vechi feroviare
traverse de lemn vechi si noi pentru peisagistica
peisagistica cu grinzi de lemn
traverse de lemn vechi si noi pentru peisagistica
idei pentru gradina si peisagistica
traverse de lemn vechi si noi pentru peisagistica
Gradina Olandeza cu traverse de lemn
peisagistica traverse de lemn
grinzi noi de stejar -peisagistica
peisagistica traverse de lemn
traverse vechi
peisagistica traverse de lemn
terasarea curtii
peisagistica traverse de lemn
terasare si trepte cu grinzi vechi de lemn
peisagistica grinzi de lemn
terasare cu grinzi noi
peisagistica grinzi de lemn
Strat in pat de grinzi vechi
peisagistica grinzi de lemn
pod din dulapi de lemn
peisagistica grinzi de lemn
palet de grinzi vechi
peisagistica grinzi de lemn
Grinzi vechi de cale ferata refolosite la peisagistica

PĂREREA MEA !

Idei despre Gradina –

Indicatoare din lemn pentru casă și grădină

Măsuțe din lemn pentru grădină

Casute de gradina, pentru unelte sau recreative

peisagistica grinzi de lemn
16 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

9 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  Frumoase, documentate si cu talent scrise articolele dvs. Felicitari! Este o incantare pentru mine sa citesc articolele dvs!.Foarte adevarat ce spuneti! Personal mai mult i-mi place lemnul vechi, prinde o patina deosebita in timp.Din scandurile recuperate de la un grajd de vaci si cai (stejar de culoare aproape maron) am ,,Inobilat” niste mobila de bucatarie din PAL alb.Tot de la o magazie veche de ~100ani am recuperat niste grinzi de stejar si am in lucru un banc de lacatuserie (prevazut cu menghina si polizor manual -de pe vremea bunicului~100ani). Aceste lucruri ,,vechi” au facut parte din copilaria mea si nu vreau sa dispara inaintea mea. Au o puternica legatura emotionala pentru mine si este legatura mea cu inaintasii mei, chiar daca pe bunicul care le-a creat nu il cunosc decat din fotografii si din uneltele vechi pe care le-a lasat mostenire( si pe care le folosesc alaturi de cele mai mderne!) V-a multumesc pentru articolele dvs.,
  pentru ca si eu impartasesc aceleasi idei!
  cu respect,
  Bebe

  • Multumim pentru cuvintele frumoase, este de apreciat legatura cu trecutul si m-ar bucura sa primim imagini si descriere pentru lucrarile mentionate. Va promit ca le voi publica intr-un articol. Toate cele bune, Calin. P.S. Unchiul meu este tot Ilie si are numele de Bebe pentru familie, e minunata coincidenta.

 2. #3 Comentariu nou

  0748368559

 3. #4 Comentariu nou

  Buna ziua. Frumos articol. Intrebare e , cum scot mirosul de bitum sau creozot ce o fi din traversele de tren?
  Am 50 de buc si miros ca naiba cand da caldura, doar cu ulei nu red ca o sa iasa mirosul.
  Multumesc

  • Nu îl scoți, e adevărat că mirosul persistă, doar a rezistat pe șină ani de zile, poate decenii. Cred că dacă folosești aceste traverse doar pentru a susține terase de pământ, drept urmare, aproape îngropate, plus verdeață care să le acopere, în ceva timp se va pierde acest miros.

   • #6 Comentariu nou

    Am aceeasi problemă.
    Citesc despre toxicitatea creozotului si ma ingrozesc. Am cumparat 46 traverse, le-am asezat pe pozitia finala, inclusiv pamant de flori si sunt pe punctul de a renunta la proiect.
    Initial, am eliminiat la cateva traverse, cu o rindea electrica, stratul superficial. Lemnul arata superb dar mirosul devine mai persistent pe masura ce intri in profunzime. UE a interzis comercializarea traverselor de lemn tratate si cauta solutii de reciclare datorita nivelului ridicat de toxicitate a creozotului. Pe un site am gasit că legile privind protectia mediului din ROU ar interzice comercializarea traverselor tratate, catre persoane fizice. Motivul este legat de nivelul foarte ridicat de toxicitate al uleiului de creozot. Exista o lista a UE cu deseuri periculoase iar traversele se regasesc in pozitii fruntase.
    Pacat, estetic ar fi fost un proiect reusit dar din pacate tot ce ating aceste traverse, indiferent de vechimea lor se contamineaza fara a putea fi neutralizat cu mijloacele noastre modeste.

 4. #7 Comentariu nou

  As dori sa îmi dați o sursa de cumparate traverse vechi sau noi.. cu prețuri accesibile.
  As vrea sa îmi ceea o grădina frumoasa când ajung la vârsta de pensionare sa ma ocup de ea.
  Va rog si va mulțumesc.

  • dupa stiinta mea, se gasesc traverse vechi la toate garile CFR, depozitate te miri unde in tara asta, provenite din lucrarile de mentenanta. Sunt impregnate cu kreozot, insa utilizabile in peisagistica. Costul este relativ scazut, insa incert, acum 4-5 ani erau pe la 10-12 lei bucata. Manipularea, transportul si montajul lor costa mai mult decat traversele achizitionate de la CFR.

 5. #9 Comentariu nou

  Buna ziua ! Pina la urma a gasit cineva vreo idee pentru a ,, sigila ,, cumva partera de traversa care va fi ingropata in pamint si a impermeabiliza partea de deasupra , ce ramine la vedere ?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.