J.Frede este un artist ce declară că este în ”căutarea magicului” iar proiectul Peisaje Fictive ( The Fiction Landscapes ) surprinde într-o manieră nonconformistă legătura dintre locuri peste timp. În 2013 începe o serie de căutări prin piețele vechi și achiziționează fotografii vechi, din locuri și momente complet diferite pe care caută să le alăture. Urmărind linia orizontului, legătura dintre cer și munți ce par a se continua în imaginea următoare artistul creează senzația de neîntrerupt, de perpetuare a unui conținut, chiar dacă în ansamblu fiecare tablou este din alt timp și spațiu.
Sentimentul creat, de legătură acolo unde n-a existat vreodată este intenția de a produce prin aceste peisaje fictive o corelare între sentimentele celor ce au făcut fotografiile respective. Imortalizarea unui peisaj, într-un context, la un moment al zilei, cu niște trăiri, i se par fragmente de viață cu o poveste unică. N-am îndrăznit până acum să văd așa departe în arta fotografiei și surprinderea provocată de idee îndeamnă la contemplare sau analiză.
Toate aceste peisaje fictive au în comun munți, lacuri sau oceane, drumuri și păduri, și uneori oameni. Pare vremelnică apariția figurilor umane, în peisaje efemere dar totodată cu o durată de viață mai mare, într-o formă asemănătoare peste ani, decât omul. Am remarcat ramele din lemn, finisate în exact aceeași culoare, simple baghete ce urmăresc conturul acestor peisaje fictive, fără a distrage atenția de la conținut. Simplitatea intenționează să nu impresioneze, ci să fie utilă.
Nu-s critic de artă, de puține ori am ajuns să stau să admir tablouri sau artă fotografică, din cauză că abundența imaginilor din ultimul deceniu a dus cumva spre desuet, nu ne mai mișcă ușor conținutul unei imagini recente. Fotografiile din aceste peisaje fictive sunt imortalizate la momente despărțite poate de decenii, patina timpului și-a lăsat amprenta și localizarea foarte diferită dintr-o succesiune te face să parcurgi cu atenție peisajul ca să vezi unde te duce următoarea fotografie.
Este unic acest demers, sunt impresionat sincer.
Cu drag, de timpuri și locuri și mai ales de oameni. Am fost extrem de impresionat și de realizarea românească – Arbori bătrâni – Florin Ghenade si rame produse de Ionuț Dragnea
V-amintiți de acest articol? – Fără comentarii Nr. 32 | Vechi de alb și negru