E luna articolelor guest, cu materiale primite de la cititori, meșteri pasionați de lemn și azi în plus vorbim de piele și lemn când ne referim la Tudor Luparu și Crafted Workshop TLL. Am apreciat că pagina lui personală de FB este curată, fără amestec cu partea de artizanat, prezentat pe Crafted Workshop TLL.
O descriere a produselor fabricate din piele și lemn, drumul până la acest rezultat, mentorii și aprecierile personale care l-au făcut să-și găsească vocația. Așa cum bucătarii cei mai buni sunt bărbați tot bărbații sunt cei mai buni designeri de produse de vestimentație și accesorii destinate femeilor. Cred că se dezvoltă o înțelegere aparte e esteticii, care vine ca un plus valoare peste calități de meșter, prelucrări mai hard decât cusutul țesăturilor. Tudor Luparu face lucruri deosebite, din piele și lemn și am menționat pielea prima dată pentru că aceasta predomină ca material, dar lemnul completează inspirat și măiestrit lucrat o piesă manufacturată de el.
Fiind vorba de bucăți mici de lemn atenția trebuie să fie desăvârșită la detalii de finisaj și formă, cu simetrie volumetrică sau direcție a fibrei lemnoase.
Povestea lui, spusă direct în formă neprelucrată, de Tudor Luparu:
„ Nume : Tudor Luparu – tudorlecaluparu@yahoo.com
Am inceput totul din dorinta de a-mi ocupa putinul timp liber ce mi-l ofera serviciul de baza.
La inceput adica acum vreo 5 ani, a fost ambitia de a-mi face singur mobilerul din casa. Am investit prima primita de la serviciu in cateva scule nivel hobby si timp de 2 luni am avut dormitorul pe post de atelier, timp in care am reusit sa imi mobilez bucataria si dormitorul cu mobilier din lemn.
In urma cu doi ani, am inceput sa iau lucrurile putin mai in serios.
Timp de un an si jumatate am fost oarecum intr-un proces de cautare si auto-cunoastere, ma cautam pe mine si ceea ce anume vreau sa fac pe viitor. Am inchiriat un spatiu, fost atelier de tamplarie, de aproximativ 200 mp, unde mi-am mutat toate sculele si am inceput sa fac mici lucrari, mobilier si obiecte de decor, doar pentru prieteni si cunostinte. Lampdadare din tevi pentru instalatii sanitare, cabina foto pentru prietenul meu fotograf, obiecte din lemn recuperat, paturi, mobilier pentru o agentie de publicitate din oras, un dressing, casete de bijuterii etc…
Am incercat cam de toate sa spunem. Fara studii de profil, autodidact si dorind sa aprofundez mai mult, am inceput sa prind drag fata de lucrul manual al lemnului. Astfel, am inceput sa caut sa imi iau scule pentru asa ceva, fierastraie japoneze, rindele, dalti si ce am mai crezut de cuvinta. Intrarea pe grupul de grupul Woodworking Romania a fost poate printre cele mai inspirate lucruri facute. Astfel am reusit sa cunosc oameni care, chiar si involuntar, m-au ajutat cu o critica constructiva, o idee, o sugestie, etc. Pe o parte din ei am i-am cunoscut doar in mediul online sau telefonic, pe o parte am avut placerea de ai cunoaste personal.
Nu pot sa nu il mentionez pe Adrian Preda, sa spunem mentorul meu in lucrul manual al lemnului, un tip super simpatic si pe care care il admir foarte mult, pentru ceea ce face.
Lipsa timpului si faptul ca rupeam prea mult din timpul acordat familiei pentru atelier m-a facut sa iau decizia sa renunt la acel spatiu de 200 mp, pentru un atelier de aproximativ 7 mp, chiar la mine acasa.
In urma cu un an, am vrut sa fac o surpriza sotiei, confectionandu-i o poseta, din piele și lemn. Am colaborat cu o cunostinta pentru partea din piele, procurandu-mi de la ea piesele de piele gata dimensionate si vopsite, pentru doua posete. Si cam de atunci, toate lucrurile au luat o intorsatura la 180 de grade. Una dintre posete a fost vazuta de o prietena, si-a dorit si ea. Daca la primele doua genti am colaborat pentru partea din piele, neavand nici o tangenta cu aceasta lume a pielariei, pentru a treia, si mai exact a acelei prietene, m-am hotarat sa imi fac singur si aceasta parte, pentru a nu mai simti ingradit sau limitat.
Am inceput sa intru in aceasta lume, cautand surse de invatare, scule, materiale, piele, accesorii si tot ce am nevoie. Am reusit sa fac si aceasta a treia geanta, combinand aceste doua materiale, piele și lemn.
Asa ca, mai exact din octombrie anul trecut, toata activitatea mea din timpul liber este dedicata acestui hobby. Sau acestor doua hobby-uri, care imbina lemnul si pielea in accesorii pentru femei si barbati, prelucrand cele doua materiale pe cat mai mult posibil cu scule de mana, apeland la cele electrice doar acolo unde lipsa uneltelor sau a timpului isi spune cuvantul. Am reusit pana acum, in decursul a cateva luni, sa ajung la un numar impresionant de genti realizate, cam 30 , in care am armonizat pielea cu esente de lemn autohtone: nuc, cires, salcam, frasin, plop, corcodus etc. dar si mai exotice: nuc American, sapeli, zebrano, rosewood, wenge, mahon si inca câteva.
Aș vrea sa mentionez si o colaborare foarte frumoasa cu Alexandru Serghei Anghel, cu ajutorul caruia si a Segwood Design am introdus intr-un proiect, un material nou, astfel realizand si o poseta deosebita din lemn de plop, rasina epoxidica si piele.
Acum sunt ferm convins ca asta este viitorul meu.
Tudor Luparu – Crafted Workshop TLL”
Aprecieri finale
Am scris de ceva timp despre Designer român – creez inele din lemn – Cătălin Spinache și azi Cătălin nu mai lucrează pentru piața românească, deși și-ar dori. Capacitatea lui de producție, manufacturată, este limitată și preferă să optimizeze încasările adresându-se pieței externe.
Privind la calitatea produselor din piele și lemn pe care le produce Tudor Luparu sunt dispus să risc o previziune similară, pe un interval de timp relativ scăzut, maxim 2 ani. Dacă va investi într-o prezență online pe ETSY.com comenzile vor exploda. Dacă ar accesa un CrowdFunding pe un site străin pentru un model de poșetă sau geantă, n-ar mai lucra efectiv, preocupat de partea managerială a companiei. Cine nu mă crede să-l caute pe Dragoș Costache și să afle cât timp mai ajunge să petreacă în atelier și cât timp este obligat să dedice ofertării și comunicării cu beneficiarii.
Pentru Crafted Workshop TLL limita superioară a succesului o va stabili doar Tudor Luparu, în funcție de timpul pe care e dispus să-l antamateze.
Am văzut niște poze absolut superbe cu familia lui Tudor Luparu și mă regăsesc împărtășind același sentiment. Eu nu-s dispus să vând timp.
Pentru produsele din piele și lemn în schimb am toată aprecierea, fără rezerve, dragă meșter, îți recomand să alegi banii câștigați (în detrimentul celor munciți) – evitând micromanagementul.
La mai mare și mai multe!