Planul de revitalizare a satului maramureșean

Planul de revitalizare a satului maramureșean

Vă povestim azi despre planul de revitalizare a satului maramureșean, o inițiativă a Consiliului Județean Maramureș, în parteneriat cu Ordinului Arhitecților din România, filiala Nord – Vest. Scopul major al acestui proiect este protejarea și punerea în valoare a patrimoniului cultural construit și natural din județul Maramureș. Obiectul acestui acord este acela de a organiza un concurs de arhitectură având ca scop realizarea a 10 proiecte de case (cinci proiecte pentru case mari și cinci proiecte pentru case mici) în stil tradițional specific pentru Maramureșul istoric – Valea Marei, Valea Cosăului și Valea Izei.

planul

18 unități administrativ teritoriale (UAT) de pe raza județului Maramureș au fost cuprinse în acest plan: comunele Desești, Budești, Ocna Șugatag, Călinești, Poienile Izei, Botiza, Ieud, Bogdan Vodă, Giulești, Oncești, Vadu Izei, Bârsana, Strâmtura, Rozavlea, Săcel, Șieu și orașele Săliștea de Sus și Dragomirești.

Concursul de arhitectură pentru case s-a finalizat, ne spune doamna arhitect Laura Zaharia și proiectele participante în concurs vor fi prezentate în spațiul expozițional de la Muzeul de Etnografie și Artă Populară din Baia Mare, vernisajul expoziției având loc  sâmbătă 23.12.2017, ora 10.00! Proiectele rămân expuse până pe 14 ianuarie 2018.

planul

Citește și: Ghid de arhitectura OAR pentru zonele rurale ale României – Maramures

Planul de revitalizare a satului maramureșean își dorește să responsabilizeze locuitorii din Maramureș cu privire la importanța conservării, protejării, revitalizării și valorificării patrimoniului cultural și natural al județului Maramureș, în vederea asigurării dezvoltării echilibrate, coerente și durabile a teritoriului județului. (sursa: jurnalmm.ro)

Ce mi se pare mie demn de reținut e faptul că modelele de locuințe în stil tradițional vor putea fi puse la dispoziția celor care sunt interesați să construiască o casă tradițională la sat, cu respect pentru natură, moștenire și autentic.

Dacă știți că mai există astfel de proiecte în zona în care locuiți, cu drag vă rugăm să ne scrieți despre ele. Avem mare nevoie să ajungă la cât mai multă lume!

Planul de revitalizare a satului maramureșean

Citește și finalizarea demersului de tipărire pentru aceste Ghiduri de arhitectură – Arhitectura caselor traditionale poate fi salvată – Ghidurile de arhitectura pentru Maramureș

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© StejarMasiv.ro 2025. Toate drepturile rezervate.