În mai 2020 am scris un articol despre cum ajuns de la podele din scândură de frasin la podele din scândură de stejar – Mi-am luat scândură de podele din stejar
În Iulie 2021 am ajuns să o montez, epopeea construcției cabanei durează de 5 ani buni, și s-au acumulat frustrări pe partea de viteză de înaintare cu etapele construcției. După ce am fost blocat în etapa montajului foliei anticondens de protecție a izolației acoperișului de draniță pe intrados, și cu greu l-am depășit, acum, finisajele interioare par să nu vrea să înainteze.


Mi-am propus să bag umărul în ușă, să forțez cu timpul alocat lucrului, fapt care se vede și în frecvența cu care apuc să mai scriu articole. E foarte scăzută, dar merg la lucru zi de zi cu speranța că luminița de la capătul tunelului se vede parcă tot mai clar, nu doar licărind.
Anul trecut în mai am prelucrat la Kraft Mobel, cu Tibi tot materialul pentru aceste podele din scândură de stejar, cu falț, simplu, mizând pe fixarea de deasupra, fără prindere ascunsă. Mă preocupă mai mult prinderea trainică, decât că capătul șurubului este vizibil.


Am strâns atunci multe resturi de podele din debitarea finală, pe circularul mare, pentru a scoate vinclu în capete, elemente care de-a lungul acestui an le-am folosit deseori pentru mostre de finisaj trimise către beneficiarii care comandă mobilă din stejar din catalogul online www.mobelamadeus.ro
Prinderea pentru aceste podele din scândură de stejar am făcut-o de grinzi din brad, cu grosimea de 8 cm, atât cât a dat din prelucrarea unor corni pe care îi aveam de mai demult. La cât a ajuns prețul lemnului am încercat să fac economie și să folosesc toate elementele din lemn disponibile, chiar dacă au implicat mai multă manoperă.
Precizare 12 iulie 2021
În urmă cu o lună – prin 10 iunie – am luat 1 mc de rășinoase pentru Gard din lemn – nu gard din tablă cu 1150 + TVA. În 9 iulie 2021 am cumpărat 4 buc de corni de 10×10 cm cu lungimea de 3 m cu 244 lei + TVA, adică peste 1700 lei + TVA preț la metru cub.

Am fixat cornii de beton cu șuruburi și dibluri , iar între ei am adăugat izolație din polistiren EPS 80 cu grosimea de 8 cm. Nu-s încântat că am ales polistiren , însă am vrut să evit să pun un material care se poate îmbiba cu apă dacă accidental se varsă ceva peste suprafața de podele din scândură de stejar.

Fixarea scândurilor de podele de acești corni am făcut-o cu 2 tipuri de șuruburi – Heco Topix Plus de 4,5×60 mm și Heco Unix Top de 3,5×60 mm. Nu știu de ce diferă denumirea pentru nemți sunt ambele ”Dielenschrauben” adică fixari de podele. Teoretic sunt anti-scârțâit, am să verific asta, în timp. Deocamdată sunt doar fixate podelele, urmează finisate cu ulei Woca, după ce montez pereții și tavanul din gips-carton.




Urmează apoi treptele în pod unde va fi dormitorul Open Space și culoarea pe pereți. Am vată minerală în plus, cred că suplimentez în pereți izolația și să ajung la o grosime de 20 de cm de vata bazaltică.

În partea inferioară, la zona de zidărie din cărămidă am sperat să pot izola cu spumă Penosil EasySpray, recenziile online și demonstrațiile video păreau promițătoare. Nu știu ce efect termic și izolator are, însă un tub s-a terminat prea repede, am reușit să acopăr cu conținutul lui doar 2 m liniari, cu o lățime de 25 de cm. Nu mi s-a părut că am aplicat prea gros, mă așteptam să expandeze mai mult, către 5 cm, dar am renunțat să folosesc și celelalte 2 tuburi, care speram să ajungă pe tot perimetru de cărămidă, de sub structură.

Am consumat cele 2 tuburi la colțuri, am aplicat spuma peste îmbinarea gură de lup, la zonele unde sunt alte îmbinări lemn pe lemn, să minimizez punțile termice pe cât posibil.

Aspectul final la aceste podele din scândură de stejar este senzațional, cu toate imperfecțiunile existente. Am noduri, dar fără crăpături, de toate dimensiunile. Arată rustic, dar elegant, și am speranțe mari ca finisajul cu ulei să scoată puternic în evidență fibra lemnului.
Revin cu poze, lucrez în continuare, zi de zi, fug de la birou de câte ori pot.