Adriana a avut ideea și subscriu ca și utilitate cu aceeași tărie considerând că avem nevoie de astfel de polite de lemn, poziționate în partea superioară a peretelui, aproape de tavan.
Holul nostru are 2 compartimente, încadrate în partea de sus cu grinzi din structura de cadre a blocului. Din cauză că locuim la etajul I aceste grinzi sunt și mai groase și fac parte din acele realizări comuniste în care s-a băgat beton adevărat. Am prins prin casă diferite obiecte de perete, inclusiv televizorul și am pierdut câteva burghie prinse în armătura de fier beton. Eu văd utilitatea lor ca fiind excelentă pentru partea de bibliotecă, care în acest moment lipsește cu desăvârșire și este o amărăciune constantă în sufletul meu.

polite de lemn cu prindere invizibila
Am ales să nu avem dulapuri în camere, exceptând camera copiilor și am folosit dressingurile la maxim pentru a depozita totul. Partea de bibliotecă, așa cum este biblioteca Roma, nu poate avea loc, din considerente de spațiu nicăieri în casă și nici nu aș vrea să ocup spațiul care și așa este redus pentru copii cu mobilier care să micească vreo cameră.

fixare invizibila polita
Alexandru, unul dintre cititorii blogului www.stejarmasiv.ro mi-a scris după publicarea unui articol despre polițe și mi-a cerut să îi ofer o soluție pentru material de stejar vechi, ca să confecționeze aceste polițe. El a și pus în practică ideea și mi-a trimis câteva imagini cu rezultatul. Modul de prindere este invizibil și a folosit niște dibluri ca și cele din imaginea alăturată. Aspectul final este deosebit și se vede clar că lemnul vechi, primit de la producătorul de Laițe de lemn, a fost pus în valoare, nefiind acoperit cu vopsea.

suport polita perete
Apreciez rezultatul obținut de Alexandru și mai mult m-am convins că acest sistem de prindere poate susține greutatea cărților fără probleme. Eu mi-am făcut calculul și cred că depășesc 16 metri liniari de polițe, doar pe hol. Adriana vrea și în bucătărie, ar fi frumos de expus acolo rășnițele vechi pe care le am și oalele de lut. Cred că ar elibera cel puțin 2 rafturi de cămară.
Mulțumesc Alexandru pentru imagini, deși mi-aș fi dorit să specifici și câteva detalii tehnice, cum ar fi : numărul de dibluri/m, grosimea polițelor, finisajul. Poate o faci într-un cometariu.

polite de lemn cu prindere invizibila

polite de lemn cu prindere invizibila
Cu drag, de pricepere.
12 thoughts on “Polițe de lemn cu prindere invizibilă”
Salut Calin,
Astfel de sisteme de prindere sunt spectaculoase si de mare efect. Am cateva polite prinse pe perete cu un sistem de prindere invizibil si arata foarte frumos.
Scriu insa pentru a lamuri intr-o oarecare masura detaliile tehnice de care vorbeai in articol. Prinderile in pereti, de orice fel, se bazeaza pe caracteristicile mecanice ale diblurilor si pe capacitatea portanta a zidului in care se monteaza diblul respectiv. Din punct de vedere mecanic, diblul si sistemul de ancorare este supus unui efort de tragere (afara din gaura) si de forfecare (la suprafata peretelui. Exista pe net destul de multe „calculatoare” pentru dibluri, insa trebuie sa tii cont ca rezultatele din aceste calculatoare depid de modelul diblului, de natura peretelui, dar si de producatorul diblului. De exemplu, compania germana Fischer (www.fischer.de/en/ )pune la dispozitie o gama intreaga de sisteme de fixare, iar la fiecare familie exista si tabele cu sarcinile recomandate pentru 1 singura ancora fixata in diferite tipuri de structura. Ca exemplu, pentru diblurile model SX, gasesti aici: toate detaliile necesare unei utilizari corecte si cu rezultate foarte bune. Iar aceste dibluri se gasesc si in Romania, atat in marile retele de magazine de bricolaj, cat si la diferiti distribuitori din toate zonele tarii.
Am folosit si folosesc in mod curent astfel de dibluri si de fiecare data, respectand indicatiile producatorului, fixaruile sunt foarte solide si rezistente. SI eu locuiesc intr-un bloc din placi de beton, astfel incat inteleg prin ce treci cand trebuie sa fixezi ceva in perete :-))). Insa, dupa cum vezi, exista solutii foarte elegante si solide de ancorare. Trebuie sa calculezi greutatea care urmeaza sa fie sustinuta de sistemul de fixare, sa imparti la numarul de fixari disponibile si vei afla ce diametru de diblu si cu ce „surub” trebuie sa mergi. Daca nu ai un numar critic de fixari, in general un diblu la circa 70 – 80 cm asigura o fixare foarte buna. Iar eu merg de obicei pe o masura mai mare decat ce rezulta din calcule deoarece noi locuim in Bucuresti, care are un grad de risc seismic de care tin cont intotdeauna.
Daca mai pot ajuta cu informatii, va stau la dispozitie,
Costin
multumesc de precizari, foarte bine scris, cred ca va fi de real folos cititorilor.
Oare care ar fi grosimea optima a politelor pentru o biblioteca, pentru un astfel de sistem de prindere?
Depinde de grosimea metalului de prindere. Cred ca un minim de 30 mm grosime este indicat, corelat si cu esenta lemnului. Pentru brad trebuie mai gros ca si pentru stejar.
Sistem bun,verificat!
Bună ziua.
Unde se găsesc suporți ca aceia din poză ? Mai au alte denumiri alternative ?
Aveți idee pe unde s-ar putea găsi ?
De exemplu la niște magazine de accesorii mobilă (de pal e adevărat) nu găsesc decât suporți de pus sub poliță.
Pe site-ul dedeman, așișderi.
Mulțumesc frumos
aveti idee de unde se pot cumpara dulapi de stejar sau tei in Bucuresti? [de asemenea trebuie sa aiba si utilaje pt prelucrarea lemnului]
Noi suntem din Baia Mare, imi pare rau ca nu va pot recomanda pe cineva din Bucuresti.
Pare-se că în București se găsesc la următoarele două magazine:
http://simargold.ro/index.php/product/diblu-ascuns/
http://www.darel.ro/suport-invizibil-pentru-polita-145mm.html
http://www.darel.ro/suport-invizibil-pentru-polita-120mm.html
aici se pot gasi sistemele de prindere cu suport invizibil,
In atentia dnei Tatiana
Oare ce grosime ar trebui sa aiba politele?
Buna ziua!
Ma bucur tare mult ca am gasit acest articol, intrucat zilele trecute m-am hotarat sa montez astfel de rafturi in bucatarie si aveam dubii referitor la prinderi. Am vazut ca raspundeti la intrebarile cititorilor si mai mult, ajutati cu sfaturi asa ca imi permit sa va cer ajutorul in acest mic proiect.
Rafturile vor fi prinse in perete de beton, lungimea unui raft va avea aprox. 2.5m si va trebui sa sustina o greutate de max. 10kg. Am de gand sa folosesc prinderile mentionate in articol, iar rugamintea mea este sa imi recomandati exact modelul prinderii, nr. de prinderi/raft (ziceati aprox. 1 prindere la 70cm – e ok si pt aceasta greutate?) si grosimea optima a raftului (brad).
Va multumesc!