Nu-i ușor să scrii despre porti maramuresene, mai ales că am crescut admirându-le prin satele din jur și mai e și mândria că oriunde mergi, lumea te întreabă despre ele. E foarte fină linia dintre admirație și mândrie, iar țăranului maramureșean nu i-ar place mândria, că el muncește ca să se smerească.
În trecut, privilegiul de a avea în fața casei o poartă maramureșeană aparținea doar nobilimii. Țăranii simpli aveau doar vranița, o poartă din nuiele împletite sau din scânduri, iar portița mică era înlocuită de o treaptă făcută în gard, pirleaz îi spuneau. Regimul politic din perioada comunismului a adus egalitate între nobili și țărani, dându-le acestora din urmă dreptul să-și construiască porti maramuresene la case. Libertatea asta a dus la exagerarea în simbolurile sculptate, pentru ca dacă nu ai avut ceva mult timp, tendința e să abuzezi când ai voie.
Tradițional, poarta era făcută din lemn de stejar, tăiat când era luna plină și adus din pădure într-o zi lucrătoare când nu era post. Ca să aducă noroc casei! Biserica ortodoxă n-a reușit, oricât a predicat, să înlăture din conștientul popular superstițiile. Inițial, poarta avea trei stâlpi. În 1936, Ministerul Culturii organizează o tabără de sculptură – pictură în Maramureș. Atunci, Traian Bilţiu-Dăncuş, inginer, adaugă porții încă doi stâlpi, inventând poarta pe care o recunoaștem noi azi.
Spre deosebire de poarta secuiască, poarta maramureșeană trebuie să aibe musai sculptată crucea pe ea. Istoricii spun că și crucea e un simbol precreștin.
Soarele apare foarte des reprezentat pe cruce, fiind simbolul Dumnezeirii. Soarele a fost venerat de primii oameni considerându-l dătător de viață.
Preferata mea e funia, simbolul împletirii binelui cu răul, a vieții cu moartea, a luminii cu întunericul. Yin și yang, principiul universului, e reprezentat prin funie pe poarta maramureșeană.
Ar fi multe de spus și v-am povestit doar o parte. Simbolurile sunt prezente peste tot în viața țăranului român, pe haine, în case, în viața de zi cu zi.
Cu recunoștință pentru frumosul din trecut!