Pentru casele din bușteni, prelucrarea primara a buștenilor este esențială. Se poate face și manual, dar scade drastic productivitatea. Intermediar nu prea ar fi, ori achiziționezi scule performante, ceea ce se traduce prin faptul că ai de lucru serios, ori cioplești manual din plăcerea prelucrării lemnului.
Să înțelegeți că e pur informativ acest articol, din partea unui inginer pasionat de tehnică. Utilajele la rândul lor au reprezentat o fascinație continuă pentru mine, sunt convins că rezultatele prelucrării cu utilaje, văzute pe viu sunt impresionante pentru oricine. Mă bucur că borșenii noștri nu au utilaje de astea, ar defrișa tot într-o săptămână. Prin secuime la fel. Lemnul trebuie tratat cu respect, nu ca arborii de abanos care sunt tâiați doar pentru a verifica daca are interiorul perfect negru. 1 din 10 corespunde, restul sunt lăsați să putrezească acolo unde au fost doborâți.
Aș vrea să se înțeleagă că văd exploatarea lemnului ca pe o activitate normală, ca dezaprob defrișările masive, că am participat la rândul meu ca voluntar la plantare de puieți și cred că investițiile în acest sens, al utilajelor, le fac cei ce au o afacere serioasă, aprobată, nu cei ce zi/noapte fură bușteni cu TAF-ul și sub oblăduirea unui pădurar momentan orb.
Pădurea are o normalitate în exploatare, replantările de puieți ar trebui făcute de ocoalele silvice, cu muncitorii lor sau/și cu voluntari, prin investiții publice de la buget ori din banii pe care îi primesc de la cei ce cumpără masa lemnoasă la licitațiile publice. Un pădurar mi-a spus odată că acum e puțin ce se exploatează față de ce se tăia înainte de ’89, doar că atunci se și repopula, existau pepiniere si puieți, controlul era mai strict. Astăzi se dau exemple câteva zone unde s-a făcut prăpăd și e considerat că așa e peste tot. Greșit, în unele locuri se taie la rasul pământului, de pică dealul pe ei … iar în alte locuri se uscă copacii pe picioare, pentru că nu se obosește cineva să urce în creierii munților să mai exploateze, taie de lângă drumul național doar. Acolo unde au acces televiziunile și își fac ratingul din povești exagerate.
Mai citiți și Pădurea și lemnul din România în cifre