Pentru printare pe lemn deja s-a dat startul, trebuie doar să alegeți modelul, costurile nu mai sunt prohibitive.
Prima dată a fost pirogravarea, care folosea conceptul de a arde lemnul la suprafață cu un instrument cu vârf cald, fie încălzit la foc, fie electric. Apoi s-a ajuns la metode moderne prin gravare cu laser sau printare pe lemn direct. Personalizarea obiectelor conferă un grad mai ridicat de apreciere din partea clienților, iar tendința de a oferi individualitate obiectului cumpărat permite practicarea unei valori mai ridicate pentru acel obiect și implicit o satisfacție mai mare din partea celui ce solicită personalizarea.
Restaurante, companii și alte entități, își doresc obiecte care să le poarte însemnele. Persoanele fizice aleg decorarea unui cadou pentru a-l oferi cuiva și apelează la soluția de printare pe lemn care astăzi nu mai este atât de greu de realizat și nici nu implică costuri prea mari.
Rezultatul final ar trebui să arate ca și mai jos, cum fac cei de la Shady Oak Board, pe ETSY, pe funduri de lemn. Nu știu dacă aș primi cadou așa ceva, dacă m-ar lăsa sufletul să le crestez când toc ceva sau le-aș păstra doar pentru decor.
Mă bate gândul să folosesc ideea unei ștanțe metalice, încălzită la roșu cu care să marchez produsele stejarmasiv.ro. Ca pe vremuri, cum se proceda în mod tradițional cu marcarea vitelor. Am văzut acest gen de marcaj și în domeniul mobilierului, dar aplicat doar pe mobila din lemn masiv, căci pe furnir lipit de MDF nu se prea potrivește.
Printare pe lemn – soluții americane de pe ETSY.com
Cu drag, de modă veche.
5 comentarii Adaugă comentariu
Buna seara!
Interesanta tema propusa, m-am gandit si eu de multe ori sa-mi fac un „insemn” personal pentru a-l aplica pe micile obiecte confectionate. Cum nu am o freza cu comanda numerica pentru a face acele frumoase scrieri incrustate, am sondat cateva firme specializate in confectionarea de stampile, gandindu-ma sa le dau un model pe computer, iar firma sa confectioneze dupa el o stampila. Pentru lemn, trebuie utilizat un tus special.
M-am mai gandit si la o stanta metalica, exact cum spunea si Calin, dar inca nu am luat legatura cu nicio firma de specialitate. Cred ca o astfel de stantare se poate face si prin presare/batere cu ciocanul, nu numai prin ardere si apoi aplicare pe lemn, ca la marcajul vitelor. Desigur, prin presare este nevoie de un lemn de esenta tare.
Pe Internet exista si tehnici de aplicare, mai exact de transfer a fotografiilor pe lemn, lucru care se poate face destul de simplu, prin aplicarea unui solvent pe spatele pozei ce sta cu fata pe lemn. Nu am incercat, dar probabil ca ar merge.
Cat priveste pirogravura, am incercat sa fac unele insemne simple, ca de exemplu umbra unei pantere de cca. 3 cm. A iesit destul de bine!
Daca aveti timp, incercarea moarte n-are!
Calin, interesant articolul insa nu ma pot abtine sa nu te contrazic, la inceput a fost incrustarea.., ca se facea cu dalta, cutitul de sculptura etc.., ea exista de ceva ani buni.., daca nu chiar de sute de ani. Asta o spun sigur pt ca personal am experienta.., am facut cam tot ce ai aratat tu aici in poze dar doar cu un cutit de sculptura (genul de cutter dar net mai evoluat).., in fine, sper sa nu te supere remarca mea. Pt mine toate metodele astea imi par scurtaturi.., asa cum si mobila de MDF etc este o scuza la mobila din lemn dar partea buna este ca teoretic se economiseste lemn. Asa cum vb si tu intr-un alt articol intrebarea este: „facut de mana sau de masina?”, raspunsul in cazul meu este simplu, „de mana”. Cu respect, ma inclin, Bogdan
Multumesc de contributie, nu este nici o suparare si iti respect parerea. Eu nu sustin ca detin adevaruri absolute, discutia este deschisa, iar faptul ca au facut o completare sau o corectura ma bucura. Ai toata aprecierea mea. Calin
Bogdan, incerc si eu sa ma apuc de crestaturi in lemn si nu imi dau seama ce cutite imi trebuie .. cat mai ieftine pentru moment. Poti sa imi recomanzi ceva te rog? .. eu fac momentan niste linguri din lemn … daca vrei sa le vezi pe blog ..
http://www.cioplitdintr-obucata.blogspot.ro/
Bună ziua! As dori un tocător din lemn masiv, de 40 pe 30 cm, sau în jur de aceste valori, cu o grosime de aproximativ 2 cm.
Va mulțumesc!