După ce studiile l-au profilat ca avocat și a practicat această meserie timp de 9 ani, se pare că un nou profil, un profil de mester tâmplar se conturează pentru mâinile obișnuite cu hârtie, dosare și stilou. A schimbat foșnetul robei cu scoarța de aracet de pe salopetă, o schimbare drastică. Ionuț Dragnea este coleg de atelier cu Dragoș Costache și face ca puterea rezultatului muncii celor doi tâmplari să se dubleze. Pe poarta atelierului cred că rezultatele vor fi la puterea a doua, nu doar însumate.
Voi publica pentru fiecare tâmplar care-mi trimite un profil de mester descrierea sa, optimistă sau realistă, cu exact textul și imaginile furnizate.
Profil de mester tamplar – Ionut Dragnea – Începutul
- este dovada vie că se poate schimba radical o direcție dacă există voință și pasiune în ceea ce vrei de la viața ta.
- arată cum să pornești, ce să înveți și cum să-ți câștigi încrederea în forțele proprii
- oferă răspunsuri altor doritori de aventură în lumea lemnului și indicii despre primii pași
- îmi confirmă încrederea că ”se poate”, ”se vrea” și ”se merge” pe drumul renașterii unei bresle, din exponenți ce peste ani vor surâde doar amintindu-și de pornire
Portofoliu Ionut Dragnea
Autodescriere Ionuț Dragnea
Apreciez foarte mult conceptul care sta la baza revistei online stejarmasiv.ro (asa cum l-am inteles eu) si m-am bucurat, odata cu descoperirea site-ului dvs., sa observ si in Romania acest gen de sharing de informatii de calitate, in domeniul lemnului.
Numele meu este Ionut Dragnea si am un atelier de tamplarie in Bucuresti. Am lucrat ca avocat, intr-un mediu oarecum corporatist, iar insatisfactia profesionala in domeniul juridic m-a determinat sa fiu intr-o continua cautare a unui stil de viata in care munca este placere, cresterea profesionala avand la baza cultivarea unei pasiuni, gasirea vocatiei. Dupa mai bine de 9 ani de avocatura am decis ca „dau reset” vietii mele asa ca de mai bine de un an si jumatate lucrez intens la transformarea pasiunii mele de a mesteri lemnul masiv intr-un mod de viata („lifestyle woodworker” cum ar spune Paul Sellers :). Am investit continuu in scule (in atelierul meu pot prelucra diverse specii de lemn masiv de la nivelul cherestelei pana la piesa finita) dar si in dezvoltarea stiintei de a mesteri lemnul. Devorez tehnicile predate de Paul Sellers pe https://woodworkingmasterclasses.com, revistele online si informatiile de pe www.finewoodworking.com, www.popularwoodworking.com, http://www.thewoodwhisperer.com sau canalele youtube ale lui Matthias Wandel, John Heisz, Jay Bates, Paoson Woodworking, The English Woodworker si lista ar putea sa continue.
In urma cu aprox. jumatate de an am cunoscut cateva din lucrarile atent mestesugite ale lui Dragos Costache, prin intermediul stejarmasiv.ro. Inevitabil, fiind din Bucuresti, am vizitat atelierul sau, dornic sa cunosc „oameni frumosi” din bransa. Eram in acelasi timp in cautarea unui nou spatiu de lucru (atelierul meu aflandu-se la acel moment intr-o camera din apartament), iar Dragos a venit cu propunerea de a-mi instala atelierul intr-un spatiu disponibil invecinat atelierului lui, propunere venita ca o „manusa” pentru mine si pe care am acceptat-o cu drag. Poate aveti curand drum prin Bucuresti, mi-ar face o deosebita placere sa bem un ceai/o cafea la atelier (cred ca in egala masura si lui Dragos).
Cam aceasta ar fi foarte pe scurt povestea mea. Va transmit cateva imagini cu proiecte pe care le-am realizat.
Primul semnificativ a fost chiar masa mea de tamplar – din lemn de molid, un compromis perfect avand in vedere pretul ridicat al esentelor tari de lemn, finisaj ulei de in si ceara de albine, construita intr-un stil european mai vechi cu menghina tip „umar” (in prezent e inlocuita cu o menghina stil cabinetmaker), am incercat sa compensez lipsa de tarie a esentei de molid cu o grosime semnificativa a pieselor de lemn folosite, am utilizat imbinari traditionale lemn pe lemn (cepuri si morteze, coada de randunica la nivelul menghinei de umar) insa am integrat si unele prinderi cu suruburi, in ideea de a demonta masa la nevoie. Un alt proiect este masa in stil Queen Anne, din stejar, finisaj lac poliuretanic (masa fiind livrata in Anglia, intr-un mediu cu umiditate extrem de ridicata), cu clasicele picioare Cabriole, imbinari cu cepuri (eng. tenons) si morteze, butoni de prindere a blatului cu suruburi si gauri elongate pentru permiterea expandarii lemnului. Am mai lucrat jucarii inspirate din filozofia Montessori (mai multe detalii despre aceste jucarii si preturi se pot gasi pe Facebook la adresa: https://www.facebook.com/Centruledujoy/?fref=ts), cutii de sandplay cu mobilier specific pentru terapiile de tip „sandplay” pentru 2 cabinete de psihoterapie, blaturi de pizza, banca de gradina pentru 4 persoane (pentru acest proiect nu am inca imagini, sper sa revin in curand cu ele). Un proiect recent foarte drag mie este un scaun/fotoliu de sufragerie: din lemn de fag aburit, finisat cu ceara si lac pe baza de apa, robustetea structurii este data de forma usor curba a lateralelor fotoliului, de 2 tipuri de imbinari lemn pe lemn tip cep-morteza sau de imbinarile lamelare (genul „finger joints”) de la nivelul mainii curente cu picioarele fata-spate.
Desi uneori devine inevitabila folosirea sculelor electrice pentru cresterea eficientei lucrului, pe partea de imbinari ale pieselor de lemn, in special, imi place foarte mult sa folosesc sculele de mana care confera o complexitate si o delicatete aparte relatiei cu lemnul.
In speranta ca ajut la cresterea breslei mestesugarilor in lemn, sper sa va bucure cele transmise de mine.
Aprecierea mea este cumulată cu sentimentul de mulțumire că lucrurile par să se miște. Pentru fiecare profil de mester în parte pe care-l voi publica, în timp sper ca încrederea celor care comandă pentru proiecte unicate piese produse de atelierele tamplarilor renăscuți să crească. Mă aștept și să răsplătească suficient financiar efortul muncii lor cât să îi determine să continue, să se dezvolte și să ducem iar lemnul în casele românilor, la prețuirea de care s-a bucurat cândva.
Când mă refer la ” profil de mester ” mă aștept ca fiecare dintre cei care văd mediul online ca pe o nouă oportunitate, să reușească să scrie despre propria persoană câte ceva care să-l descrie. Imaginile cu piesele de portofoliu sunt imperios necesare și vă asigur că aici veți găsi o portavoce dispusă tot timpul să aducă zumzetul rindelei și al circularului la urechile cititorilor.
Spor la treabă Ionuț, să ne vedem cu bine, cât mai curând.
Update 2019 – Evoluția lui Ionuț este fantastică, a ajuns la un nivel catalogat drept maestru, de către deja, foști ucenici. Citește Portret de tâmplar – Ionut Dragnea
8 comentarii Adaugă comentariu
Un act de curaj, admirabil. E mai usor de recunoscut curajul altora pentru ca din afara se vad intotdeauna lucrurile mai in perspectiva. Eu am activat 9 in Resurse Umane si acum mesteresc in lemn de cateva luni. Nu imi pot permite un atelier individual dar am gasit cumva o varianta comuna. Ador ceea ce fac, desi sunt la inceput si inceputul tot timpul e mai ambiguu si mai dificil. Nu imi este clar din mesaj daca usile atelierului lui Ionut sunt deschise pentru cei care impart aceeasi pasiune pentru ca, evident, mi-ar placea sa cunosc cat mai mult in domeniu. Felicitari, Ionut si lasa-ne un contact: site/ email.
Multumesc si felicitari! Desigur ca oricand ma poti vizita! Da-mi de veste inainte, Ionut, 0726324730
Buna ziua, unde putem vedea/achizitiona jucarii mesterite de dumneavoastra? multumesc
https://www.facebook.com/Centruledujoy/
Aici este pagina de FB unde puteti vedea jucarii facute de mine. Pentru comenzi va rog mesaj la ionutdragnea@gmail.com. Cu bine!
Ok… Imi incep mesajul asa. De doua luni de zile m-am inscris la un curs de tamplar/dulgher/parchetar si fac practica la o fabrica de mobila. Ideea e ca eu vreau tare mult sa creez mobila si sa restaurez/reconditionez si de asemenea sa antichizez. Insa cursul ba se tine, ba nu se tine, ba vine profesorul, ba nu vine, iar practica incepe sa-mi devina aiurea, fiind intr-o fabrica, ceea ce inseamna productie de masa, nu ma lasa sa experimentez sau sa lucrez ce vreau sunt doar baiatul din spatele unui utilaj… si am impresia ca stagnez. Am inceput sa trimit mesaje pe la ateliere de restaurare, insa nimeni nu-mi raspunde. Problema e ca nici nu dispun de bani sa-mi deschid propriul atelier in care sa lucrez dupa voia mea si sa invat dupa tutoriale pe youtube. Deci intrebarea mea ar fi, cum as putea evolua, ce cursuri serioase as putea urma sau pe cine sa contactez sau ce sa fac ?
Va multumesc!
O seara placuta!
Vezi ce parere are Ionut, poate vine cu o solutie.
Te aștept cu mare drag la mine la atelier. Sper sa realizam ceva frumos impreuna.
Buna ziua. Am o problema cu usa de la debara. S-a rupt o roata, siacum nu mai culiaseaza. Am nevoie de un sfat, reparatia este destul de complicata, intrucat gresia in care este prins mecanismul pe care aluneca s-a desprins din cauza gaurii.