Prognoza meteo face parte din capabilitățile pe care trebuie să le deprinzi dacă vrei să locuiești și să trăiești Off-Grid. Independența de rețeaua socială și media și intercțiunea cu ceilalți doar când vrei și ai nevoie se plătește scump. Cunoștințe variate sunt necesare pentru a putea să nu depinzi de serviciile unei comunități. Poate că alegerea de a interacționa cu oamenii din jur doar la nivel emoțional ori social, și posibilitatea de a te descurca de unul singur ( cu familia bineînțeles) este un deziderat susținut de tot mai mulți, însă puțini procentual față de masa celor care preferă confortul stupului.
Meștereala, de orice fel, de la bucătărie, lucrul pământului sau treburi tehnice, trebuie să fie o abilitate multidiscipilinară. Inventivitatea, capacitatea de a te descurca singur, în stil norvegian, adică fără vreun ajutor din partea altei persoane ar trebui să te domine. Norvegienii, istoric vorbin, din cauza izolării în care au trăit mulți ani, cel puțin bunicii celor de azi, au creat un cult al muncii individuale și privesc și astăzi cu ochi dezaprobatori când văd echipe muncind, mai ales treburi simple.
Prognoza meteo este un factor decisiv în programarea activităților din aer liber. Agricultura, dar este numai un exemplu, este total dependentă de prognoza meteo. Transporturile, logistica, alegerea hainelor, calitatea vieții, durata orelor de lumină naturală, temperatura exterioară, toate ne influențează în realitate. Cunosc cazuri rare, povestite de oameni care locuiesc într-o metropolă unde întâlnirea cu soarele sub cerul liber este improbabilă și foarte posibil de evitat. Acolo poate nu contează vremea, devreme ce realitatea înconjurătoare este total controlabilă.
Pentru oamenii ce apreciază natura și nu se topesc sub câțiva picuri de ploaie ori zăpadă sau sub arșița soarelui am încântarea să vă prezint două piese de măsură și prognoză a vremii care funcționează autonom, conform legilor fizicii și chimiei, fara nevoia unei surse de energie.
Galileo Galilei a inventat termometrul care îi poartă numele, bazat pe principiul fizic al schimbării densității unui lichid proporțional cu modificarea temperaturii acestuia. Construcția lui include un tub transparent, de sticlă, în care se află un lichid. În acest lichid se găsesc recipiente ermetice, conținând lichide de diverse culori, care au greutăți diferite. Marcajul de pe fiecare recipient indică temperatura pe care o semnalează. Un inconvenient ( zambesc, catalogând astfel o caracteristică ) este că indicația nu urmărește instantaneu schimbările de temperatură, și nici nu semnalează schimbările bruște. Se recomandă oamenilor cu tihnă, care funcționează după un bioritm mai puțin alert. Poate e mai sănătos așa, poate aduce viață mai lungă, mai puțin stress.
Minunea citirii acestui termometru se reduce la o înțelegere. În vas vor exista tot timpul un grup de sfere care plutesc grupat mai spre suprafață și un altul care stă spre fundul recipientului. Marcajul care este între ape, sau dacă nu, intervalul de temperatură care-l mărginește este cel care reprezintă valoarea temperaturii în acel moment.
Prognoza furtunilor este mai mult o prognoza meteo bazată pe chimie și care necesită înțelegere și interpretare. O soluție în care se diluează mai multe componente chimice, va prezenta diferite stări de agregare poziționate diferit în interiorul unui recipient transparent. Poarta numele amiralului FitzRoy , un pionier în ale meteorologiei. Nu este un instrument foarte activ, uneori poate este chiar greu de citit și interpretat, însă este extrem de apreciat ca curiozitate și e posibil ca norocul să-i favorizeze pe cei care se obișnuiesc cu el.
La mai mult de 1 milion de vizualizări, procesul de a face ca proiect DIY de prognoză meteo un dispozitiv ”Storm Glass” cred că merită atenția dvs. Aveți și reț
Personal am apreciat existența celeor două instrumente, individual sau separat, alături de un barometru, ca piese de decor interior, realizate din lemn de cele mai multe ori. Cunoștințele necesare citirii indicațiilor pe care le arată ne scot din zona de confort și îngustime a minții, pe care device-urile electronice ne-o induc. Mă tem de vremurile în care tehnicianul care a conceput aparatul electronic va muri și nimeni nu va ști cum funcționa. Când se va strica, vom fi ars de mult cărțile sau ne vor lipsi cunoștințele de a ne ghida singuri, fără aceste proteze pentru neuroni și simțuri.
Găsiți de cumpărat aceste instrumente și în spațiul online românesc, la magazine de profil cu cadouri sau decorațiuni mai istețe pentru casă.
Cu drag, de vremuri de mult apuse.