Proiect complet gratuit, pentru cei care sunt din localitațile vizate. Condițiile de utilizare vor însoți proiectele cand vor fi publicate de Consiliul Judetean. Sună bine, este și adevărat, însă azi oferim doar un preview al proiectului ce va să fie. Pare nedrept când subiectul discuției este un proiect încă necalificat pentru finanțare, deși a participat la Concursul de proiecte cu titlul – PLAN DE REVITALIZARE A SATULUI MARAMURESAN CASE TIP PE VALEA MARIEI, VALEA COSAULUI SI VALEA IZEI – desfășurat anul trecut de Consilul Județean Maramureș. Au lipsit ceva documente la dosar și sperăm să fie oferite la faza a doua a aceluiaș concurs, pentru a se încadra în condițiile cerute și să devină ca proiect final, o opțiune pentru cei interesați.
Se preconizează că va fi ”curând” faza a doua, urmând apoi semnarea contractului de finanțare și întocmirea formei finale, care va răspunde afirmativ la ideile din prima propoziție a acestui paragraf.
Imagini – proiect complet gratuit – Casa Archor
Aparte, sunt de-a dreptul impresionat și fermecat de formele din aceste imagini. M-a ”prins”, sunt captivul esteticii tradiționale îmbinate într-un mod extrem de iscusit cu modernismul. Baia Sprie, locul unde se situează livada noastră este un oras minier, iar acoperișul din tablă fălțuită este specific zonei. Eddy, fostul arhitect șef al acestui oraș este un susținător fervent al specificului local, însă va trebui să vad sub ce forma ideea unei astfel de constructii in zona Fisculasului nu contravine zonei pentru care a fost destinata. S-a ridicat problema ”locuibilității” la unul dintre proiectele anterioare, iar un cititor a scris un comentariu care punea la îndoială utilitatea reală a acestor proiecte și nu credea că cineva chiar va construi o casă dintre cele publicate până acum.
Ei bine, această casă eu chiar aș construi-o!
La prima vedere a imaginilor cu casa și interiorul ei mi-am pus problema soluțiilor tehnice necesare pentru a reuși cu succes construcția acestei case, în forma exactă desenată de arhitecții de la Archor Studio. Au sediul în blocul de vis-a-vis de mine și cred că le fac o vizită pentru a mă lămuri mai amănunțit. Laura Zaharia, arhitecta responsabilă cu proiectul Casa cu clăi și conducătoarea grupului RURAL din cadrul OAR Maramureș mi-a vorbit în termeni foarte calzi despre Horia Brânzei și Anca Simon, membrii ai echipei de arhitecți din Archor Studio. L-aș mai include în discuție și pe Adrian Cramăr, de la Qual.be și cred că dezbaterea ar fi deja spumoasă.
Planuri – Casa Archor
Sunt spații ce necesită calități peste tehnicile tradiționale de construcție, diferite de construcția ”simplă” a unui acoperiș de draniță. Iluminatoarele din șarpanta terasei exterioare, scurgerea apei din balconul de sus sau trecerile de la invelitoarea metalică la cea din lemn sunt puncte sensibile, care necesită pricepere. Învelișul exterior al casei este din lemn, am o mică experiență în construirea unui siding în stil american și finisajul exterior l-aș face tot cu lemn ars și tratat cu ulei de in …
Ufff, sunt multe detalii de abordat, vă las plăcerea să visați, așa cum am făcut-o și eu parcurgând acest proiect complet gratuit de casă. Pentru o tușă tradițională aș amplasa în curtea din spate un Leagăn din lemn sculptat. Vorbim despre un proiect complet gratuit … cu puțină răbdare și șansă va fi disponibil pentru construcție prin vară. Revin.
Arhiva cu imagini în rezoluție mare :
Descrierea proiectului – text aparținând proiectantului:
Obiectivul esential al acestui proiect este punerea in valoare a traditiei locale prin imbinarea utilizarii resurselor locale, a traditiei constructive dar in acelasi timp oferirea unor solutii noi ce tin de materiale si tehnici moderne de constructie.
Elemente definitorii pentru specificul local al Tarii Maramuresului:
- LEMNUL: este prezent in toate componentele constructiei
- ACOPERISUL: este in patru ape, cu pante mari, partial avand invelitoare din lemn
- PRISPA: este prezenta intr-o forma reinterpretata
- POARTA: se respecta dimensiunea generoasa a portii si inaltimea medie a gardului
Elemente ale temei de proiectare:
REGIM DE INALTIME P+M
SUPRAFETE: Suprafata construita=100.86 mp
Suprafata desfasurata=188.24 mp
Suprafata utila=143.71 mp
Suprafata locuibila=72.45/4 camere
Suprafetele camerelor de locuit depasesc suprafetele minimale prezentate in teme de proiectare. INALTIMEA LIBERA a camerelor de locuit este 2.60 m. HOLURILE depasesc latimea minima de 1.20 m.
Citește și Machete din lemn pentru căsuțe de inspirație tradițională
2 comentarii Adaugă comentariu
Frumos,ce pret de constructie are proiectul?
inca nu stim, am scris in articol ca este un proiect care asteapta faza a doua pentru a primi finantarea de proiectare, apoi va fi disponibil in varianta finala, utilizabila.