Dacă cauți proiecte de case gratuite în mediul online veți afla că ”proiectul trebuie insusit de un arhitect si o firma de proiectare” înainte de a cere autorizații de la urbanism și alte avize. Este logic, nu-i așa? Munca acestora trebuie plătită și nu se face benevol, pe ochi frumoși. Internetul abundă în proiecte de case gratuite, mai mult sau mai puțin detaliate, însă concepute pentru alte locuri, alți oameni, fără nici o legătură cu România, cu tradiția sau specificul tradițional.
Nici nu s-a cerut de către piața pentru care lucrează arhitecții până recent vreo specificație în acest sens și chiar dacă uneori, sporadic, oamenii și-au dorit să nu întineze aspectul localității în care construiesc, acest obicei este departe de a fi răspândit.
Cei care au construit recent sau în ultimii 15 ani s-au bucurat de libertatea de a-și investi banii în clădiri cu confort și forme cât mai ușor de abordat financiar. Au cerut soluții ieftine și au plătit relativ puțini bani pentru proiectare. De multe ori proiectele s-au făcut după ce construcția a prins formă, depășind proiectul făcut de arhitect, cu structură imaginată de o echipă de meșteri sau în regie proprie, fără structurist deci. Am ajuns astfel, să găsim alăturat caselor din lemn vechi de 100 de ani, din Maramureș, edificii ce n-au nici o treabă cu specificul local sau regional. Lângă gardul de nuiele s-a înălțat un gard din beton și inox. În loc de fațade cu lemn găsim case roz sau violet, cu geamuri termopan.
Mai multe referințe găsiți citind despre Minunata lume nouă – Case ale migranților români
Cei mai mulți români întorși după căpătuială prin țâri străine au vrut să reproducă bunăstarea foștilor angajatori pentru care au lucrat, însă nu au ținut cont că în țările respective sunt limite și rigori cărora cei de acolo trebuie să se supună. Nu poți construi oricum și oriunde, dar partea aceasta nu s-a urmărit în România nicicând, iar azi ne putem lua de păr liniștiți când vedem cum arată așezările rurale ale Maramureșului istoric.
În ceasul al doisprezecelea s-a întâmplat o minune, iar din partea OAR, cei care sunt protagoniștii articolului –Ghid de arhitectura OAR pentru zonele rurale ale României – Maramures– au apărut Ghiduri regionale de construcție. Mai mult, cumva, miraculos aș zice, Consiliul Județean Maramureș a organizat un concurs de proiecte, pe care l-a finanțat cu costurile de proiectare și din care a rezultat o suită de 5 proiecte, aprobate, selectate și sper eu plătite, pentru a fi oferite gratuit celor ce vor intenționa să construiască de acum încolo. Vor mai urma 5 proiecte să se alăture listei, după ce vor îndeplini condițiile din dosar.
AȘADAR – vom avea 10 proiecte de case gratuite, în spiritul tradiției, cu finisaje exterioare clasice și proprii zonei căreia i se adresează, de dimensiuni variate, oferite de către autorități către beneficiari pentru a contracara tendința de distrugere a valorilor ce au știrbit imaginea zonei rurale maramureșene. Eu n-am crezut că se poate, Alina a scris în articolul –Planul de revitalizare a satului maramureșean– despre vernisajul expoziției cu proiecte, de anul trecut din Ajun de Crăciun și a trebuit să mă duc să văd cu ochii mei.
E adevărat, am vorbit cu d-na Laura Zaharia, apoi cu arhitectul șef al județului – George Lazăr și am obținut acordul lor verbal de a publica, dacă tot sunt proiecte de case gratuite, plătite din bani publici, toate cele 10 proiecte, într-o suită în care să fie prezentate beneficiile construcțiilor și forma sub care se poate beneficia și procura fiecare proiect, alături de detalii privitoare la proiectant, arhitect și tot ce ține de sursa provenienței. Poate că vor fi doar orientative, poate se vor dori modificări și e bine de știut cărui birou de arhitectură trebuie adresată cererea.
Am fost acolo, cadrul a fost festiv, cu reprezentanți ai urbei și ai autorităților locale sau centrale, lumea a aplaudat, s-au admirat proiectele afișate pe panouri mari. Știți ceva, mie mi s-a părut o normalitate anormală, cel puțin una cu care nu sunt obișnuit să mă întâlnesc. Pare că ceva se mișcă, ceva bun e pe cale să se întâmple, am avut sentimentul de comunitate unită, chiar dacă audiența nu a fost una foarte numeroasă și au participat mai mult oameni legați de cei implicați în tot procesul. Vreau să public, să pun umărul ca să se știe despre efortul lor, să arătăm ce se poate și cum se poate și să reînviem speranța că mai sunt oameni buni, interesați și de valori ce ne privesc pe toți, nu doar de cele personale.
Pe măsură ce voi deține informațiile despre aceste proiecte de case gratuite le voi publica.
Sunt sincer încântat, sper să nu fie un vis frumos.
Cu drag, de oameni buni.
Update – 10 ianuarie – Acesta este primul proiect care urmeaza a fi prezentat, in câteva zile :
Citește despre Proiect de casa noua Filip Concept – locul 3 – neatribuit la segmentul Case mari
4 comentarii Adaugă comentariu
Exceptionala idee!
Poate ca toate zonele tarii sa aiba aceste guidelines arhitecturale si usor accesibile.
Astfel se va mentine specificul localitatilor Romanesti.
Am dat peste un alt articol „Modele de case din Bucovina. Arhitectura traditionala in locuinte pline de farmec” .
Steve Jobs avea dreptate cind zicea “A lot of times, people don’t know what they want until you show it to them.”
E valabil si in cazul arhitecturii traditionale.
Multe zone au deja Ghiduri, insa nu sunt suficient de popularizate – https://www.stejarmasiv.ro/ghid-de-arhitectura-oar/
Ce se gaseste aici sunt ghiduri foarte sumare sa nu le zic incomplete.
Acesti arhitecti care au facut aceste ghiduri, par sa fi facut poze in vacantele lor, si le-au asamblat in pdf-uri cu asa da si asa nu.
Plus ca mai vin si cu idei nespecifice tarii, Austria; si modele futuriste care se incadreaza ca nuca in perete in satul traditional. Dar sunt proiecte de arhitectura cu care sa iasa numele in fata.. asta ii doare pe ei.
Plus ca aceste ghiduri sunt facute din taxele de arhitectura ( se pare ca orice proiect tb sa treaca pe la ei, oar, si sa ia o taxa de x la mie din valoarea proiectului respectiv ).
https://www.oar.archi/despre-oar/ghidurile-de-arhitectura-pentru-incadrarea-in-specificul-local-din-mediul-rural
De ce sunt atat de taios in comentariu fata de aceasta organizatie ? Pentru ca vrea sa impuna ceva ce nici ea, respectiv membrii ei nu au studiat.
BUNA VA INTREB PE CE SUPRAFATA SE CONSTRUIESC CELE 10 CASE PT. CEI NEVOIASI SUNT REPREZENTANTUL AS DISPONIBILIZATILOR SI SARACILOR DIN ROMANIA,PUCTUL MEU DE VEDERE E CA COSTRURILE DVS.SUNT MULT MAI MARI PT. CELE 10 CASE CA SI CUM A TI CONSTRUI CEL PUTIN 60 DE APARTAMENTE,BLOCURI ANL!