Protecție pentru lemn cu săpun – finisaj natural

Admonter Podele de Stejar cu finisaj de sapun

Să te gândești la săpun în mod tradițional înseamnă că cel obținut în casă, pe vremuri, din grăsimi animale și sodă caustică este singura variantă de necontestat. Saponificarea trebuie neapărat să includă sodă, altfel nu se transformă nici o grăsime în agent degresant. Adriana mea a făcut săpun natural folosind grăsimi vegetale, adică uleiuri și sodă și am participat la tot procesul.

Teoria prin care săpunul poate fi folosit ca finisaj pentru lemnul masiv a fost pusă în practică demult și de data asta poți spune fără rețineri că „Ăsta e un finisaj natural!” Nordicii sunt buni la asta și dacă cumva ai îndoieli să mă crezi, îți enumăr doar câteva metode de lăcuire naturale la fel de bizare – Shellac din excremente de gândac, gudron din lemn ars fără flacără, sevă de copac diluată cu uleiuri sicative – varnish, soluții pe bază de ceară de albine … da, astea sunt finisaje naturale autentice.

parchet de stejar finisat cu sapun
parchet de stejar finisat cu sapun

Cine mai pretinde că lacul pe bază de apă este eco să spele putina, nu puntea.

Poate e bine de știut că finisajele naturale AU NEVOIE DE ÎNTREȚINERE PERMANENTĂ. Nu merge că am aplicat ceva bio, eco, natural și ține 20 de ani. Nu, trebuie periodic reaplicat și curățat, este mai sensibil la accidente, dar se recondiționează repede și simplu. Pe de altă parte sunt non-toxice, prietenoase cu mediul și împlinesc dezideratul de a ne înconjura de produse curate, care să nu ne afecteze sănătatea.

Nu-s primul din spațiul românesc care scrie despre finisaj pentru lemn cu săpun, Mihaela de la Revistadinlemn.ro, colega mea de breaslă pe care o respect profund, a publicat în 2017 un articol pe această temă. Eu am dat întâmplător de acest segment și am verificat rapid, dacă Mihaela s-a pronunțat despre subiect, fiind un specialist în finisaje.

Rețetele vehiculate pentru astfel de finisaje stiu că recomandă 2 variante diferite pentru proporțiile de apă cu fulgi de săpun.

  1. Se recomandă de către danezi – 1 parte fulgi de săpun Ivory Flakes la 4 părți de apă fierbine este o variantă, care trebuie fiartă până la diluția completă. După ce obținem o supă ca și laptele de cocos se lasă la răcit, apoi în frigider și rezultatul va avea o consistență de gel sau spăun lichid.
  2. În părți egale de apă și fulgi de săpun, se diluază fulgii cu jumătate din cantitatea de apă fiartă, adăugând treptat și amestecând ferm. Rezultă o pastă groasă, care după o oră de la preparare poate fi folosită.

Aplicarea finisajului pe bază de săpun trebuie făcută pe lemn șlefuit minim cu 150 granulație. Înainte de aplicare se umezește pentru ridicarea porilor și dpă uscare se șlefuiește din nou. Se aplică pasta sau gelul de săpun, în exces și fie se lasă să se impregneze câteva minute, fie se polishează cu lavetă cu blană sintetică, pentru a pătrunde mai bine în fibra lemnului. La final se șterge cu cârpe curate excesul și se lasă circa 24 de ore pentru ca suprafața să se usuce și să se întărească finisajul.

finisaj pentru lemn pe baza de săpun

Imagini preluate de la Lost Art Press.

Rezultatul trebuie să prezinte o suprafață netedă și fină, plăcută la atingere. Acest tip de finisaj se poate aplica pe corpuri de mobilier, mese și podele. Dacă nu vă vine să credeti găsiți mai jos oferta de culori finisate cu săpun din partea unei firme germane – Admonter.

Admonter culori finisaj cu săpun
Admonter culori finisaj cu săpun

Suprafața finisată arată foarte bine, dar va trebui întreținută periodic, cu o migală mai mare decât la produsele pe bază de lac.

Apreciez produsele Woca, daneze bineînțeles, și știu că oferă o soluție de finisaj pe bază de săpun, gata preparată. Filmul de mai jos cred că oferă o percepție mai bună asupra rezultatului final scontat.

Să vă meargă toate unse, ca și date cu săpun!

finisaj pentru lemn pe baza de săpun
6 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.