Quietude – este denumirea unui concept de casa din lemn, dar și a filozofiei de viață a unui arhitect dedicat abordării din considerente naturale a construcțiilor de locuințe. Cu toate că anul 2015 s-a dovedit a fi ultimul de viață pentru Henry Yorke Mann, totuși a reușit ca în 84 de ani să își lase amprenta asupra conceptului de abordare a arhitecturii în concordanță cu elementele naturale. Fiu de meșter, nepot de meșter și absolvent al University of Oregon School of Architecture, arhitectul este exponent al filozofiei arhitecturale care prețuiește calitatea lemnului în toate proiectele ce poarta semnătura sa.
Quietude este format din alăturarea termenilor din limba engleza care simbolizează atitudinea de apreciere a liniștii. Liniștea vieții este dezideratul urmărit de proprietarul casei proiectate de Mann, un loc de consolare după o viață cu conotații agitate. Chiar dacă s-a dorit respectarea unui buget restrâns ( pentru USA) de 28.000 de USD, spațiul interior al casei oferă tot confortul necesar unificat într-un concept de spațiu central. Suprafața casei sub formă de cruce însumează doar 27,9 mp, incredibil de puțin ar putea părea. Spațiul de dormit este poziționat la mansardă, într-o nișă și are aproape 10 mp, iar bucataria, baia și spațiile de depozitare sunt poziționate în brațele crucii care înconjoară centrul căsuței.
Poziționarea construcției este pe un versant și susținerea se află total în aer, pe piloni de lemn. Amprenta la sol este minimă, lemnul folosit la întreaga construcție este doar brad, finisat cu ulei sicativat. Forma neobișnuită a acoperișului permite încorporarea unor spații utile, iar spațiul interior delimitat de acesta este parte integrantă a spațiului interior. Practic casa are o singură încăpere, este un open space, cu utilitățile delimitate prin mobilare. Totul este la îndemână, nu veți observa spațiu irosit. Față de opulența spațiilor mari, casa Quietude este expresia simplității formate de nevoile reale. Nu poți dormi pe mai mult de 4 mp, cât are o saltea, chiar dacă dormitorul este de 10 mp sau de 40 de mp.
Căsuța înglobează toate spațiile necesare traiului, living, dinning, baie și bucătărie. Toate utilitățile sunt dimensionate la minimul util, cei care o ocupă petrecând mult timp în afara casei.
Proiectantul a ales formele pentru repetabilitatea elementelor componente, fapt care ușurează producerea pieselor individuale de lemn ce compun pereții și acoperișul. Acest amanunt contribuie la scăderea costurilor de execuție dramatic. Eficiența energetică a ansamblului este extrem de ridicată, încălzirea se face de la o singură sursă de căldură, poziționată central.
În demersul meu de a găsi forma perfecta pentru cabana sau căsuța de lemn pe care mi-o doresc nu am putut să nu zăbovesc asupra acesei realizări, o capodoperă de lemn ce te oprește din drum ca să o admiri. Aranjamentul exterior denotă afinitate pentru plante, flori, natură. Cărarea din dale de piatră este mirifică, nu cred că n-ai tenta și un oligarh să se exprime favorabil în aprecieri, chiar dacă nivelul poziției îi cere să opteze pentru spații mult mai largi.
Frumosul stă în fiecare dintre noi, alegerea simplității este calea cea mai naturală pentru a defini estetica, însă este greu să ne rezumăm doar la utilitate.
Cu drag, de simplu frumos !