Radarul pădurilor, adevăr sau mit?

radarul padurilor politia si peridocul cu lemne

Dacă recent ați văzut la televizor clipul de mai jos, despre Radarul padurilor, atunci poate c-ar fi bine să înțelegeți și cu ce se ocupă acest demers al statului. Pentru ca să funcționeze este nevoie de implicare din partea noastră a tuturor.

radarul padurilor
radarul padurilor

Teoretic, spun asta pentru că nu l-am încercat dar promit că o voi face, dacă mergi pe drum, cu mașina și vezi un camion cu lemne, ai dreptul cetățenesc să pui mâna pe telefon, să apelezi 112 și în numele segmentului denumit Radarul pădurilor, să comunici numărul mașinii și numărul drumului pe care circulă iar operatorul ar trebui să-ți comunice dacă transportul respectiv este unul legal sau nu.

Link-ul spre Apepaduri.gov.ro (http://apepaduri.gov.ro/radarul-padurilor-o-promisiune-onorata/) explică cu mândrie cetățenilor ce pas major s-a făcut. Eu personal îl notez, e bun, deși târziu și relativ tardiv. De aceea scriu aici, cu speranța și intenția ca măcar de acum încolo să funcționeze.

Update 2021 – link-ul respectiv a murit, s-au schimbat guvernanții, Radarul Padurilor este azi Inspectorul Padurii si e o forma de Sumal – declaratii de transport pentru lemn. La STS încă apare funcțional.

Nu știu ce urmează dacă semnalarea ta este una care identifică un transport ilegal de lemne și cred că în cadrul campaniei de promovare al acestui demers, ar trebui să se facă publicitate celor două variante, transport legal versus transport ilegal. Cred că din cauza unei ”bune-creșteri” prost înțelese, cumulate cu pornirea creștină de a nu face rău, iarăși prost înțeleasă, ne gândim înainte de a cere respectarea unor legi și a ajuta la prinderea unor făptuitori de ilegalități pasibile de pușcărie.

Partea creștină cred că ne-a demonstrat prin reprezentanții religioși ai acestei părți a societății că sub acoperământul sanctității trebuie urmat mai degrabă îndemnul cu să faci ce spune popa, iar facerea de rău ar trebui anihilată de lunga constatare a inutilității demersurilor de respectare a legii. Dacă v-ați săturat să priviți mânioși la televizor menționări ale unor fapte de ordin penal, pe care simțim cu toții că nu le putem contracara ca simpli cetățeni, atunci acest pas, ar putea fi unul dintre ele. E ceva minor, nu va schimba România în care trăim, dar ar fi începutul unui proces de schimbare a mentalității păguboase care ne-a adus aici.

radarul padurilor
politia si peridocul cu lemne

Nu sunt de vină guvernanții pentru că noi îi votăm și dăm dreptul unor indivizi dubioși să țină pâinea și cuțitul ăstei nații în mână. Noi suntem de vină că nu schimbăm ceva în noi, că nu refuzăm să dăm mită, să cerem favoruri, să pretindem și să oferim calitate asupra prestării a orice ne înconjoară. Parcă parcă s-a schimbat ceva în ultimii ani, vedem oameni care câștigă procese cu băncile, cu statul, pretind să le fie respectate drepturi, justiția pare să fi intrat într-un ciclon de dreptate care ”rade tot”, dar nu vom reuși să fim ca cei de afară dacă nu ne schimbăm noi, fiecare dintre noi, individual. Când în Germania te oprește poliția știi sigur că ai greșit ceva, nu e ca la noi unde tremurăm la vederea unui chipiu, cine știe ce ne poate găsi în neregulă. Aplicarea legii este un fapt pe care TREBUIE să-l pretindem și TREBUIE să-l oferim. În ordine inversă, ca să fie just !

FSC
marcaj FSC pe paleti de PAL

Am început acest articol cu partea românească, care funcționează din 8 septembrie 2014, cu denumirea :

Radarul padurilor nu mai e …

Nu mai funcționează link-ul către Radarul padurilor, cred ca s-a inlocuit cu Inspectorul padurilor. Am scris mai sus, cu ceva mai multe detalii.

În schimb, la nivelul companiilor, prin responsabilitatea socială, față de mediu și alte cele … la nivel internațional există un demers mai profund, prin FSC, care se dorește o declarație de bună intenție și bună practică pentru fondul forestier. Aici sunt cele 10 reguli de bază a acestui demers început în 1994 și la care din păcate România nu subscrie. Legea ar trebui modificată, dar cred că legiuitorii care ar trebui să voteze, ar adopta o practică împotriva propriilor interese.

FSC
harta europei FSC
FSC
marca FSC

O companie certificată FSC va folosi lemn doar dacă :

  • nu este lemn recoltat ilegal
  • lemnul recoltat respecta toate drepturile civile asupra proprietății
  • lemnul nu provine din păduri unde valorile de conservare sunt încălcate de un management prost al pădurii
  • lemnul nu provine din zone defrișate pentru a schimba destinația terenului
  • lemnul nu provine din păduri cu lemn plantat din specii modificate genetic

Am menționat doar o parte din deziderate, declarația valorilor care duc la certificarea FSC s-a modificat și reînnoit periodic, în 1996, 1999, 2001, 2011 și 2012 cu variante tot mai cuprinzătoare și mai personalizate particularităților întâlnite.

radarul padurilor
4 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

2 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Aprilie 2015 -Padurea continua sa fie defrisata cu acte ,,in regula,,si carata cu camioanele pe drumurile satelor si soselele tarii,sub privirile ,,vigilente ,,ale celor care ar trebui sa o protejeze .Vezi exemplul din jud.VASLUI com.Puscasi unde ,de 3 luni de zile copacii sunt culcati la pamant de drujbe,fara ca nimeni sa nu miste un deget .
    TOTUL ESTE LEGAL …

    • din cate am vazut eu prin media, modul de ~driblare~ a sistemului este efectuarea de mai multe curse cu aceleasi acte, in aceeasi zi. Romanii sunt inventivi, gasesc o cale sa rezolve si sa isi faca treaba mai departe. Pacat ca ne folosim istetimea la treburi de astea, dar e vorba de reversul medaliei. Toti cetatenii sunt virtuali infractori si din cealalta parte statul ne jecmaneste, nimeni nu cedeaza fiecare parte face ce si cat poate in detrimentul celeilalte.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.