Raised Beds – Straturi înălțate – 5 variante

raised beds

Am folosit acest tip de a grădinări de câțiva ani și funcționează. Avem raised beds de când am citit prima dată despre ele, am cultivat morcovi, ceapa, usturoi si flori în mai multe sezoane, cu real succes.

livada Baia Sprie - plantatie coacaze negre si raised beds
Raised Beds - Straturi înălțate - 5 variante 22

Adriana a fost artizanul tuturor seriilor de grădini și a condus lucrările. Eu sunt cel care încearcă îmbunătățirea soluțiilor tehnice. La aceste raised beds am folosit prima dată scândură de țol, de brad și nu a durat mai mult de 2 sezoane. Au putrezit rapid. Sunt cele 2 închise la culoare din spatele Adrianei.

Cele 4 cu scândură mai nouă sunt din poștă – 5 cm grosime și încă sunt ok, după cca 4 ani. Am umplut în interior cu pământ de sac, mraniță și turbă. An de an se lasă și trebuie completat.

Gradina noastră – Livada din Baia Sprie

gradina cu paturi ridicate - straturi înalțate
Raised Beds - Straturi înălțate - 5 variante 23
mutarea la țară- raised beds
Raised Beds - Straturi înălțate - 5 variante 24

Anul acesta facem raised beds acasa, la casa din oraș. Am niște corni de 10×10 cm și mă gândesc că sunt cei mai potriviți să alcătuiască 2 straturi înălțate ca și cele văzute în Austria, despre care am scris – Straturi înălțate – din lemn, pentru grădini urbane

straturi înălțate
Raised Beds - Straturi înălțate - 5 variante 25

Ideea este să le faceți la minim 40-45 de cm. Cu cât mai înalte cu atât mai comod de lucrat în ele. Sigur că intră mult pământ, însă nu tot trebuie umplut cu sol de cultivat. Teoria pentru raised beds e lungă, sunt manuale și creatori de content cu duiumul pe tema grădinăritului. Eu zic așa, începeți cu vreo 5 cm de carton, apoi crengi cât mai bine așezate, să nu lase loc liber, paie, un geotextil permeabil la apă și apoi substratul de cultivat.

Am văzut câteva soluții de raised beds, prin online-ul mare.

1 – Joe Lamp’l – aka Joe Gardner

Mi-a plăcut varianta din grinzi pătrate – ai si perete și bordură deodată, cu mulci în jur.

raised beds din grinzi de lemn
Raised Beds - Straturi înălțate - 5 variante 26

2 – Prin UK se vinde un strat din plastic

25 cm înălțime – cam scump, însă ține muuult. 91 de lire parcă o laterală

raised beds din plastic
Raised Beds - Straturi înălțate - 5 variante 27

3 – Din fibrociment

Sunt de părere că sunt cele mai durabile, dar materialul e scump și așa raised beds nu-ți cumperi kit, la noi, ci doar te inspiri și le faci. La ei poți alege și culoarea bordurii din lemn de pe perimetru. 1009 dolari ce se vede în imaginea de mai jos. Nu e scump, vezi cât e materialul la noi.

raised beds din fibrociment
Raised Beds - Straturi înălțate - 5 variante 28

4 – O soluție ingenioasă, la care mai trebuie căutat mai multe detalii e cea cu înălțătoare de paleți.

raised beds din extensii de palet

Așa arată:

Sunt niște balamale, cu prindere cu cuie sau holzsuruburi, se vând și în RO kituri cu titlu de înălțătoare de paleți, cu lemn cu tot, însă prohibitiv.

Amazonul vinde doar feroneria, la costuri discutabile, India am văzut că le fabrică și le vinde aceste piese metalice. Încă nu s-a prins nimeni să aducă un container și să vândă primăvara straturi înălțate de grădină – raised beds.

Pe Amazon – 15 lei bucata – 60 de lei pentru o ramă plus lemnul. Încep să calculez cât e fibrocimentul. Că deja pare scump. Aliexpress-ul arata că poate livra la 5 buc la 1 dolar, aici deja e altceva.

5 – Raised Beds – kit complet, lucrat excepțional – 1880 de dolari – lemn de cedru

raised beds
Raised Beds - Straturi înălțate - 5 variante 29

În opinia mea, grădinăritul la nivel mondial, prin zonele cu economii scăpătate, e la loc de cinste, ca și vânătoarea și pescuitul. Poate nu e o industrie atât de mare ca și a sexului sau a tutunului, viciile tind să aibă o pondere mai mare ca și hobby-urile.

Însă se ocupă multă lume de grădinărit. Anglia are niște show-uri senzaționale și este o frenezie printre grădinari când apare ceva nou. Adriana mea urmărește – Garden Answer – canal de Youtube – nu e deloc mare minune să vezi încă 50 de creatori de conținut cu câteva milioane bune de abonați.

Rezumat – ori dulgherie, ori tâmplărie, e bine, doar ideea trebuie păstrată și pusă în practică. Pune mâna și fă-ți câteva straturi, plantează în pământ curat orice vrei și mănâncă mai sănătos.

6 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.