Reconditionarea mobilei

recondiționare și restaurare mobila veche recondiționare și restaurare mobila veche

Salut cu bucurie inițiativa unor oameni inimoși care se ocupă de reconditionarea mobilei vechi și de restaurarea unor obiecte de valoare. Am primit din partea lor o cerere de contact și fac eu primul demers, cu gândul că măcar o parte din cererile care vin către www.stejarmasiv.ro pe acest segment să își găsescă răspunsul. Putem să vă recomandăm la cerere, unde să vă adresați pentru acest gen de lucrări.

Facem câteva precizări necesare pentru a continua dezvoltarea acestui segment.:

  • recondiționarea mobilei se referă la refacerea funcționalității și utilității inițiale ale obiectului, fără a respecta neapărat metodele de fabricație sau finisaj ale meșterului original
  • restaurarea mobilei nu are în principal nimic cu funcționalitatea ei, ci se referă doar la aspect, care trebuie reconstituit identic și cât mai fidel după aspectul original. În acest caz este posibilă evitarea unei utilizări ulterioare, cu condiția recăpătării înfățișării de odinioară.

Nici noi, nici cei de la atelierul de reconditionarea mobilei nu ne ocupăm cu achiziția de mobilier vechi, nici nu intermediem. Am remarcat un interes crescut în acest sens în ultima vreme și cred că tot mai mulți oameni, amatori de căpătuire peste noapte, caută să valorifice elemente de mobilier moștenite sau găsite, cu vagi informații asupra valorii piesei respective. Nu exclud posibilitatea de a se întâmpla să apară în discuție piese de reală valoare, dar noi, cei din Baia Mare, nu ne ocupăm de acest segment. Cunosc oameni care o fac, dar eu personal am o reticență foarte mare asupra veridicității tranzacțiilor de acest tip, atât din partea cumpărătorului cât și a vânzătorului.

Revenind la partea cu recondiționarea mobilei, cred că se aplică mai mult obiectelor de suflet, rămase de la cei bătrâni. Admit că există și persoane pasionate de colecționarea obiectelor vechi, cu reală valoare prin autenticitate, iar cel mai elocvent exemplu este Conacul Maldăr, unde am găsit 15 camere mobilate toate cu mobilă veche autentică, restaurată și recondiționată. Reconditionarea mobilei face apel la multe aptitudini din domeniul tâmplăriei și întreg procesul trebuie gândit unitar, finisajul elementelor reparate sau recondiționate trebuie să își găsească locul în aspectul general, integrat cu cel autentic. Tâmplarul poate alege să înlocuiască părți componente, însă vă asigur că repararea e un proces mai greu decât construcția de la 0. Orice tâmplar ar prefera să facă un obiect din nimic, decât să ”cârpească” unul existent.

recondiționarea mobilei și restaurare mobila veche
recondiționare și restaurare mobila veche

Ce mi-a plăcut foarte mult despre cei de la care lucreaza aceste piese este că s-au auto-denumit ebeniști. Termenul provine din folclorul tâmplăriei și definește mai multe accepțiuni, în funcție de zona sau limba poporului ce îl folosește. Unii spun că ebenistul este meșterul tâmplar ce lucrează cu abanos, alții pretind că un ébéniste este doar opusul unui menuisier . Primul fabrică mobilier cutie, care apoi se îmbracă în furnir sau se vopsește, pe când cel de-al doilea este un tâmplar cu veleități de sculptor sau de fabricant de scaune. În Franța, aceste denumiri au circulat și s-au constituit chiar ghilde sau bresle cu specializări pe acest segment al mobilei, în interiorul cărora secretele meseriei se păstrau cu sfințenie. După Revoluția Franceză, acestea au fost desfințate și priceperea ebenișilor de a aplica furnir, sau de a realiza modele prin încrustare s-a răspândit, ajungând să facă parte din marea familie a tâmplarilor fără aura de exclusivism anterioară.

Definiția conform codului COR este:

Ebeniști și asimilați

21 ocupații

Grupa de baza 7522 face parte din :

Grupa majora 7 – Muncitori calificati si asimilati

Subgrupa majora 75 – Muncitori calificati in industria alimentara, prelucrarea lemnului, confectii si alti lucratori asimilati

Grupa minora 752 – Muncitori calificati in tratarea lemnului si asimilati

Ebeniștii si lucrătorii asimilați acestora produc, decoreaza si repara mobilier din lemn, căruțe și alte vehicule, roți, piese de schimb, accesorii, modele si alte produse din lemn utilizând mașini de prelucrare a lemnului, mașini-unelte și alte unelte de mână specializate.

Din Observatorul Cultural am învățat că :

Prin Italia însă, în epoca efervescenței stilului baroc, pe vremurile celor 3 mari – Bernini, Borromini si Guarini, ebeniștii au produs un mobilier de un real rafinament tehnic și estetic, într-o varietate de forme și o bogăție ornamentala nemaiîntilnite, astfel încât mobila devine un ornament în sine. Alaturi de statui si bronzuri, mobilierul se conformeaza modelului arhitecturii interioare, devine parte a acesteia, înnobilind-o și dându-i strălucire. Sculpturile lui Bernini servesc drept model pentru sculpturile aplicate mobilierului: figuri umane pline de expresie, volute, cornuri ale abundenței, alegorii, trofee suprapuse, motive vegetale supraîncărcate, rubanuri si cochilii, decoruri de cele mai multe ori aurite, pentru a amplifica starea de opulenta a interioarelor lor. De altfel, mobilierul baroc se preta, mai degrabă, unor apartamente oficiale, unde sa dea splendoare receptiilor, decit sa se adapteze vieții domestice din apartamentele private.

Valoarea mobilierului baroc este ridicată și de esența lemnului. Sunt agreate esențe exotice, abanosul, palisandrul, acajuul sau lemnul de trandafir, asociate cu alte materiale prețioase, ca marmura fină, fildeșul, bagaua, bronzurile aurite. Într-un cuvint, tot ceea ce aducea un surplus de fast, de strălucire și dinamism era apreciat, căutat și pus în valoare cu pasiune.

Am introdus în acest articol referințe către restauratori, însă trebuie lămurite niște aspecte înainte de a primi recomandarea noastră, așa că sper ca pe viitor să colaborăm din punct de vedere a nișei dedicate lemnului din spațiu online și să am ocazia să vă prezint diverse lucrări și detalii despre parcursul restaurării sau a recondiționării mobilierului.

SaveMob
1 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.