Cănd mi-am cumpărat primul apartament, arăta atata de „pușcat” încat mama mea a spus ca nu se pot ține caii înăuntru și că nu va veni în vizită niciodata. Văgăuna s-a transformat în urma eforturilor depuse timp de 5 luni si banii platiti la achizița apartamentului au cumparat peretii si dreptul de proprietate. Cred ca parchetul din lemn masiv de stejar, este singurul care a rezistat lânga peretii mai sus amintiti.
Conditia parchetului era una jalnica, inundatiile si nepasarea proprietarilor anteriori putandu-se citi ca pe filele unei carti in fibrele lemnului. Si cu toate astea a putut fi reconditionat si astazi, cu toate ca nu este in cele mai fericite zile ale lui, lemnul este intact, putine bucati necesitand la acea vreme sa fie inlocuite. Confortul termic este net superior iar aspectul nu prea aratos l-am ascuns sub o mocheta groasa. Linoleul nu a existat ca solutie nicicand in mintea mea, si recunosc ca mi-ar fi peste mana sa accept sa locuiesc intr-o incapere unde plasticul acopera betonul. Indiferent de puterea financiara, cred ca un minim de amenajare este necesar si fara confortul de baza este inacceptabila viata intr-un spatiu ce se numeste ACASA.
Pentru cei ce achizitioneaza o locuinta unde pardoseala de lemn este ” model vechi”, degradata intr-o masura mai mica sau mai mare, va prezint pasii necesari pentru o reconditionare de succes. Renuntati la ideea de a indeparta un parchet sau podelele vechi. Lemnul are uimitoarea proprietate de a le arata celor ce-l iubesc o fata noua, frumoasa ce va va incalzi sufletul si nu va va subtia buzunarele.
Prima data indepartati orice acoperamant de pe podeaua de lemn, mocheta, urme de vopsea, spalati pe cat posibil suprafata lemnului, locurile unde timpul si neglijenta au lasat urme pe lacul cel vechi. Lasati 2-3 zile ca suprafata sa se usuce si sa se zvante bine inainte de a trece la slefuirea lemnului.

urme de cauciuc ramase de la covor

indepărtarea plintelor de lemn
Indepartati sipcile de pe langa perete. Orice meserias are si scule potrivite. E nevoie de ciocan, da tamplar, ranga de spargator :D, ciocan de lemn sau cauciuc, holtzsuruburi, chit si smirghel.

scule necesare
Pentru reconditionarea suprafetei folositi o masina de slefuit, cu hartie abraziva de granulatii descrescatoare. Un factor de 40-60 e necesar pentru prima faza. Incheiati slefuirea mecanizata cu o granulatie de 120. Exista magazine specializate unde puteti achizitiona smirghelul pentru masina pe care o aveti la dispozitie si cu o mica pregatire anterioara se pot cere benzi pentru orice dimensiune. Alegeti suport textil, nu hartie pentru materialul abraziv, este mai rezistent si nu se degradeaza la utilizarea neprofesionista.

slefuirea podelelor cu masina electrică
Procedati la efectuarea tuturor reparatiilor si folositi chit si firispor rezultat din procesul de slefuire pentru a astupa gaurile de structura sau defectele de material aparute in timp. Acordati timp suficient pentru uscare si slefuiti pentru o planeitate perfecta.

reparatii cu chit de lemn

lac aplicat gresit
Dupa slefuire acordati o atentie deosebita indepartarii prafului rezultat, a firisporului de lemn si pentru finalizare inclusiv stergeti cu o carpa umeda. Aerisiti si reluati procesul de indepartare a prafului. Este vitala aceasta etapa in pregatirea suprafetei inainte de lacuire pentru ca rezultatul final depinde foarte tare de curatenia fibrei lemnoase inainte de aplicarea lacului. In imaginea de mai sus vedeti ce se intampla in cazul unei ferestre uitate deschisa si cum curentul de aer a mai scos de prin crapaturi cateva particule de firispor. Utilizati masca pentru nas si gura pe timpul lacuirii care trebuie facuta in conditii de ventilatie „ZERO”. Acordati-va timp pentru a respira aer curat si nu incepeti aceasta etapa singur. Vaporii lacului pot induce greata, ameteli si chiar lesin.

podea de lemn

aplicarea primului strat de lac pentru lemn
Intr-un final, dupa un efort nu prea mare insa executat cu atentie si grija la detalii, rezultatul este o incantare pentru suflet. Puteti folosi lac poliuretanic sau pe baza de apa. Cereti vanzatorului de la magazin sa va explice intreg procesul de utilizare a produselor de finisaj. Este posibil sa fie necesara aplicarea unor primeri sau amorsaje. Satisfactia realizarii unei asemenea lucrari in regie proprie este incomensurabila.

aspect final

podeaua proaspat lacuita
Cu drag de pricepere si indemanare.
Mai puteți citi despre recondiționarea fotoliilor – Reconditionare – caz real – 4 fotolii
În 2018 v-aș recomanda finisajele pe bază de ulei, indiferent de la care brand achiziționați cutia, dar să fie Woca, Osmo sau Rubio. Nu-s platit de niciunul să le fac reclamă, dar acestea sunt cele mai apreciate, fiecare având puncte forte peste concurenta.
2 thoughts on “Reconditionarea podelelor de lemn vechi”
Ca unul care nu are unde sa isi faca atelier, dar face din cand in cand cate un proiect (ultimul e in lucru, un pat supraetajat), cred ca ar prinde bine si o masina de gaurit verticala. E greu de dat gauri perpendiculare cu mana.
Comments are closed.