Sunt deja 2 ani de zile de la momentul când am scris despre restaurare ca subiect general. A urmat o polemică unde s-a ales grâul de neghină și a reieșit la iveală adevăratul meșter în persoana d-lui Irinel Gheorghe. Ne leagă o relație construită în timp care se bazează pe încredere și cred că d-l Ebenist, Inginer și Restaurator Irinel Gheorghe este cea mai potrivită persoană din București cu care să luați legătura dacă aveți nevoie de lucrări de tâmplărie și mai ales despre partea de restaurare și recondiționare.
Este bine de făcut distincție între cele două procedee și de utilizat serviciile potrivite fiecărui tip de produs din lemn în funcție de utilitatea finală căruia i se adresează.

restaurarea implică utilizarea cu bună știinta a materialelor tehnice
Recondiționarea implică aducerea acelui obiect la un aspect nou, mai degrabă înnoit, cu păstrarea utilității anterioare și repararea defectelor apărute în timp de la utilizare sau degradarea materialelor. Aplicarea finisajelor poate fi făcută după variantele utilizate inițial sau schimbate, ideea este ca la finalul recondiționării să obțineți un produs finit, cu integritate structurală completă și finisaje refăcute.
Restaurarea este un proces minuțios, care pe lângă meseria de tâmplar implică cunoștințe de artă și istorie. Acestea completează fișa de restaurare și trebuie ca rezultatul final să respecte cu sfințenie produsul original, materialele sau finisajele folosite la fabricarea lor de meșterii acelor timpuri. Este interzisă sablarea, deci în mare parte toate operațiunile aplicate sunt manuale, schimbarea formei sau a culorii. Munca restauratorului urmărește pașii inițiali, originali făcuți de meșterul care a fabricat acel produs și folosește exact aceleași tehnici de prelucrare a suprafețelor și de aplicare a finisajelor. Inclusiv materialele folosite trebuie să fie identice și aici apare partea de documentare artistică și istorică. Un obiect restaurat va primi o nouă haină, fără a i se modifica caracteristicile originale. Dacă ebenistul care procedează la restaurarea unui obiect nu respectă acești pași se pierde din valoarea obiectului foarte mult și banii investiți în restaurare sunt pierduți alături de valoarea obiectului.

Recondiționarea pentru scări cu trepte și balustrade de lemn
Proprietarul unui astfel de obiect și aici ne putem referi la clasificarea lor decide în ce mod intenționează să utilizeze și să pună în valoare ceea ce deține.
Pentru recondiționare vă recomand să alegeți ca procedeul să fie aplicat următoarelor categorii:
- elemente structurale de construcții – scări, balustrade, elemente decorative de fațadă sau de structură
- rame de tablouri, dacă nu sunt obiecte de patrimoniu cultural
- parchet, rame și schilduri de uși, jaluzele de lemn
Pentru aceste piese este mai importantă refacerea calității funcționale cu păstrarea designului. Aici se pot înlocui elemente, folosind material similar, dacă nu identic. Sunt obiecte care se doresc a fi utilizate pe mai departe sub forma originală, însă cu aspect îmbunătățit.

Restaurarea obiectelor de artă valoroase
Pentru restaurare aplicați procedeul pentru categoriile:
- obiecte de artă – statuete, tablouri sau oglinzi
- obiecte vechi, dar valoroase – mobilă, piane sau aparate cu carcase de lemn
- orice piesă din lemn care are o marcă sau un nume recunoscut, apreciat și evaluat prin prisma originii sale
De regulă, procesul de restaurare poate crește valoare produsului respectiv cu 40-60 %, în condițiile în care restaurarea este certificată și executată de un specialist recunoscut și atestat. Cum este d-l Irinel Gheorghe, cel care este persoana in curs de atestare ca restaurator acreditat de Ministerul Culturii. Diferența până la acreditarea finală o face sustinerea și obținerea gradului de doctorat, ceea ce duce într-un final la ocuparea unui loc printre cei ce pot fi numărați pe degete în România. Și acest fapt nu este puțin, ci constituie baza deciziei pentru încredințarea unui obiect de valoare, fie ea și doar sentimentala, dar mai ales materială pe mâinile unui om priceput.
Cu drag, de pricepere.
One thought on “Restaurare obiecte din lemn – funcționale sau decorative”
Comentariul dvs este vizibil, drept dovada ca nu sunt partinitor. Toate contactele mele cu d-l Irinel Gheorghe, inclusiv recomandarile facute direct unor persoane de pana in acest moment mi-au aratat ca este un om corect. Sunt uimit de vivacitatea cu care il acuzati, și de argumentele invocate. Nu va cunosc d-le Viorel Muresanu, este prima data cand iau contact cu vorbele dvs si regret ca sunt pe aceasta tema.
Recent am avut nevoie de un serviciu pentru a remedia una dintre problemele aparute la transport, iar d-l Irinel m-a ajutat gratuit și prompt. Clientul meu s-a declarat multumit.
Sper ca cel pe care il acuzati sa raspunda și sa lamurim acuzele care i se aduc. Daca voi considera ca s-a produs o nedreptate și au fost aruncate acuzatii și calomnii, voi sterge toate aceste comentarii, nu doresc ca acest blog sa devina unul unde se schimba vorbe grele.
Va mentionez ca si primul meu contact cu d-l Irinel a avut loc tot in conditii neclare, in care am considerat ca domnia sa a fost nedreptatit. Cred ca este o problema reala intre oamenii din breasla asta, a restauratorilor.
Astept ca in 2-3 zile sa lamurim lucrurile si eventual daca dintre cititori sunt oameni care au o parere, astept sa o exprime.
Comments are closed.