Cu ROST – Donează pentru Biserica din Călinești Căeni

ROST - Biserica Calinesti Caeni (9)

Reabilitarea Organică a Satului Tradițional sau ROST este o asociație înființată în vara acestui an. Membrii fondatori sunt oameni pe care, după nume, dacă ne citiți demult, îi știți deja: Laura Zaharia, Adrian Cramăr, Gelu Zaharia și Sorin Zaharia. R.O.S.T. își propune abordări prin politici realiste de conservare și de dezvoltare a satului maramureșean și a oamenilor locului. Scopul lor este reconstrucția satului maramureșean pe baza moștenirii de factura tradițională, ținând cont de toate posibilitățile moderne ce generează confort în condiții de respect a naturii și a mediului înconjurător.

Sună bine, nu? Datorită lor, am cunoscut povestea Bisericii de lemn din Călinești Căeni, de la noi din Maramureș, care ar avea nevoie de ajutor.

ROST - Biserica Calinesti Caeni (9)

Biserica se află în proprietatea parohiei Greco-Catolice din Călinești. A fost ridicată prin anii 1629 -1630 și poartă hramul ”Nașterii Maicii Domnului”. Fac o paranteză pentru a explica celor depărtați de spiritualitate de ce menționez hramul. Se spune că sfântului căruia îi este închinată o biserică, acela este cel care locuiește în ea :). De unde vine și expresia: ”ce hram poartă” …

Biserica este construită din lemn de stejar. Creșterea demografică din jumătatea a doua a secolul al XVIII-lea a provocat lucrări de extindere pentru dublarea spațiilor interioare (naos și pronaos) și construirea porticului generos în fața intrării. A fost și această o etapă cu încercări pentru că după începerea lucrăriilor, a venit foametea cea mare (1814 – 1815), iar lucrările au fost oprite. Preotul Opriș Ignat, împreună cu fătul Mihai Berciu și un credincios pe nume Cioloca au finalizat cu greu lucrările.

Interiorul acestei mici biserici conține un valoros ansamblu de picturi murale din 1754, realizate de Alexandru Ponehalschi. Pictorul- zugrav Alexandru Ponelhaschi a fost plătit de sat să picteze biserica ”pentru sănătate și iertare de păcate”. Din păcate, aceaste picturi sunt puse în pericol acum, din cauza degradării învelitorii de draniță.

Despre Alexandru Ponehalschi se spune că a fost unul dintre cei mai importanți pictori care au activat în Maramureșul istoric, în secolul al XVIII-lea. Prima atestare a activității sale datează din anul 1751, când realizează o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul la biserica din Bârsana. E tare important să îi îngrijim acum munca.

Creșterea

ROST - Biserica Calinesti Caeni (8)

Asociația ROST a lansat o campanie de strângere de fonduri pentru repararea acoperișului bisericii din Călinești Căeni. Vă garantez că sunt oameni serioși, că au capacitatea să pună în mișcare oameni și energii pentru înfăptuirea acestui lucru. Îi puteți ajuta făcând donații on-line, în contul Asociației ROSTRO73 BRDE 250S V965 1914 2500, cu precizarea ”Călinești Căeni”.

A început de ieri postul Crăciunului, vine luna cadourilor, mai faceți o faptă bună, pe lângă toate celelalte. Mulțumesc! 🙂

ROST - Biserica Calinesti Caeni (8)

Sursa foto: Asociația ROST

ROST - Biserica Calinesti Caeni (9)
3 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.