Rosturi de dilatatie pentru lemn?

masa blat stejar masiv Octopus 300×100 natur picior imbracat in lemn

Recent am avut acest subiect in discutie cu 3 persoane diferite care au întrebat dacă mesele fabricate de noi au rosturi de dilatatie sau nu.

Întrebarea pare pertinentă pentru că e preluată de la alți ofertanți de mobilă, care au astfel de produse, deși eu personal nu sunt de acord cu subiectul. Rosturile de dilatație, din punctul meu de vedere se aplică la multe aplicații, din domeniul construcțiilor vis-a-vis de betoane sau la montaje de plăci mari, indiferent de material. OSB, lemn masiv sau beton, oricare dintre acestea este discutabil dacă i se aplică necesitatea punerii în operă cu rosturi de dilatație și trebuie urmate indicațiile de montaj sau cunoștințele specifice din domeniu.

Aș risca să afirm că rosturile de dilatație sunt un subiect care se aplică pentru plăcile mari, unde posibilitatea deformării nu poate fi preluată de structură sau neglijată ca efect.

Am găsit online următoarea imagine provenită de pe blogul – Proiecte DIY

rosturi de dilatatie
Montarea corecta a placilor de OSB 3

Nu mă pricep, și e posibil să fie așa cum se indică în articolul menționat mai sus. Pentru lemn, mai știu că se pune această problemă în domeniul montărilor de pardoseli, parchet din plăci stratificate sau masiv. Am văzut la montajul plăcilor stratificate din apartamentul meu cum meșterul a poziționat grosier toate elementele, cu distanță față de perete și a insistat ca să continuăm montajul doar a doua zi, după ce placa rezultată se aclimatizează. A avut dreptate, după 24 de ore, distanța față de perete se modificase și a fost nevoie de o repoziționare ușoară a întregii plăci.

Pentru beton știu sigur că rosturile de dilatație sunt un subiect foarte important pentru că betonul lucrează tot timpul, absoarbe apă și se dilată sau contractă la diferențele de temperatură. Toți cei care am apucat să circulăm pe drumuri cu plăci de beton știm că zgomotul trecerii roților peste rosturi este supărător, ca și duduitul după o călătorie cu trenul, pe căile ferate românești.

Dar dacă ne referim la mese din lemn masiv, suvbiectul cu rosturile de dilatație nu cred că își are rostul. Mobila fabricată pentru interior se construiește în panouri continue, fără spațiere între elementele componente, altele decât cele impuse de un oareșce design șugubăț. Pentru mobilierul de exterior, de terasă, destinat a fi folosit în aer liber, supus intemperiilor e naturala compunerea blaturilor din elemente distanțate, cu scop de rost de dilatație, tocmai pentru că ploaia și căldura sau absența ei deformează negreșit lemnul.

Pentru interioare în schimb, acest subiect este nepotrivit și inestetic.

stiati ca?Vreau să precizez că un blat din lemn masiv, să spunem că de dimensiune 200×100, cea mai uzuală întâlnită, se va deforma, dacă este cazul pe lățimea de 100 de cm. Aici pot apărea variații cu +/- 3-5 mm, adică 995-1005 mm ( valori extreme) dacă masa este supusă la variații mari de umiditate și căldură. Deformarea blatului nu se întâmplă niciodată pe lungime, adică pe dimensiunea de 200 cm.

Tehnica producerii pentru blaturile din lemn masiv, subiect pe care am schimbat emailuri cu diverse ateliere sau fabrici din țară, este proprie fiecarui producător și va afecta sau îmbunătăți stabilitatea în timp condiționat de o serie de factori:

  • umiditatea relativă a lemnului folosit ca materie primă
  • selecționarea atentă sau nu a elementelor componente pentru blat
  • tehnica de lipire
  • adezivul folosit
  • depozitarea înainte de finisaj
  • tipul de finisaj aplicat

Iar ulterior, condițiile de utilizare ale beneficiarului final și grija față de produs sunt la rândul lor determinante pentru viața lungă a mesei fabricate din lemn masiv.

Blaturile produse prin tehnici care folosesc materiale alternative, ca și OSB-ul sau plăcile aglomerate, furnire, sunt mai inerte din punct de vedere a deformării naturale, dar prezintă stabilitate scăzută în timp și rezistență îndoielnică datorită proceselor de fabricație și aici fac referire la ultimele 4 subpuncte de mai sus. Furnirele sunt destul de sensibile la căldură și umiditate și de aceea durata de viață a unei mese utilizate intensiv scade până sub 5 ani.

Un blat fabricat de noi, din elemente continue, cum are masa Kraken, are pe dos crestături de detensionare, ranforsări metalice și bordură dublată pe tot perimetrul mesei. Capetele mesei au bordura dublată în oglindă, pentru un efect estetic superb. Marginea lungă poate fi natural neregulată sau dreaptă, după preferință.

Este foarte important ca prinderea dintre sistemul de picioare, idiferent de soluția aleasă, fie că e direct de blat, fie prin intermediul țargului, să nu limiteze deformarea imperceptibilă a blatului masiv pe lățime, pentru a nu ajunge ca blatul să crape. Lemnul are din natură o elasticitate anume, și se poate folosi această proprietate pentru a compensa acei milimetri, dar aici e nevoie de pricepere și măsură în limitele permise de construcție.

masa stejar

masa din lemn masiv de stejar
Bordura natural neregulată
masa fixa din lemn masiv
detaliu bordurii blatului de masă
masa blat stejar masiv
Kraken 300×100 natur picior imbracat in lemn

crestaturi de detensionare - rosturi de dilatatie

Alegerea fiecăruia dintre noi ține de cunoștințele despre domeniu și ne influențează decizia de achiziție. E bine ca să ne documentăm și să întrebăm cât mai multe.

De rele trebuie să știm să ne ferim, că de bune ne pricepem să ne bucurăm cu toții.

Vă mulțumesc că ne citiți !

crestaturi de detensionare - rosturi de dilatatie
2 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.