După ce am citit blogul lui Bogdan Pătru, sunt de părere că secțiunea din sidebar-ul lui cu lista copacilor sădiți este extrem de motivantă sa plantezi un copac imediat, iar pentru mine o practică la care încă nu m-am apucat să țin socoteala, dar ar trebui să o fac. Fac asta de 4 ani, și cea mai notabilă realizare este plantarea unui hectar de nuci, într-o zi lucrătoare, toamna trecută cu Cipri Filimon.
Am scris atunci despre tot demersul două articole:
- Nuci – nu prajituri, ci livadă de nuci, miez de nucă sau cherestea de nuc
- Înființare livada de nuci – Dănești – Maramureș – Casa Filimon
Ideea sa plantezi un copac se leagă de munca noastră, pentru că Adriana este sufletul acestor acțiuni, și se leagă de tot mai multe idei și fapte derulate de-a lungul anilor. Am scris despre Paulownia acum multă vreme, însă anul acesta pot trage o concluzie simplă. Nu merită …
Din doi puieți puși în pământ bun, cu grijă și atenție, după 3 ani avem următoarele rezultate: un lăstar de 1,5 m, apărut cu greu după dispariții repetate anuale și un par( un băț) de 5-6 m, crescut în două etape pe parcursul ultimilor 2 ani, care acum vrea să se usuce, indiferent câtă apă i-am pus. În fiecare an vârful i-a înghețat, deși e protejat de alți copaci în apropiere. Pentru mine, plantația de Paulownia este loterie și încă una cu șanse extrem de mici de reușită.
Am plantat la livada noastră 4 nuci, dintre care 3 sunt bine mersi, iar al 4-lea a sucombat, numeroși pruni, meri și cireși cu stadii de dezvoltare diferite. Plănuim păstrarea nucilor mari pe care îi avem, alături de câțivba meri Ionatan și schimbarea livezii vechi, în timp, cu puieți de soi, înlocuind pe rând întreaga livadă.
Am scris despre copaci un articol Guest pe blogul Denisei și sunt fericit pentru deschiderea ei pentru acest demers. Mi-ș dori ca fiecare om ce se lasă atins de gândul: Cum ar fi sa plantezi un copac? să nu se lase doar străbătut de gând ci să ia în mână hărlețul și să renunțe la câțiva zeci de lei pentru a trăi bucuria reușitei. Anii care vin și creșterea la care asiști îți resetează anumite percepții despre perenitate. Devii mai bun, mai atent cu tine și familia, mai temperat și mai contemplativ cu gândul la ce vor aduce anii următori.
Un loc aparte în sufletul meu îl au cei 3 sequoia plantați în toamna lui 2017. Pentru că nu doresc să estompez vederea spre Lacul Albastru din Baia Sprie, când copacii vor crește mari am ales subspecia Metasequoia glyptostroboides adică brad chinezesc, mult mai mic decât Redwood-ul din pădurile californiene. Nu va crește cât Generalul Sherman, dar se presupune că trece de 25 de m, adică cca 8 etaje, în 25-40 de ani. Avem Sequoia autentic la Ardusat, în județul Maramureș, și are dimensiuni de gigant, ca frații lui americani, alături de încă 3-4 bucăți unicate, răspândite pe teritoriul României.
Ai mei sunt varianta decorativă, apreciată pentru creșterea rapidă, dintr-o varietate considerată dispărută, proveniți din China. Toată familia arborilor Sequoia are 3 membri, un număr restrâns. Prin aprecierea ca arbore decorativ, ca urmare a unei expediții făcute de Universitatea Harward de colectare a semintelor unui exemplar găsit accidental în viață în China, acest arbore este azi disponibil tuturor celor care doresc să îl găzduiască pe pământul lor. Prețurile sunt derizorii, de la 28 la 70 de lei pe bucată, în funcție de magazinul online românesc de unde comandați.
Ceea ce mă aștept să obțin arată cam așa, și de pe acum e valabilă invitația, să bem un pahar de vin sub ei, toți cei care vor să vină, când va semăna cu cel din pozele de mai jos:
Photo credits : Metasequoia glyptostroboides și By GatesofHell – Photograph taken by myselfPreviously published: no, Public Domain
Ai noștri sunt foarte bine, prinși, verzi, cresc și ne bucurăm de fiecare centimetru pe care vedem că-l câștigă în înălțime.
Ca să râdem, am prins un post de FB al cuiva și ideea mi se pare definitorie, subscriu și eu.
Să ai parte de bucurii, cel ce ai citit până aici, acum sigur vrei sa plantezi un copac!
Nepoții mei s-ar putea să-și facă o casa în copaci în ei. Sper, m-aș bucura.
4 comentarii Adaugă comentariu
Felicitari pentru blog si toate lucrurile inspirationale cu care ne tratati mintea si ochiul. In aceeasi nota ma bucur ca va amuzat postarea mea :)))
Semnat,
Un vecin din Farcasa.
Cu siguranta impartasim aceleasi valori, iar pentru noi, magazinul de scule este ca si cel de farduri pentru doamne.
Gentleman’s club 🙂