Sablarea lemnului … și nu numai

lemn de stejar stejar sablat

Definiția sablării cuprinde procedeul prin care folosind aer sub presiune ce antrenează materie abrazivă, de cele mai multe feluri posibile și disponibile, pentru a șlefui și îndepărta de pe un material partea superficială superioară. Cât de superficial, adică în ce profunzime are efect îndepărtarea stratului de suprafață, depinde de presiunea aplicată și de materialul abraziv folosit.

Pentru lemn se folosește sablarea cu sare, care are cel mai delicat efect, cu cele mai puțin periculoase și nocive efecte, apoi în ordine crescătoare a abraziunii se pot folosi coji mărunțite de nucă, ori fragmente de rocă de piatră ponce. Cam atât e nivelul maxim recomandabil de a se aplica lemnului, dar în funcție și de tăria materiei lemnoase, diferențiat între rășinoase și stejar, lemnul permite un tratament mai dur, pentru o ”îmbătrânire” mai accentuată.

Sablarea lemnului - tastatura
tastatura cu taste din lemn sablat

Fibra lemnoasă, indiferent de specie, este compusă din fibre mai dure și mai moi, iar sablarea are efectul de a adânci suprafața șlefuită a lemnului, conferindu-i o anumită asperitate. Pe tastele din partea stângă sunt foarte bine vizibile aceste șanțuri, apărute pe un lemn de rășinoase, din care s-a fabricat tastatura. După ce am văzut-o mi-am dat seama că mi-o doresc, am să caut să văd de unde o pot cumpăra.

lemn de brad - Sablarea lemnului
fibra de lemn de conifere sablat

Pentru a fabrica acum o masă ca și Masa de la mănăstire, prezentată anterior, prin tehnica sablării se poate aspri suprafața cumva similar cu aspectul real îmbătrânit de vreme. Apoi finisajul, prin baiț și lac completează rezultatul final și doar un ochi antrenat și avizat mai poate face deosebirea. Tot mai multă lume preferă acest aspect rustic, real, al obiectelor de lemn, deseori în combinație cu elemente aparținând stilului industrial.

curatarea prin sablarea lemnului
Procedeu de curatarea prin sablare aplicat pe elemente interioare de lemn.

Folosirea sablării pentru finisaje este un fapt derivat din utilizarea inițială a acestui procedeu, care de fapt a fost inventat pentru curățarea suprafețelor. Metalul renaște sub pistolul de sablare, rugina dispare, iar lemnul vopsit, sau îmbătrânit, este reîntinerit complet. Sablarea se poate aplica și pietrei pentru că este un procedeu de curățare și restaurare a aspectului inițial a oricărui material, cu condiția să fie masiv.

curatarea prin Sablarea lemnului
curatarea prin sablare a unei cabane

Un motiv în plus de a alege ca mobila sau orice alt obiect pe care vi-l doriți în jurul vostru să fie fabricat din material pe de-a întregul acelați în masa obiectului. Sablarea nu se poate aplica furnirului de lemn, având în vedere grosimea de sub 1 mm pe care o are acesta.

Mai jos puteți vedea referitor la curățare ce efect miraculos are sablarea cu sare asupra unei lăzi vechi de lemn.

Tuturor celor ce le-am oferit soluții privind achiziționarea unor piese de mobilier fabricate de noi, la Baia Mare, le-am cerut să își exprime opțiunea privitor la finisarea suprafeței lemnoase. Blatul unei mese este extrem de important să reflecte propria dorință a viitorului proprietar. Sunt oameni care vor suprafețe oglindă, extrem de lucioase, iar alții preferă ca masa să aibă un aspect rugos, mat. Aceste detalii nu țin de culoare și nu se asociază cu cromatica, deși sunt culori care nu se pot potrivi pe orice fel de suprafață.

 

lemn de stejar - Sablarea lemnului
stejar sablat

Există evident o diferență între suprafețele sablate și periate, iar periajul lemnului e o chestiune pe care o vom prezenta într-un alt articol.

 

lemn vechi - Sablarea lemnului
Lemn vechi periat

Cei ce lucrează cu acest procedeu au nevoie de un echipament de protecție similar scafandrilor, iar tubul cu aer sau oxigen nu este un moft, pentru că în apropierea zonei de pulverizare, aerul este foarte greu respirabil, însă mă refer la mașinile de putere, cele pentru aplicații mai casnice sunt ușor de folosit fără multe precauții.

Sablarea lemnului
procesul de sablare a pietrei

Cu drag, de lemn masiv și oameni pricepuți.

curatarea prin sablare
6 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

15 comentarii Adaugă comentariu

  1. #1 Comentariu nou

    Felicitari pentru articolele pe care le postezi! Sunt
    interesante si riguros prezentate. Aflu multe lucruri noi despre lemn pe care il indragesc tare mult si astept curioasa fiecare postare.

  2. #3 Comentariu nou

    Tot in categoria sablare ar intra si indepartarea stratului vechi de vopsea de pe o fereastra sau usa?Multumesc anticipat.

  3. #6 Comentariu nou

    Buna ziua
    as dori sa stiu cum se poate prelucra un parchet din stejar masiv deja lipit , slefuit si lacuit in culoare naturala sa arate ca un stejar periat..mai exact cum se periaza cu ce anume..sau daca mai este posibil sa-l periez el fiind deja montat. 120mp intr-o casa noua

    • Buna ziua,

      Parchetul se poate peria, de-a lungul fibrei, cu atentie cu o masina de periat cu perie de sarma, ca si cea de mai jos.
      Achizitionarea ei este destul de costisitoare, insa merita, pentru ca pe viitor poate fi folosita in mai multe scopuri, curata vopsea veche, etc.

      Spor la treaba,

  4. #8 Comentariu nou

    Buna ziua,

    as dori sa sablez cateva usi din lemn masiv dintr-o casa veche; as dori un sfat cu privire la presiunea (bari) pe care ar trebuii s-o folosesc fara sa distrug si lemnul si ce abraziv ar fi cel mai indicat?

    Va multumesc si spor la treaba!

    • Am vazut doar cum se excută sablarea cu mărgele metalice și lemnul rezistă foarte bine, dacă nu se insistă mult.
      Aș recomanda, dacă este posibilă, sablarea cu sare pentru curățare, cea cu nisip pentru profilare a fibrei și cea cu particule metalice doar pe esențe de lemn foarte tari si evitat de insistat.

      Spor la treaba, dacă faceti să ne trimiteți imagini.

      • #10 Comentariu nou

        Multumesc pentru sfat; Sare din cea grunjoasa(pt muraturi),banuiesc?? E vorba doar de indepartarea vopselei.

        Am mai citit ca exista si varianta de sabalare cu bicarbonat de sodiu industrial care am inteles ca nu face praf aproape deloc. Ce stiti despre acest abraziv?

        Am sa va trimit poze 🙂

        Multumesc!

  5. #12 Comentariu nou

    … cum calculeaza necesarul de sare, pe ora de functionare, pe mp ???

    • sincer nu stiu, nu folosim acest sistem, si m-am pus si eu pe studiat ce si cum…
      au chinezii cu 1000 de dolari scula, are nevoie doar de compresor.

  6. #14 Comentariu nou

    Ajutor
    As dori sa sablez o usa de lemn si sageacul de la casa.Intrebarea mea este:ce tip de sare se foloseste si daca pot folosi un pistol simplu de sablat?

    • Nu cred sa functioneze asa usor. Pistolul simplu de sablat este pentru suprafete nepretentioase, presiunea e scazuta si nu e constanta. De aceea e apreciata sablarea, pentru eficienta, insa necesita echipament bun. Sunt adaptari cu lance pe aparat de spalat cu presiune Karcher, insa cel mai ieftin este sa chemati pe cineva care are scule si sa-l platiti.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.