Recent am primit un apel din partea unui om care trecea prin zonă și voia să ne vedem, ca reprezentant al unei firme. Suntem în concediu cu fabrica până în 28 august, dar eu sunt rupt de partea de producție de mobila în ultimele 2 luni, fiind zi de zi pe șantier, la casa noastră.
Omul mi-a spus că urmărește site-ul www.stejarmasiv.ro de vreo 5 ani și a remarcat că nu mai scriu. M-am simțit rușinat, puțin, din cauză că timpul s-a dilatat enorm pentru mine. 2 săptămâni par cât 2 luni când lucrezi zi de zi.
Am să vă arăt câteva imagini și povestea din spatele lor, însă nu reprezintă decât frânturi din ceea ce se face dintr-un tot. După ce echipa Qual a plecat am rămas cu un șantier pe care era o structură din lemn cu casetele vizibile la exterior, goluri de ferestre și uși, acoperiș placat cu DHF, fără învelitoare. Asta era fix acum 2 luni.
Prima lucrare a fost construcția coșului de fum, 9 m, Leier LSK 200, în compania consoartei și ajutat pe acoperiș de vărul american – Horn de 9 m – aștept tencuială și sobă
A urmat montarea țiglei metalice – Bilka Britanic, pentru a proteja totul de ploaie. Totul a mers șnur, 3 zile de lucru, cu tot cu folie, șipci și învelitoare, ferestre de mansardă Fakro.
În 4 iulie s-au montat și ferestrele și ușa de terasă. Salamander BluEvolution 92, aproape bine, cu stăruințe lângă montatori să respecte materialele și fazele agreate. În biroul de vânzări e una, la fața locului e alta, de regulă muncitorii vor să termine (scape) repede și cu cât mai puțin efort.
Apoi am demarat montarea plăcilor de Pavatex, nu înainte de a umple golurile de sub ferestre cu Steico Flex – Steico Flex 036 sub Pavatex Isolair Multi – 2 branduri. Aș fi vrut să angajez oameni să facă multe faze din șantier, doar că nu erau continue, ca să aibă front de lucru. Montarea Pavatex-ului a fost pe sărite, cu pauze. Au trebuit confecționate suporturi pentru fixarea ulterioară a copertinelor de la intrarea principală și a celei spre grădină. Sunt din tablă de 5 mm, cu colț, fixate în 6 holzșuruburi Heco de 6×80 mm în colțuri cu elemente dublate. Am verificat și unul mă ține pe mine, la 100 de kg.
În paralel s-a lucrat la instalația electrică și a trebuit să scoatem prin fațadă toate cablurile pentru iluminat exterior. Pe șantier o echipă de meșteri nu prea stă după astfel de întreruperi, sunt anevoioase și nerentabile.
Montajul Pavatex-ului a luat mult, cca 7 zile de lucru, întrerupt de ploi, de electric și alte migăleli dar la sfârșit, lucrând tot așa, cu Adriana și Adi Boloveschi, am reușit să termin toți cei 192 de mp din cei 3 paleți aduși din Belgia. Stupoare, nu au ajuns. Ultima placă de Pavatex s-a pus aici :
Am avut noroc să pot lua, de la cei de la Case Călduroase, încă 10 mp de plăci Steico de 40 mm, compatibile cu ale mele cu care m-am salvat. Vedeam că pe șantier va urma o pauză lungă, fiind blocat, însă norocul ne-a surâs. Grosimea de 40 mm este mai puțin utilizată.
Am finalizat.
Au trebuit scoase și gurile de admisie și evacuare a aerului pentru sistemul de ventilație – D180 mm – FRÄNKISCHE. Scumpe dom’le, însă nu mai necesită izolație suplimentară iar grilele exterioare sunt frumoase.
A urmat insuflarea celulozei, treaba de 2 zile cu materiale Steico, tot de cei de la Case Călduroase. Pentru că am curent trifazic s-a lucrat cu mașina cu 3 axe, cea mai bună. Am scos o media de 60 de kg/mc, ceea ce e bine. Scade puțin performanța pe iarnă, dar ajuta mult vara, la defazaj.
Am montat la interior, în pod toată tubulatura sistemului de ventilație. Tot cu Adriana. Noi doi, cu muzică dintr-un Panasonic luat din piața de vechituri cu 80 de lei, de dragul vremurilor când CD-ul era visul fructelor.
Șantier în lucru
Am mers la fiecare plenum cu 2 tuburi de 90 mm, atât la introducere aer, cât și la evacuare. Volum mare, viteză a aerului mai mică, mai puțin zgomot.
Ca să fim pregătiți pentru tencuiala exterioară a trebuit să montăm pe toate contururile exterioare ale ferestrelor o închidere din Pavatex, cu bandă precomprimată, spumă de montaj și prindere mecanică cu câteva holzsuruburi.
Sper să înțelegeți ce e aici:
Pervaze din aluminiu, cu capete cu dublă întoarcere, montate în așa fel încât să permită aplicarea tencuielii și a decorativei și să treacă de metal.
Toate au luat timp, la noi pe șantier s-a lucrat cu atenție la detalii, pentru că odată trecută o fază, e greu de revenit, uneori imposibil.
Echipa lui Sergiu Mureșan a venit prin 17 august și în 3 zile au tencuit exteriorul, cu Akurit SK Grau, plasa de fibră STO și colțare plus elemente de fereastră, cu garnitură. Foarte faini oameni, muncă curată.
A … bonus am aplicat folie lichidă pe ferestre, pe exterior, produs foarte bun, de la Meesenburg.ro
Am montat șipci pe tavane, de la Pabst, vata minerala pe pereții exteriori, de 5 cm, în zona de dublură interioară. În pereții interiori și tavane am pus vata de fibră de sticlă de la Knauf, pentru izolare acustică și am finalizat câțiva pereți de placat cu Rigips, ca să poată Vlad, electricianul, să fixeze dozele.
Avem puțin peste 4 luni de când am băgat cupa excavatorului în pământ. Era iarbă pe teren în 19 aprilie și am avut parte de un șantier bun, cu reușite, fără vorbe grele, fără sfadă cu meșterii. Au fost și sunt sincope, încă ușa de intrare nu e montata pentru că a fost produsă greșit, cu deschiderea invers și e trimisă la refăcut.
În visul meu, la care lucrez, de Crăciun facem bradul la interior, cu toată familia.
Prima dată, însă, mergem la mare, duminică, cu toții, 11 zile, pauza, odihnă pupături cu copiii. E meritată această vacanță, ne-am plătit-o din economia la manopere făcută prin munca noastră.
S-aveți spor în tot ce faceți și nu uitați, familia e cea mai importantă.
2 comentarii Adaugă comentariu
Craciun cu bucurii spirituale incluse s’aveti!
Si noi tot cincu suntem si ne uitam cu jind la casa dumneavoastra pe care va uram s’o staoaniti sanatosi multe zeci de ani!
Sunt curios despre detalii ale instalatiilor; la cea electruca, de exemplu, ma intereseaza cat v’a costat bransamentul, ce fel de AFDD aveti etc.
Craciun cu bucurii spirituale incluse s’aveti!
Si noi tot cinci suntem si ne uitam cu jind la casa dumneavoastra pe care va uram s’o stapaniti sanatosi multi (zeci de) ani!
Sunt foarte curios despre detalii ale instalatiilor; la cea electrica, de exemplu, ma intereseaza cat v’a costat bransamentul, cum este impamantarea, ce fel de AFDD aveti etc.