Cred că limita imaginatiei își atinge extremitățile în ceea ce privește designul unor scari în spirala, destinate pentru a accesa nivelul urmator. Dacă cineva ar avea pretenția ca aceste scări în spirala să fie utilizate și pentru mutarea obiectelor de mobilier atunci trebuie să aloce spațiu suficient, aproape cât este necesar unei încăperi. Un cititor mi-a scris referitor la câteva sugestii pentru modele de scară interioară în spirala care să încapă într-o degajare de 140×140 cm.
Aici vine partea tricky, unde un arhitect sau un designer de interioare poate contribui decisiv la utilitate versus aspect. Scările pot fi circulare încadrate într-un tub sau pot fi încadrate într-un paralelipiped pătrat. De regulă, ca și client, trebuie să apelezi la un specialist pentru proiectul unei astfel de scări, iar la urmă, la un meșter foarte priceput pentru execuție. Să ai pretenția să fie ieftin exclude din start alegerea unei asfel de amenajări interioare. Pe lângă partea estetică, sunt necesare calcule foarte exacte și riguroase ca scara să corespundă pe partea de ergonomie și să fie practicabilă.
Distanța dintre trepte, lățimea și prinderea lor, structura de rezistență, grosimile elementelor componente, alegerea materialelor și a soluțiilor practice impun neapărat ca cel care proiecteaza o astfel de scară să știe ce face și să mai fi făcut așa ceva. Eu aș alege ca prindere o varianta în cele două capete a treptei, atât central cât și pe extremitate, aș merge pe o structură metalică rigidă, cu trepte de lemn. As renunța la încadrarea în cilindru și aș alege varianta rectangulară. Spira mâinii curente este important să fie poziționată ergonomic la o înălțime corectă și să completeze estetic în mod fericit întregul design.
Am evitat să mă pronunț în termeni de dimensiuni sau rapoarte tocmai pentru că nu mă pricep la așa ceva și mi-aș dori ca oricine citește aici despre scări în spirală să rămână cu convingerea că așa ceva nu se face pe genunchi, cu un vecin care are un aparat de sudură și un fierăstrău pendular, sau cu materiale cumpărate de-a gata din magazinele de bricolaj.
Evitati scări în spirala dacă :
- aveți nevoie de scara pentru transportul obiectelor voluminoase
- cei care o vor utiliza sunt de statură peste medie
- aveți copii mici ( sau neîndemânatici) ori vârstnici
- sunt destinate utilizării publice ( gen amenajări de pensiuni sau hoteluri)
- spațiul este sub dimensiunile minime impuse de arhitect și nu puteți modifica aceasta
Mai bine renunțati la idee, ori proiectați de la bun început scări clasice în două pante. Consider că alegerea unei astfel de soluții este 99% o alegere motivată estetic și trebuie abordată exact așa, ca o mini-operă-de-artă.
Imaginile de mai jos sunt cvasigenerale, prezintă informativ câteva idei de realizare ca imagine de ansamblu. Nu fabricăm așa ceva, suntem specializați pe mese și scaune și ne dorim să performăm în ceea ce ne pricepem cel mai bine.
Nu știu ce anume m-ar determina să aleg această soluție acasă, însă cu fiecare pas în plus pentru documentare mă conving tot mai mult că nu aș face această alegere pentru mine. Pe de altă parte găsesc extrem de utilă alegerea unei scări pliabile, care se lipește de perete când nu ai nevoie de ea.
Cu drag, de frumos, dar și mai drag de util.