Scaun Windsor – istoric, modele și transformare

aranjament cu scaune Windsor

Întâmplarea face că acest model de scaun – scaun Windsor – este scaunul pe care am studiat toți cei 5 ani de facultate în sala de lectură din căminul 2MV din Timișoara. Amintirile legate de facultate sunt cele mai dragi, când mă refer la viața de cămin, la acei ani petrecuți în libertate deplină, fără protecția și restricția traiului cu părinții. Au însemnat enorm în transformarea mea în omul de astăzi și experiența vieții în căminul de studenți este pentru mine ceea ce cred că definește ideea de studenție adevărată. Nu cred în aportul de știință adus de școală în sine cât în beneficiul pentru modelarea unui om prin traiul de zi cu zi într-un cămin de studenți.

scaun Windsor

Am șezut ani de zile pe un scaun verde, din lemn, care a suportat cu stoicism toate încercările la care a fost supus. La un moment dat, în anul 5 chiar am avut parte de dispariția lui, din sala de lectură și a trebuit să fac o razie prin cămin pentru a mi-l recupera. Eram în Comitetul de Administrare a căminului și am luat etajul 4 cameră cu cameră la rând pănă când l-am găsit într-o cameră de boboci de anul I, care chipurile nu s-au gândit că e o problemă să iei un scaun din sala de lectură. Bobocii, întotdeauna, în primul an, au parte de o perioadă de acomodare, în are învață regulile de conviețuire la comun și nu de puține ori trebuie molcomiți din ieșirile vitejești la care se dedau după ce ”scapă” de acasă.

Am ajuns acum să identific modelul de scaun și să constat că numele sună impunător, pentru acel scaun care mi-a fost drag și a rămas să ajute pe alt student în parcurgerea cursurilor.

Modelul de scaun Windsor este localizat neclar ca și origini și apartenență, fiind cert un model britanic, cu rădăcini în secolul 16. Mai multe ateliere și fabrici l-au produs de-a lungul timpului, iar prima varianta era tipul comb-back, cu spătarul din două segmente, una mai cuprinzătoare în zona lombară și una mai înaltă pentru zona umerilor. Secolul 18 aduce îndoirea cu ajutorul aburilor și tot atunci modelul de scaun Windsor primește o variantă îmbunătățită cu spătarul tip arc. Ulterior s-au dezvoltat tot felul de utilitați și echipări pornind de la ideea de bază.

Modelele disponibile, cu denumire specifice, conform Wikipedia sunt:

 • Sack-back
 • Hoop-back
 • Comb-back
 • Continuous arm
 • Low back
 • Rod back
 • Fan back

schita producerii unui scaun Windsor

Baza construcției unui scaun Windsor este șezutul solid, din lemn masiv în care se ”înfig” picioarele și bețele de spătar. Picioarele trebuie musai să fie legate printr-o întăritură tip H. Pornind de la acest concept de bază, doar imaginația este limita varietăților pe care acest scaun le poate lua, iar aprecierea generală l-a purtat secole de-a rândul. Nici astăzi nu s-a încetat cu dezvoltarea acestui model de scaun , iar orice designer care vrea să își arate mușchii poate aborda modelul Windsor din perspectiva proprie.

Cred că timpul va fi blând cu acest scaun și îi va permite să călătorească alături de modelele clasice consacrate pentru a echipa seturi de mobilier pentru cei care au gusturi considerate de acum ”clasice”. Sunt multe amenajări interioare în care acest model de scaun se încadrează și face cinste termenilor de eleganță, sobrietate, suplețe și rafinament.

Modele de scaun Windsor

scaun Windsor scaun Windsor scaun Windsor scaun Windsor scaun Windsor scaun Windsor scaun Windsor

 

Mi-a plăcut foarte mult disponibilitatea unor kituri, gen DIY, la care se livrează toate elementele componente separat, urmând a fi montate la fața locului, de către beneficiar.

kit Windsor

Sunt foarte multe aplicații în care modelul de scaun Windsor se încadrează perfect, echipând cu succes atât modele de mese cu linii drepte, în stil nordic cât și mese cu picioare strunjite, ori mese rotunde cu picior central elegant. Pe partea de HORECA acest scaun are foarte multe interpretări și utilizări, fiind întâlnit tot la fel de mult ca și modelul de scaun model No 14 Thonet. Diferențele constructive pentru Windsor pot afecta atât șezutul cât și picioarele și spițele spătarului.

aranjament cu scaune Windsor

aranjament cu scaune Windsor
Todhunter Earle

aranjament cu scaune Windsor

aranjament cu scaune Windsor

aranjament cu scaune Windsor

aranjament cu scaune Windsor

aranjament cu scaune Windsor

aranjament cu scaune Windsor

Variantele de scaune cu brațe au foarte multe interpretări, dar sunt disponibile și modele fără brațe, balansoare ori bancuțe. Se pot alege seturi de scaune pereche, care pot echipa o masă pe lateral, cu brațe doar pe părțile exterioare, asimetrice. S-au imaginat și modele de sofa derivate din modelul de bază.

set scaune Windsor

Windsor
Richard D Townsend – New Windsor chair Desk

Sunt mai multe modele care au intrat în panoplia scaunelor celebre – Wishbone Chair – CH 24- Hans Wegner – model de referință istoric, Cel mai celebru scaun din lume – Thonet No 14 din 1859 și Wing Lounge Chair Lyx – Scaun certificat de NASA

Windsor
20 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

5 comentarii Adaugă comentariu

 1. #1 Comentariu nou

  mi-a placut foarte mult acest articol!

 2. Salutare,
  Ma intereseaza de unde pot comanda unul din aceste modele de scaune, un pret, timp de livrare?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.