Scaunul distrus, cu denumirea originală de Broken Chair, este o minunată sculptură din lemn, înaltă de 12 metri și care aparține artistului elvețian Daniel Berset. Inițial, mă gândeam să îi zic scaunul stricat, dar motivul pentru care el a fost făcut, m-a făcut să aleg denumirea de scaunul distrus. Este un scaun uriaș, văzut acum ca fiind una dintre lucrările iconice ale secolului XXI. Scaunul distrus are trei picioare, iar al patrulea este rupt pe jumătate.
Broken Chair a fost construit din 5,5 tone de lemn de către sculptorul Louis Genève, pentru organizația Handicap Internațional, pornind de la ideea lui Paul Vermeulen, co-fondator și director al acesteia. Scopul său a fost să atragă atenția asupra victimelor minelor de teren, și să oblige cât mai multe națiuni să semneze Tratatul de la Ottawa privind interzicea lor, în decembrie 1997.
Monumentul a fost așezat în Geneva, în august 1997, la intrarea Palatului Națiunilor de la Geneva, și trebuia să rămână acolo o perioadă de trei luni. În luna decembrie, nemulțumiți de numărul redus al statelor care au ales să semneze tratatul, s-a decis păstrarea scaunului în același loc.
A rămas acolo până în 2005, datorită suportului mare pe care l-a primit din partea publicului. Apoi a fost îndepărtat pentru lucrările de extindere și modernizare ale Palatului. În 2007 a fost reinstalat, instalarea fiind dedicată organizației Handicap Internațional. Din 2004, sculptorul Daniel Berset a transferat dreptul asupra lucrării acestei organizații.
Nu știu dacă Broken Chair a fost cel care a inspirat Cut chair – scaunul tăiat al lui Peter Bristol, despre care v-am mai povestit, cu siguranță nu au fost gândite pentru același scop. Însă, e de admirat când arta face ce trebuie să facă, să trimită semnale, să educe, să atragă atenția asupra lucrurilor imorale și greșite ale lumii în care trăim. Jos pălăria!
Merită să citești și – Sculptura si pictura – artă sau meșteșug ?