Scaunul Papal – procesul din atelierul Valger Lemn din Blaj

Scaunul Papal Valger Lemn Wood IQ Stejar Masiv

La momentul vizitei Papei în România s-au scris materiale despre toate locurile vizitate și a fost menționat și scaunul papal pe care Sfântul Părinte a stat în 2 iunie la Blaj.

Valger Lemn este un atelier din Blaj specializat în elemente de lemn stratificat. Proiectul pentru cele 3 piese de mobilier dedicate evenimentului ocazionat de vizita Papei a fost tratat de o echipă de 3 oameni cu o atenție sporită la detalii. Au construit atunci partea din lemn pentru scaunul papal din stejar și masa plus analogul din lemn de molid. În întregul proces a fost implicat un CNC model 2030 Pro, achiziționat de la Wood IQ, alături de alte utilaje procurate printr-un program StartUp Nation.

Stejarul românesc, cu simbolistica puternică legată de acest lemn nobil, a fost ales pentru a construi structura scaunului papal. Tapițeria din catifea albă a fost confecționată de un atelier bisericesc din zona Blajului, inclusiv brodarea Stemei Papale. Cele 3 piese de mobilier, inclusiv scaunul Papal sunt amplasate în biserica dedicată episcopului martir Ioan Suciu, construită în cartierul „Barbu Lăutaru” din Blaj pe care Papa a și sfințit-o cu ocazia vizitei sale. Cele 3 piese au rămas în această biserică care se află într-un cartier de romi, comunitate căruia episcopul martir Ioan Suciu i-a dedicat o mare parte din eforturile sale religioase.

Jilțul din stejar, scaunul Papal,  este un scaun de ceremonie, cu spătarul drept, cu brațe de sprijin pentru ocupantul ce ia loc. Forma este extrem de simplă, având ca decorațiuni doar mici frezări executate cu CNC-ul. Cele 3 arce care se găsesc pe spătar simbolizează împreună Sfânta Treime. Cel din partea superioară de pe spătar se numește ”arc în plin centru” simbolizând bolta cerească, un element des întâlnit în religia catolică.

Am apreciat descrierea procesului de uscare a lemnului, prin detensionarea naturală timp îndelungat urmată de uscarea la umiditate optimă înainte de prelucrarea cherestelei atent selecționate. Producția de elemente stratificate are la bază focusarea pe detalii, pentru fiecare element în parte. Valger Lemn poate realiza grinzi stratificate de până la 9 m lungime îmbinate în dinți, însă pot extinde lungimile maxime până la 12 m, dacă se folosesc tehnici proprii de îmbinare peste lungimea de 9 m.

Este interesant cum unele procese duc la înșiruiri de fapte și rezultate dintre cele mai puțin bănuite. Ocaziile de a performa apar celor care s-au străduit să-și ducă moara la apa potrivită.

Imagini din timpul producției pentru Scaunul Papal

Blaj - Wood IQ - Scaunul Papal

Elemente componente pentru Scaunul Papal

Imagini din producție pentru Masa Altar

Blaj - Wood IQ - Scaunul Papal  - Altarul

Blaj - Wood IQ - Scaunul Papal  - Altarul

Imagini din producție pentru Analog

Fiecare proiect de acest fel este o șansă de afirmare a priceperii la care oricare dintre noi avem acces. Sunt sigur că fiecărui meșter i se arată o șansă de a se face remarcat și poate arăta că este în stare să performeze, poate în direcții ce nici măcar nu și le putea închipui.

Cu drag, de lucru bine făcut.

Articole similare

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

© StejarMasiv.ro 2025. Toate drepturile rezervate.