Festivalul de la Cerna pentru sculptura in lemn cu drujba are loc din 17 iunie până în 24 iunie 2018, adică duminica aceasta. Dacă nu aveți planuri pentru weekend vă recomand să ajungeți acolo, vă așteaptă pe lângă corturile meșterilor din aer liber și o cazare cu masă tradițională extrem de apetisantă. Mă bucur că există acest demers, organizat de proprietarul Pensiunii Cerna, Adrian Mircea Bondoc, la un nivel tot mai crescut de interes.
Anul trecut a fost prima ediție, iar anul acesta întreaga media a acordat atenție evenimentului. Am remarcat prezenta Husqvarna ca sponsor principal, este lăudabilă și de apreciat implicarea numelor mari, iar Stihl mi se pare că sprijină doar un concurent. Eu sunt fan Stihl, fără a subestima calitatea firmei maghiare. Numele mari vor aduce anvergură acestui eveniment, singular în spațiul românesc. Se contureaza ici și colo conglomerate de pasionați în prelucrarea lemnului, cu specializări diferite, ceea ce prefigurează un mugure de speranță pentru ideea unei Ghilde Românești de prelucrare a lemnului.
Avem și noi, cei din Maramureș, un reprezentant acolo, pe Ionuț Hodor. Anul acesta a finalizat poarta maramureșeană ridicată la ediția precedentă și lucrează din tema festivalului din acest an o serie de figurine de dimensiuni mai mici.Să nu credeți că a făcut poarta din drujbă, acolo este muncă muuuultă cu dalta si ciocanul.
Tema este basmul românesc, cu personajele aproape pierdute din cărțile copilăriei pentru generațiile de +40 de ani. S-au împărțit pe entități sculptorii prezenți, după cum urmează :
1. Gabi Rizea – Dolj – Rosu Imparat
2. Mihai Iasinovschi- Caras Severin – Ursul pacalit de Vulpe – poveste masuta cu scaunele
3. George Bostanica – Vrancea – Fomila si Gerila
4. Vasile Koter – Satu Mare – Ochila
5. Ioan Ungur Ioan – Mures – Verde Imparat
6. Viorel Radacina – Brasov – Lungila
7. Ionut Hodor – Maramures – Decoruri copii
8. Gabriel Patrasc – Ilfov – Harap Alb
9. Gabriel Cernat DG DG – Prahova – Decoruri traseu echilibru (bufnite, veverite, soricei, iepurasi)
10. Adrian Voican Adrian – Valcea – Setila in butoi
Posted by Alina Mihaela on Monday, 18 June 2018
Poarta de care vă spuneam a fost echipata acum cu panourile de închidere, anul trecut au fost ridicați stâlpii sculptați și acoperișul cu draniță. Ionut a avut mult de lucru și înțeleg că este tare iubit acolo, la sud de Carpați.
Oamenii buni se găsesc greu, dar și când o fac, leagă prietenii trainice. Lumea celor care fac sculptura in lemn cu drujba în România este mică, unii dintre ei au fost naufragiați pe insule izolate multă vreme până să-și găsească, cu ocazia evenimentului de la Pensiunea Cerna, confrații. Deschiderea Festivalului a inclus și meșterul popular, vitel la proțap, cântece și dansuri din folclor, cuvântări din partea organizatorilor, a oficialităților și a sponsorilor.
Astăzi, acești meșteri, artiști, lemnari … pot avea mai multe nume, sunt legați prin pasiunea comună și de evenimentul ce se desfășoară acum.
Pensiunea Cerna
Poţi face artă şi cu drujba! Este deviza câtorva sculptori care mânuiesc drujbele grele cu multă îndemânare şi dau forme inedite buştenilor. Artiştii s-au reunit, în Vâlcea, la Festivalul Naţional al Sculptorilor cu Drujba.
Posted by Digi24 Craiova on Monday, 18 June 2018
Dumincă 24 iunie 2018 va avea loc festivitatea de închidere și vor putea fi admirate ”la gata” toate sculpturile realizate anul acesta, lângă cele de anul trecut.
Nu ratați evenimentul, cei care aveți distanță scurtă până acolo. Se trece prin Horezu, în drum spre Vaideeni.
Imagini din timpul lucrului – sculptura in lemn cu drujba
Update – rezultatul final este aici – Pensiunea Cerna – loc de joaca în aer liber sculptat cu personaje de basm
1 comentariu Adaugă comentariu
Buna ziua, este o placere deosebita sa observi ca ne putem mandri cu asemenea oameni si creatii, ca de fiecare data, doar prin multa munca si rabdare. Indiferent din ce zona geografica sunt acesti creatori de frumos, nu putem decat sa ne inclinam in fata lor. Mult succes in continuare si o vara frumoasa tuturor!