Să scriu despre sculptura moderna ar fi un demers incomod dacă lemnul nu m-ar ajuta să mă exprim. Lemnul este prezent alături de metal și piele în opera lui John Morris, recent descoperit și apreciat de către mine, un profan într-ale artei. Sculptura modernă pe care John Morris o prezintă în expoziții pe toată planeta impresionează prin includerea miturilor urbane, fantastice sau inspirate din cinematografie. Lemnul, folosit cu pricepere ca esență, este prelucrat migălos și i se conferă o forță lăuntrică fantastică prin expresivitatea încremenită a personajelor.
Elongația siluetelor umane simbolizează deziderate către care se tinde contemporan și sper că se dorește o exagerare din partea artistului tocmai pentru a evidenția dorințe de neîndeplinit. Majoritatea siluetelor umane sunt mascate deturnând atenția de la fizionomie și dezvăluind un instantaneu de postură foarte grăitoare. Dimensional operele lui John Morris sunt mici, de ordinul a câțiva zeci de centimetri, iar prețurile de ordinul miilor de dolari. Dacă veți căuta pe Facebook profilul lui John Morris, veți regăsi printre comentarii aprecieri sub construcții lingvistice care simbolizează sentimente extreme de fascinație, uimire, surprindere inegalabilă pentru privitori asupra expresivității și a mesajului transmis. Este minunată șansa de a deține o operă de artă contemporană, o sculptura moderna ce poate în timp va crește la valori nebănuite sau se va pierde în neant. Timpul va decide.
Nu știu să scriu critic despre artă nici apreciativ nici contrar, dar mă declar la fel de impresionat ca cei care dețin aceste piese de sculptură. Colecțiile segmentate pe siluete umane, animale, abstract sau printuri respectă o idee pe care o găsesc similara cu cea a lui Picasso. Așa le văd eu, cu adaosul de modernism aferent, plus tehnicile de prelucrare ale lemnului duse la nivel elitist.
Am convingerea că sunt mulți artiști tineri care caută căi de exprimare și de manifestare a propriilor porniri lăuntrice. Sper să vă inspire aceste imagini, eu am doar rolul de a mijloci publicarea lor, cu acordul scris al artistului. Cred că inspirația nu are de-a face cu replicarea, poate doar să constituie o bază de pornire. Vida Gheza a sculptat în piatră Sfatul Bătrânilor din centrul orașului Baia Mare, simbolizând la scară mare o trăire. Când abordezi sculptura moderna la scară minimalistă, detaliu trebuie dus la nivel înalt tocmai pentru că ochiul are nevoie de detalii clare pentru a identifica ceea ce artistul transmite.
Poftiți de apreciați, eu am făcut-o și mă bucur de ocazia de a-l prezenta.
Sculptura Moderna – John Morris
Vă rog ignorați sigla firmei noastre, este o scăpare de la programul de optimizare a imaginilor care a adăugat sigla si am renunțat să mai editez imaginile originale. Nu-mi însușesc munca artistului, este o scăpare tehnică pe care vreau să afirm în scris că mi-o asum.
Cu drag de frumos exprimat prin lemn.