Poate nu e clară diferenta dintre sere sau solarii, iar terminologia străină ne ”confuzează” și mai mult. Sera este structură cu caracter permanent, iar solarul, fiind învelit cu folie din material plastic este temporar, cu durata de viață scurtă sau medie. Am scris anterior despre orangerie – forma elevată a unei sere, ca extensie pentru casele cu ștaif din vremuri de demult unde pe lângă cultivarea unor plante si arbori exotici se considera spațiul util și era frecventat ca o terasă acoperită. Un colț de rai, pentru europenii cu dare de mână.
Îmi pică recent în mână imagini mai vechi cu un solar din zona Corbeanca făcut de un om drag mie, priceput și îndemânatic și cum e vremea grădinăritului, mă simt obligat să vi le arăt. Sigur, este o concepție rudimentară ca realizare, însă foarte funcțională. Cu automatizări realizate din actuatoare de antenă de satelit, reminiscente ale unor vremuri cam apuse. Se pot construi sere sau solarii și în regim DIY, empiric, fără mari pregătiri și cu planurile în memorie. Cel mai mult face aici meșterul, omul care face 3D Studio Max sau Autocad în mintea lui.
Poate e târziu, dar tocmai și de aceea, dacă ați ratat anul acesta startul sezonului de grădinărit construind sere sau solarii, poate imaginile de față vă ajută să vă inspirați pentru toamnă sau pentru la anul. Un aspect deloc de neglijat este că dacă-l aveți în toamnă, pe timpul iernii să fie acoperit, temperatura interioară, inclusiv a pământului va fi cu câteva grade mai sus decât cea exterioară, iar în condițiile unor Raised Beds, adică straturi suspendate sau ridicate de la cota 0 a solului, puteți începe grădinăritul mult mai devreme.
Am mai strâns niște imagini, cu sere sau solarii, din extremele conceptelor, să vedeți că a locui la curte, pentru mulți alți oameni nu se rezumă la casa din BCA și grătarul sau discul pt mici din curte. Peisagistica este o știință aparte, necunoscută nouă ca nație deși ici și colo se văd eforturi din partea unor oameni destupați de a-și amenaja exteriorul casei. Poate, poate, în timp se vor schimba una alta și vom vedea sere sau solarii individuale, cu flori sau legume, la tot mai multe case.
O soluție extrem de ieftina este folosirea unei plase sudate cu ochiuri mari în loc de arce – Cum văd eu construcția unui solar pe structură de lemn
Se poate dom’le, se poate !