Sfaturi pentru ateliere mici de tamplarie in lemn masiv

ateliere mici

Sunt tot mai încântat de numărul mare de ateliere mici de tâmplărie care apar și din care ies minunății fabricate din lemn. Canalele de Youtube a meșterilor ajunși celebri sunt sursa de inspirație pentru mulți, pentru că meșterii locali autentici sunt relativ reticenți să împărtășească din cunoștințele lor. O sumă de factori face ca ateliere mici deținute de tâmplari trecuți de prima tinerețe, poate și de a doua, să aibă scule antice, funcționale e drept, care corelate cu priceperea limitată a meșterului pot oferi unui ucenic bazele startului în această meserie, însă cred că se remarcă o învechire a aplicațiilor în care acești meșteri au expertiză. Cei ce urmează să devină tâmplari trebuie să reușească să sorteze informațiile și să combine noul cu vechiul, folosind un simț aparte pe care nu-l dodândesc de nicăieri și care va face diferența între reușită sau eșec.

ateliere mici

Un atelier deținut de un meșter bătrân e ca și în cărțile vechi din bibliotecă, locul unde găsești informații prețioase, certificate de experiența unor oameni care au lucrat efectiv. Timpurile de azi însă pun la dispoziția celor ce prelucrează lemnul în ateliere mici alte scule, alte solicitări din partea clienților și alte materiale cu care se pot desfășura. NImeni nu poate emite un standard pentru echiparea unui atelier de tâmplărie, cu scule și utilaje, însă baza prelucrării primare este formată cam din același mașini:

  • circular
  • abricht cu grosime
  • masă de șlefuire (șlaif) sau tambur manual
  • fierastrău panglică vertical
  • freză
ateliere mici

Aceste scule au tot felul de variante și în funcție de spațiul de care meșterul dispune, corelat și cu posibilitățile financiare, se pot găsi soluții între utilajele noi și utilajele second hand, care să permită un rezultat final pozitiv. E important pentru cei care doresc să pornească pe acest drum să înțeleagă că în funcție de segmentul de produse finale pe care vor să le producă se impune o dotare pe măsură și în conformitate cu rezultatul scontat. Există de asemenea o diferența foarte mare între ateliere mici cu destinația hobby sau cele cu rentabilitate financiară suficientă care să permită traiul din practicarea acestei meserii.

Ateliere mici – imagini

Când am scris la finalul articolului despre BIFE SIM 2017 că există speranță de bine, mă refeream la mișcarea legată de lemn ce include atât clienții care vor piese unicate cât și oameni care vor să facă din lemn mai mult decât un hobby. Simt din comentariile de pe blog că este interes atât pentru practicarea meseriei cât și pentru achiziționarea de produse unicate.

Dintre comentariile primite la diferite articole va menționez doar doua:

Ok… Imi incep mesajul asa. De doua luni de zile m-am inscris la un curs de tamplar/dulgher/parchetar si fac practica la o fabrica de mobila. Ideea e ca eu vreau tare mult sa creez mobila si sa restaurez/reconditionez si de asemenea sa antichizez. Insa cursul ba se tine, ba nu se tine, ba vine profesorul, ba nu vine, iar practica incepe sa-mi devina aiurea, fiind intr-o fabrica, ceea ce inseamna productie de masa, nu ma lasa sa experimentez sau sa lucrez ce vreau sunt doar baiatul din spatele unui utilaj… si am impresia ca stagnez. Am inceput sa trimit mesaje pe la ateliere de restaurare, insa nimeni nu-mi raspunde. Problema e ca nici nu dispun de bani sa-mi deschid propriul atelier in care sa lucrez dupa voia mea si sa invat dupa tutoriale pe youtube. Deci intrebarea mea ar fi, cum as putea evolua, ce cursuri serioase as putea urma sau pe cine sa contactez sau ce sa fac ?
Va multumesc!
O seara placuta!

Inteleg cu ce se confrunta cel care a scris comentariul de mai sus pentru că și eu am primit un raspuns ciudat la detaliile cerute pentru un curs de calificare tamplar/dulgher –  2 saptamani de teorie și hartie rezolvată de undeva pentru partea practică. Așa ajungi să deții atestat de meseriaș.

Salut, eu sunt din Bucuresti, de vreo doi ani m-am mutat la casa, in afara orasului si am descoperit ca imi place sa lucrez cu lemnul.
As vrea sa invat mai multe si sa intru intr-un atelier de tamplarie, dar pe aici nu am gasit decat “specialisti” in prefabricate. E si asta o treaba, dar eu caut sa vad cum se lucreaza cu lemn.
Oferta de cursuri nu este chiar potrivita, nu caut specializare in dulgherie sau parchetar.
Am un job sunt designer web, nu caut loc de munca, doar as vrea sa invat mai mult. Pentru mine asta este un hobby nu o meserie.
Momentan singura sursa disponibila este Youtube.
Stie cineva daca se tin workshop-uri sau chiar si cursuri pentru hobby-sti in Bucuresti sau, de ce nu prin tara? 

Hobby sau calificare problema găsirii unui profesor în această meserie este autentică. Un raspuns am primit de la vărul Adi și este calificat să o facă pentru că singur a vrut să învețe meseria asta în Cluj:

Calin, nu e asa de simplu precum spui tu sa fie acceptati oameni nepriceputi intr-o fabrica. Eu am fost ucenic la un atelier de tamplarie si am vazut pe pielea mea ce se poate intampla. E o responsabilitate mare pentru patron sa accepte asta, unu la mana si doi la mana, daca angajamentul nu e pe termen lung, lui nu i se merita investitia de timp. Pentru ca un incepator o sa ia din timpul si atentia angajatilor care trebuie sa fie productivi si atenti la ce fac. Sa nu-si taie degetele sau sa nu masoare cu 2 tzenti mai mult.

Eu cred ca o varianta care ar putea functiona este sa se stranga o mana de oameni pasionati care stau in aceeasi zona, sa puna buzunar de la buzunar si sa-si cumpere niste scule, sa inchiereze sau sa gaseasca un garaj undeva si sa inceapa sa lucreze. Sa faca o fereastra, o masa, o usa, o cutie, un blat imbinat, un fund de lemn, imbinari. Sa-i faca terasa la unchiu, lemnaria la bunicu, proiecte din astea. Si DUPA aia sa mearga la o fabrica sau atelier si sa zica: uite, ma pricep cat de cat, vreau sa invat mai mult. Stiu cum sa nu-mi tai degetele, stiu cum sa pun un letz cand tre sa-l tai la circular sau o scandura. Cum sa pun stelul ca sa nu-mi sara in cap bucata de lemn din dreapta circularului si cum sa tin de-o scandura de 4 metri cand o tai pe lungime ca sa nu rup cureaua circularului. Astea sunt numa din experienta personala 🙂

Asa ca ia initiativa si gaseste niste pasionati in Baia Mare si faceti un model de Breasla, documenteaza-l, si poate altii va vor urma.

ateliere mici

Ca urmare … va solicit, celor care ați avut răbdarea de a citi până aici păreri și sfaturi pentru cei interesați de această meserie :

  1. Cât trebuie investit pentru deschiderea unui atelier mic?
  2. Ce scule trebuie achiziționate la început?
  3. Unde să caute să învețe meserie? La meșter sau pe Youtube?
  4. Ce scule merită cumpărate? Noi sau Second Hand?
  5. Ce greșeli trebuie evitate când cineva vrea să devină tâmplar?

Aștept comentariile voastre, a celor care deja dețineți ateliere mici, sau a celor care intenționează sa deschida un atelier.

Cu drag, de breasla tâmplarilor.

Mobel Amadeus - Sigla noua 2021
ateliere mici
11 poze au fost adaugate la acest articol.

Vezi galeria →

3 comentarii Adaugă comentariu

  1. Vai Calin, imi place mult cum scrii, cumva fix pe rana ca sa spun asa.

    Cochetam cu ideea ca imi voi face un garaj in care sa imi fac atelierul meu si ca voi investi timp sa dezvolt pasiunea pentru lemn poate dupa 50 ani, ei bine am facut-o acum inainte de 40, mai ales pe timp de pandemie am zis ca nu are rost sa astept. Asadar pot spune cu jumatate de gura ca detin un atelier de aproape 30mp in care tot inghesui scule. Nu intentionez sa traiesc din asta eu lucrand in alt domeniu dupa cum citai si un comentariu mai sus. Doar imi hraneste sufletul si inca ce-l hraneste. Nefiind de meserie si mai ales traind vremuri cu restrictii, singurele variante de a ma dezvolta sunt sa experimentez si sa ma uit pe articole cum scrii tu, cum scriu altii, plus youtube. Informatia este la indemana pentru cine cauta.

    Referitor la scule, paleta autohtona de scule la mana a 2-a este limitata, o cautare simpla pe portalul de anunturi pentru un abricht iti returneaza anunturi cu scule extrem de vechi majoritatea avand nevoie de reparatii capitale inainte de utilizare. Drept urmare nu mi-am facut sperante sa gasesc ceva de inceput la mana a 2-a si am luat totul nou.

    Am un mix de scule cunoscute si necunoscute.
    Circular bosch gts10xc – am optat sa il iau pe cel mai performant de la ei de teama, fiind incepator orisicat te documentezi, nu ai cum sa capeti experienta, acum ca am experienta utilizarii unui 10xc nu l-as mai cumpara, prea mult plastic in el si prea imprecis.

    Abricht grosime makita 2012nb – o unealta solida pe care o recomand, recunosc ca tocmai ce am trimis-o in garantie pentru ca tamburul nu mai apasa bine pe lemn dar asta se intampla cu toate sculele

    aspirator de rumegus einhell – mult plastic, isi face treaba nu sunt nemultumit dar aveam asteptari mai mari (probabil nefondate pentru ca ar fi trebuit sa iau un nivel superior) (pentru cei ce nu stiu, sa citeasca despre aspirare cu presiune joasa si presiune inalta sa stie diferentele)
    bormasini/filetante – incerc pe cat posibil sa merg pe acumulator, e mult mai usor de lucrat si intr-un spatiu mic firele pot deveni o problema

    biscuitor – einhell – destul de bine calibrat pentru cat costa, multumit complet.

    circular de banc culisabil metabo – am tot cautat variante si metabo cel cu panza de 254 mi s-a parut cel mai bun raport calitate/pret mai ales ca avea diametrul panzei la fel ca GTS10XC-ul si puteam combina panzele. – e bun dar iarasi – imprecis – si laserul aproape imposibil de calibrat.

    masina de dat dibluri gauri in lemn de la Triton, doar 2 producatori pe piata, Triton si Mafell si niciunul nu trimite in Romania, am comandat printr-un prieten din uk. Foarte multumit de Triton, chiar daca e producator de echipamente de buget si nu premium, nu se compara calitatea materialelor cu echipamentele de buget pe care le gasim pe piata locala, te duce cu gandul la diferentele de la alimente pe care le tot vehiculau prin media intre est si vest hehe.

    Circular de mana, il aveam – cel mai ieftin cred ca de pe piata – isi face treaba dar imi rupe mana la vibratii – categoric trebuie investit intr-o scula buna si musai cu o sina de ghidare daca se intentioneaza taieri mai lungi.

    Freza, aici am gresit, am 1 bosch verde de 1400W, am luat-o inainte sa ma gandesc sa imi fac un atelier – puteam face o alegere mai buna dar nu ma pricepeam. O alta freza bosch mica GKS 550w care are bucsa doar de 6mm si 6.35mm,
    Momentan ma descurc cu ele dar urmeaza o freza makita sau de ce nu festool.

    Fierastrau cu banda banzic – Einhell. Nu am investit inca intr-un fierastrau cu banda mai bun dar e in plan.

    In rest multe scule de mana, dalti si altele pentru masurare.

    Primele lucruri facute evident au fost pentru atelier, cateva bancuri mici mobile, doua bancuri mai solide. Au urmat lucruri facute pentru prieteni si pentru familie si am in plan o multime de idei pe care sa le pun in practica, orice e posibil.

    Cum spunea cineva mai sus – fa pentru unchiul, fa pentru un prieten, fa o banca o pergola si usor usor vei/vom deprinde meseria.

    Sunt foarte interesat sa particip la o adunare, un workshop, un schimb de idei cu oameni din breasla asta, cand va permite situatia.

    Per total pentru un atelier de inceput parerea mea este:

    nu cumpara ieftin – ma tot uit spre exemplu de o rindea de indreptare – e greu de gasit ceva sub 3000 lei sa fie calibrat bine din fabrica – foarte multe scule de o calitate indoielnica.
    nu cumpara nici cel mai scump sau gama premium – la inceput vei strica – nu vei folosi scula cum trebuie – e pacat sa dai diferenta de bani pe ceva ce oricum cel mai probabil vei schimba in 1-2 ani

    dar punctual

    circular
    rindea de indreptare – cea de grosime este optionala ulterior dupa ce se mai dezvolta viitorul tamplar cred eu
    freza de calitate
    aspirator rumegus – orice exhaustor entry level isi va face treaba cred dar fara mari pretentii.
    Filtrare aer – nu punem pret pe aspectul asta la inceput dar marea majoritate vor porni intr-un spatiu mic si praful din lemn se aduna foarte usor, nu am gasit variante de filtrare aer pentru ateliere mici, ca atare mi-am facut eu o carcasa un ventilator si 2 filtre de purificare care se pot gasi in multe locuri. Nu ignorati acest aspect.
    Slefuire – slefuitor orbital, slefuitor cu banda
    Fierastrau pendular
    Circular de mana

    Sa aveti spor va doresc!

    Andrei.

  2. #2 Comentariu nou

    Festool in lemn…It’s the best!Cel mai bun brand in opinia mea!Daca vrei calitate si precizie,alegi Festool!Pentru restul,poti alege makita,bosch,dewalt etc!Dar in lemn,Festool!

  3. Bună seara și eu am învățat de la fratele meu în vârstă de 17 ani că folosesc lemnul ca un lucru al meu

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.