Se pare că online-ul va căștiga bătălia cumpărăturilor și-ntr-un final toți vom face shopping online. Magazinele vor deveni mai mici, îți vei alege dintr-un catalog ce vrei, caracteristici, dimensiuni … culoare, apoi vine cineva acasă și ți-l aduce. Am văzut prezentat un concept de magazin care nu mai avea rafturi, ci ecrane digitale, te plimbi de bună voie, atingi și selectezi cantitățile și fără să împingi nici un coș, îți faci cumpărăturile. La casă plătești și te așteaptă produsele gata pregătite.
Nu e ok, chiar nu mai faci nimic. Ar trebui să stăm acasă, să nu mai muncim decât virtual, să fim plătiți în bani virtuali, să cumpărăm virtual și să consumăm virtual achizițiile. Mai trebuie pilula care concentrează o ciorbă de burtă, 2 grătare, o bere și un ”șoa-la-crem ” fără colesterol, fără miros de ars și fără ambalaje sau sticle ca reziduri. Urmează să ni se micșoreze stomacul, să devenim pigmei, să captăm energie solară cu cozorocul șepcii și să fim mici și verzi. Hopa … suntem pe Marte.
În umila mea opinie online e bun pentru a lărgi orizontul cunoașterii, a selecției, a bazei de alegere. Vrei să vezi cum e în Belize sau pe Mont-Blanc? Ai hărți detaliate. Mi-am căutat duș cu țeavă la bani normali, am petrecut 30 de minute online, am sunat, mi s-a confirmat stocul și am mers după produs. Alegi dintre ț-șpe mii de feluri de modele de haine, știi de unde ți-l ridici și iei legătura direct cu soluția.
La alimente ma-ngrozesc cu gândul la achiziția pufuleților după poza, vezi pâinea că-i moale și apetisantă, cremeșul sau carnea aia suculentă? Cu electronicele e ok, că nu trebuie să le pipăi pe procesor să știi că-i pe 32 sau pe 64 de biți, specificațiile-s clare și nepalpabile. Tot ceea ce implică simțuri are nevoie de concret.
Noi oferim informație, dar de prea puține ori am livrat fără mostre trimise prin curier, eventual doar la a doua sau a treia comandă. Când discut cu un client stabilesc prețul și modelul din emailuri, apoi vine discuția telefonică în care descrii cel mai complet detaliile de finisaj, se expediază mostra de lemn să o țină omu-n mână, să știe ce va veni pe curier. Apoi piesa de mobilier în sine. Acum realizez ca pentru PAL sau MDF e floare la ureche, e ca și la hârtia A4, scrii gramajul și aia primești.
Accept eliminarea costurilor cu spațiile de prezentare si personalul din magazine, dar nu oriunde și oricând. Cel mai bine fac referire cu momentul unic când am cumpărat perle prima dată. Nimic nu se poate compara cu ceaiul, zambetul și conversația … palpabilă … despre obiectul achiziției live. Am asistat chiar la fabricarea manuală a colierului și a cerceilor. Satisfacție incomparabilă, greu de descris și de înlocuit.
Unde mergem? Dar mai știm de unde am venit?
Aceste rațiuni stau la baza faptului că nu oferim prețuri pentru produsele noastre prezentate în Catalogul de mobilă Mobel Amadeus. Nu cred că se poate face shopping online cu mobilă, mai ales cea din lemn masiv. Avem de discutat telefonic detalii, caracteristici ce trebuie înțelese, particularități de material și preferințe de finisaj. Vreau să îl aud pe fiecare beneficiar, să comunicăm cu adevărat, voce și date, adică email. Prin Social Media nu prea am încredere să bat palma, nu sunt produse pe bani puțini.
3 comentarii Adaugă comentariu
De aceeasi parere sunt si eu! Cresterile de la an la an nu sunt spectaculoase, dar sunt constante…dar vor supravietuii si cele din offine…
Se pare că cei din online ajung sa deschida puncte offline, tocmai pentru a intalni realmente clientii. Va fi o combinatie, părerea mea referitor la mobila e ca se vor vedea modelele pe un ecran mare, omul va pipai mostre de 50×50 cm finisate, va alege dimensiunile si nu se va mai plimba ca-n IKEA printre rafturi uriase pline de cutii. Va fi suficient un spatiu de prezentare de 30 de mp.
Buna ziua. Suportul de ziare si reviste mai este disponibil? ce dimensiuni si ce pret are?